StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoPatricija Cvinar

Nova predsjednica dubrovačkih turističkih vodiča: Buduće kolege više neće dobivati županijske licence, a zbog EU srezan je broj ‘zaštićenih lokaliteta‘

Piše Maja Rilović Koprivec
26. travnja 2023. - 19:11

Nova predsjednica Društva turističkih vodiča Dubrovnik je Patricia Cvinar, članica društva od 2005. godine, licencirana za vodstvo na četiri jezika. Do izbora za predsjednicu bila je članica Upravnog odbora Društva koje je najbrojnije društvo vodiča u Hrvatskoj i angažirana u nastojanjima vodičke struke za promjenom pravilnika Zakona o pružanju usluga u turizmu koji regulira edukaciju vodiča i popis zaštićenih lokaliteta za obilazak turista koji traže posebnu edukaciju vodiča i na kojima smiju voditi samo domaći, odnosno licencirani turistički vodiči.

Godinama traje borba turističkih vodiča oko izmjene ovih propisa, to je jedan od razloga što se uprava Društva uglavnom rotira kako ne bi gubili kontinuitet u toj raspravi?

Da, Uprava DTVD-a se rotira i u tom smislu, a uz suglasnost članova, smo promijenili odredbu u Statutu Društva da bi se mogli isti članovi više puta predložiti za kandidaturu. Najprije zato što još nisu završili određeni procesi poput trenutne situacije s Pravilnikom, popisom zaštićenih cjelina u RH i Pravilnikom o stručnom ispitu za turističke vodiče, operativno je važno i jednostavnije da imamo ljude koji su već radili na određenoj problematici i mogu brzo i adekvatno reagirati. Ministarstvo turizma nam obično pošalje dopis i traži očitovanje odmah. Drugo, rad u tijelima Društva je volonterski, zahtjeva puno vremena, energije i zna biti jako stresan, te nije lako naći ljude koji mogu tome posvetiti svoje vrijeme. Zahvaljujem se na radu kolegama Jelici Čučević i Marinu Krstuloviću koji su odstupili iz Upravnog odbora u druga tijela Društva, no u upravu su zato ušla dva nova člana Marko Miloš i Tihomir Matić.

image

Patricija Cvinar

Tonci Plazibat/Cropix

Dokle ste dospjeli u borbi s europskom administracijom? Koliko šira javnost poznaje ovaj problem i zbog čega se Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske protivi jednostavnijem obrazovanju vodiča i traži zaštitu lokaliteta na kojim smiju voditi samo dovoljno obrazovani vodiči?

U borbi s europskom administracijom smo trenutno u status quo fazi. Krovna udruga, a i sve udruge u RH pojedinačno su kroz sve ove godine od 2017. slale više dopisa s našim zahtjevima i objašnjenjima, a uglavnom su naša ministarstva bila ta koja su puno restriktivnije tumačila zahtjeve Europske komisije, posebno u dijelu koji se odnosi na obrazovanje vodiča.

U prosincu prošle godine bio je sastanak u Ministarstvu turizma kojem su nazočili predstavnici obrazovnih institucija koje organiziraju tečajeve za vodiče, predstavnici ministarstava gospodarstva, vanjskih i EU poslova, pravosuđa, kulture, Udruge nezavisnih putničkih agenata Hrvatske i predstavnici vodiča i mada smo došli vrlo “nabrušeni”na taj sastanak, ostali smo jako pozitivno iznenađeni onim što nam je obećano. Ovdje stavljam poseban naglasak na ‘obećano’.

image

Patricija Cvinar

Tonci Plazibat/Cropix

Treba nam rebrendiranje

Najavili ste neke novosti koje ćete pokrenuti tijekom mandata. O čemu se radi?

Budući da živimo u vremenu brendiranja projekata i PR-a, tijekom mog mandata bih željela da događanja poput besplatnih vođenja za građane, školsku djecu, umirovljenike itd., koje Društvo radi već 20-tak godina, rebrendiramo, te PR-ovski prezentiramo kao projekte Udruge. Svjedoci smo da se mnoge Udruge hvale projektima identičnima ovim našima, te dobivaju financijska sredstva od TZ-a itd.

Istina je da će budući polaznici tečaja za vodiče umjesto licence za svaku županiju posebno, sada polagati regionalni ispit što znači da je RH podijeljena na 4 regije koje su srodne, te naša županija spada u Regiju 3 s tri dalmatinske županije Splitsko-dalmatinskom, Šibensko-kninskom i Zadarskom. Istina je da je broj sati smanjen, i da načelno nismo zadovoljni, međutim, još ne znamo kako će to sve funkcionirati pa ćemo se moći preciznije očitovati kad vidimo finalni prijedlog.

Glede zaštićenih lokaliteta, na zahtjev Europske komisije njihov je broj znatno srezan, ali smo mi zadovoljni trenutnim popisom u našoj županiji jer su, uz zalaganje i pomoć Ministarstva branitelja na popisu ostali ekonomski bitni lokaliteti za nas. Da nabrojim samo najbitnije, stara gradska jezgra Dubrovnika sa zidinama, povijesna jezgra Cavtata, Ston i Mali Ston sa zidinama, kulturno povijesna cjelina grada Korčule. Obećano nam je da će i za vodiče iz EU vrijediti dosadašnja regulativa da za vođenje na zaštićenim lokalitetima trebaju imati položen poseban dio ispita koji se odnosi na te lokalitete.

image

Patricija Cvinar

Tonci Plazibat/Cropix

Jesu li se promijenili trendovi u turizmu i u struci? Internet je donio nove izazove u organizaciji posla, promijenila se i publika, ali i način poslovanja za vodiče?

Trendovi u turizmu su se definitivno promijenili i stalno se mijenjaju i to trebamo prihvatiti. Sve više se posla ugovara online putem platformi i to, sigurno, pogoduje mladim generacijama, ali i stariji kolege se prilagođavaju. Većina vodiča i dalje radije dobivaju posao preko agencija, posebno za cruisere i to kombiniraju s bookingom preko raznih platformi. Uglavnom, potrebna je određena doza informatičke pismenosti da bi se moglo uspješno poslovati, za razliku od nekih prošlih vremena.

Što se tiče turista koji nam dolaze, rekla bih samo da u današnje vrijeme jeftinih letova svatko putuje, a pri tom neki od putnika nemaju minimum poznavanja kulture, povijesti i mentaliteta zemlje koju posjećuju. Putuju u lovu za najboljom fotkom za Instagram i s idejom da je gost koji plaća uvijek u pravu.

Iza Društva su dvije duge i teške pandemijske godine, i lanjska dosta kratka sezona. Kakva su vaša očekivanja za sezonu 2023.?

Pandemijske godine su bile teške za svih pa vodiči nisu izuzetak, mnogi kolege su našli druge stalne poslove, neki se više uopće ne bave vođenjem, ali evo turizam koliko god da je osjetljiv isto se tako brzo se oporavlja. Ono sto nas veseli jest da ove godine imamo i izvrsnu predsezonu koju smo zadnji put imali 2019. Najave su izvrsne i za ostatak sezone, pa nam ostaje da budemo pozitivni i nadamo se da će sve ovako i ostati.

Naše Društvo ove godine slavi 45. obljetnicu postojanja, pa se nadamo da ćemo je uspjeti i prikladno proslaviti, možda s nekim edukativnim izletom uz zakusku u jesen kad nam završi sezona.

30. travanj 2024 19:34