StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoStrateški razvoj

Osim što je najveća Luka Ploče postati će prva hratska pametna luka, projekt je odabran za sufinanciranje Europske komisije

Piše Bernard Ivezić/jl
7. prosinca 2023. - 12:31

Projekt "Unaprjeđenje javnih usluga luke Ploče putem implementacije 5G povezivosti" koji provode Lučka uprava Ploče i Markoja odabran je za sufinanciranje Europske komisije u iznosu od 958.125 eura u sklopu drugog kruga CEF2 Digital poziva namijenjenog uvođenju sigurne, zaštićene i održive 5G mreže u zemljama članicama.

Lučka uprava Ploče je javna neprofitna organizacija koja upravlja Lukom Ploče, najvećom hrvatskom lukom i ovaj projekt predstavlja prvi korak da ona postane ujedno i prva pametna luka u Hrvatskoj povezana 5G mrežom, donosi Jutarnji list

To podrazumijeva automatizaciju procesa i senzoriku koje će promijeniti način na koji luka radi, a sve s ciljem postizanja dodatne konkurentnosti Luka Ploče i daljnjeg smanjenja ugljičnog otiska luke.

Tomislav Batur, ravnatelj Lučke uprave Ploče, koja djeluje u aspektima upravljanja, izgradnje i korištenja luke Ploče kaže da je zadatak strateški razvijati luku Ploče ulaganjima u infrastrukturu.

- Kako bismo u promjenjivim geopolitičkim okolnostima maksimalno podigli razinu konkurentnosti. Tehnologija je danas nezamjenjiva komponenta toga, a 5G zbog svojih tehničkih karakteristika predstavlja veliki iskorak i prekretnicu u procesima i operacijama - kaže Batur.

Hrvoje Livaja, predsjednik Uprave Luka Ploče, koja ima koncesiju na prostoru luke, kaže da svjetsko tržište pametnih luka brzo raste i neke projekcije pokazuju da će 2027. godine vrijediti 5,7 milijardi dolara, što predstavlja trostruki rast u svega pet godina.

- Trend je rezultat rastućeg prometa i pritiska na povećanje efikasnosti lučkih operacija, kao i potrebe da se smanje CO2 emisije. Luka Ploče je najveća hrvatska luka a zahvaljujući ovome uskoro i prva hrvatska pametna luka, koja će biti povezana 5G mrežom - kaže Livaja. Cilj je podići razinu digitalizacije i automatizacije lučkih poslovnih procesa kroz veću sigurnost rada i učinkovitije poslovanje u skladu s ESG kriterijima. Više pročitajte OVDJE.

01. svibanj 2024 11:48