StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoTuristička predsezona kakva je nekad bila?

Pandemija je zaboravljena, HTZ očekuje dolazak 160 tisuća gostiju za Uskrs u našu zemlju, a i u našoj županiji neće faliti gostiju

Piše Maja Rilović Koprivec
1. travnja 2023. - 19:46

Zrakoplov koji je iz Beča sletio na Čilipe prvoga vikenda ljetnog reda letenja bio je pun turista kao šipak. I avion koji je sletio u četvrtak također, više od 90 posto popunjen. Za nadati se je da će takva popunjenost letova biti i u nastavku ljetnog reda letenja i da će ova godina biti godina odlične turističke sezone! Turistička vreva već se osjeća u Gradu, a ako je suditi po najavama dolazaka za ovogodišnje uskrsne blagdane iz agencija i hotela ovo će biti godina kada će se turistički rezultati približiti 2019. godini i na dubrovačkom području gdje su se lani, za razliku od ostatka Hrvatske, kapaciteti počeli puniti nešto kasnije.

Prvi ljetni letovi

Zračna luka već je od 26. ožujka, prvog dana letenja po ljetnom rasporedu prihvatila letove 17 aviokompanija. Letovi na Čilipe do 1. travnja stižu iz 32 destinacije, a komercijalni direktor Zračne luke Ivan Maslać kaže kako računaju da će ožujak završiti na razini 2019. godine.

image

Ivan Maslać, komercijalni direktro Zračne luke Dubrovnik Vlaho Car

Vlaho Car/

- Tijekom cijelog travnja očekujemo rezultate jednake onima u travnju 2018. godini. Travanj 2019. bio je u plusu za 60 tisuća putnika zbog velikog kineskog summita, pa to ne možemo dostići jer više nema ni prometa iz Rusje i Ukrajine. Putnicima je ove sezone lakše prolaziti kroz Zračnu luku budući da za većinu putnika više ne treba prolaziti kontrolu putovnica jer od početka ljetnog reda letenja vrijede pravila šengenskog prostora i na zračnim lukama, a sve prolazi u skladu s očekivanjima. Zato je većina prometa sada europski promet, a prema Velikoj Britaniji bilježimo oko 30 posto prometa – navodi Maslać te dodaje kako će Dubrovnik ove godine biti povezan s novom destinacijom Venecijom gdje će Easy jet otvoriti letove na ljeto, a nadaju se i kako će od europskih destinacija uspjeti ‘pokriti’ još i Lisabon.

Na pandemiju COVID-a je turistički svijet gotovo zaboravio, no sve su oči i dalje okrenute prema teškom ratnom stanju u Ukrajini koje bi moglo poremetiti odlične najave. Hrvatska turistička zajednica očekuje dolazak 160 tisuća gostiju za uskrsne blagdane u našu zemlju, a i u našoj županiji neće faliti gostiju.

Julio Srgota direktor županijske turističke zajednice kaže kako prema podacima kojima raspolažu turistički promet bi ove sezone u Županiji trebao biti 30 posto veći u odnosu na prošlu godinu. – Za uskrsne blagdane u Županiji dubrovačko neretvanskoj očekujemo 15.000 dolazaka i 49.100 noćenja, što je povećanje u odnosu na lani gotovo 8 posto. A nadamo se da će biti i veće. Nadamo se i da će ova sezona biti ona prava, kompletna turistička sezona jer su svi podaci, stanje bookinga iz privatnog smještaja, agencija i od hotelijera nadmašili sva njihova očekivanja i nadamo se da će takva biti i sezona. Od ovog vikenda uglavnom će svi hoteli biti otvoreni u Dubrovniku. Nešto kasnije, ali već u travnju i hoteli na Korčuli te Admiral u Slanom. Veseli nas i što je aviopovezanost nešto bolja nego prošle godine i svi se nadamo da na globalnoj razini neće biti potresa na koje ne možemo utjecati – govori Julijo Srgota.

Sve bliže brojevima 2019.

image

Miro Drašković, direktor TZ Grada DubrovnikaBožo Radić/cropix

Bozo Radic/

Od 1. travnja bit će otvoreni gotovo svi dubrovački hoteli izuzev Hotela Argentina i Hotela Valamar Tirena gdje traju građevinski radovi, pa i direktor TZ Grada Dubrovnika Miro Drašković kaže kako su najave su u ovome trenutku odlične:

- Računamo da ćemo se približiti brojevima iz 2019. godine. Zamjetan je nešto kasniji booking iz Velike Britanije, gdje je u pred pandemijskim godinama najjača booking sezona bila od Božića do polovine veljače, a sada se to donekle pomaknulo na proljeće. Međutim, to u ovome momentu ne utječe na booking i Velika Britanija i dalje ostaje naše najjače tržište. Na tu promjenu je vjerojatno najviše utjecala pandemija i nesigurnost putovanja – govori Miro Drašković, a u TZ-u očekuju dalje povećanje broja međunarodnih avionskih letova kako sezona bude odmicala.

Međutim, ni Korčula, drugo veliko županijsko turističko središte ovaj Uskrs ne dočekuje uspavana. I na Korčuli je, kaže direktorica TZ Grada Korčule, koja koordinira radom i drugih TZ-a na otoku, pred Uskrs biti otvoreno nekoliko hotela, te naravno privatni smještaj. Na otoku koji se brendira kao jedinstvena destinacija je inače oko 20.000 ležajeva, a u gradu Korčuli 6500 postelja u komercijalnom smještaju, od čega oko 500 u hotelima što je nešto manje nego ranije zbog podizanja kategorija.      

Milijana Borojević direktorica TZ Grada Korčule gdje sezona počinje Velom setemanom, a nakon i Uskrsa korčulanskim triatlonom, kaže kako je za Uskrs biti otvoren čak i veliki hotel Liburna.

- Već su nam neki od hotela potvrdili kako su za Uskrs potpuno popunjeni, a očekujemo dosta stranih turista jer su u više europskih zemalja i školski praznici. Predsezona je krenula dobro, jer se hoteli ne bi otvarali da nema bookinga, a sezona bi trebala biti jako uspješna jer već imamo informacije kako je većina smještaja na otoku potpuno popunjena sve do sredine rujna - kaže M. Borojević, direktorica TZ Korčula.

Školski praznici i kraj korizme ove godine prava su prilika za obići hrvatski jug automobilom iz drugih dijelova Hrvatske i uvjeriti se u ljepotu Pelješkoga mosta koji jest prava atrakcija, a za koji dan i novoizgrađene stonske obilaznice. “Most je turistička atrakcija, kako za nautičare, za koje će plovidba ispod mosta biti poseban doživljaj, tako i za brojne putnike i turiste kojima se pruža prekrasan pogled na most s okolnih vidikovaca i cesta ističu i iz HTZ-a koji su ga uključili u svoje promotivne kampanje.

02. svibanj 2024 11:37