StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoANTONELA SVILARIĆ|

Nova dubrovačka pročelnica za gospodarstvo, more i turizam: Imamo u planu nove projekte za koje jedva čekam da ugledaju svjetlo dana!

Piše Maja Rilović Koprivec
9. studenog 2021. - 17:44

Antonela Svilarić nova je pročelnica gradskog Odjela za gospodarstvo, more i turizam. Četrdesetogodišnja pročelnica diplomirana je inženjerka menadžmenta u turizmu, a studij je završila u Dubrovniku. Iako formalno ima 16 godina iskustva, ono se ne odnosi na turistički sektor koji realno čini jedinu dubrovačku gospodarsku granu i središte rada Odjela na čijem je čelu, a o čijem smo joj budućem radu uputili nekoliko pitanja.

Možete li se predstaviti jer ste široj javnosti ipak nepoznati. Objavljeno je dosad tek da ste u gradsku upravu došli iz političke kvote DDS-a i da vam je jedino radno iskustvo u prometnom društvu Libertas. Što ste tamo radili?

Libertas je uznimno složen sustav kod kojega, da biste ga savršeno poznavali, morate proći sve segmente njegovog poslovanja. Tim redoslijedom teklo je i moje radno iskustvo kroz tih 15 godina. Od najjednostavnijih pripravničkih poslova, komercijalnog referenta, tajničkih poslova, glavnog likvidatora preko voditelja službe komercijale i u konačnici sam preuzela položaj glavnog kontrolinga društva.

Kakvi su vaši planovi u trima sektorima koje pokriva Odjel? Na što ćete staviti naglasak u radu?

Budući da sam tek preuzela dužnost, još se upoznajem s projektima i dionicima u novom poslu. Odjel u svom nazivu sadrži tri opširna segmenta te smatram da su sva tri jednako važna. Naglasak ćemo stavljati sukladno uvjetima i mogućnostima. Budući je pandemija uzrokovana Covidom – 19 ograničila financijske mogućnosti, to je u konačnici onemogućilo provedbu određenih projekata. Nastojat ćemo ih vratiti, ali imamo i u planu nove projekte za koje jedva čekam da ugledaju svjetlo dana.

Smatrate li da Grad treba preuzeti koncesionirana javna dobra u Portu?

Gradska uprava svakako je spremna i sposobna preuzeti takvo upravljanje, no do izmjene nacionalnog zakona ne možemo ni razmišljati u tom smjeru dok taj segment spada pod nadležnost županije.

Turistička sezona u Dubrovniku je bila iznimno zahtjevna, no ipak se ne može reći da je bila uspješna, rekao je gradonačelnik Mato Franković na susretu s hotelijerima. Mislite li i Vi tako, kako se zapravo može utjecati na hotelijere koji ove sezone nisu otvorili hotele u Dubrovniku?

Neki hoteli su nažalost ove godine ostali zatvoreni, no to je stvar poslovnih politika i odluka. Koliko sam informirana, razlog je nedostatak radne snage. Smatram da je šteta da je do toga morali doći jer da smo imali i više smještajnih jedinica, vjerujem kako bismo postigli još bolje rezultate u sezoni iza nas. Činjenica je da je potražnje bilo i više nego što smo očekivali i nadali se, međutim zasigurno postoje objektivni razlozi za takve odluke.

Hoćete li u ime Grada predložiti sniženje paušalnog poreza za privatne iznajmljivače u turizmu te paušalne turističke pristojbe, s obzirom na zadnje dvije godine otkad su na snazi sadašnji iznosi tih pristojbi?

Mjeru otpisa paušalnog poreza Grad Dubrovnik uključio je u paket pomoći za prevladavanje krize 2020. Navedenu mjeru donosi Vlada RH, odnosno nadležno Ministarstvo financija, međutim prihod po ovoj osnovi prihod je proračuna Grada Dubrovnika. Što se tiče turističke pristojbe, 2020. godine privatnim iznajmljivačima je odobreno smanjenje obveze za polovicu iznosa. Ova sezona pokazala je postupan oporavak te vjerujem kako će se u sljedećoj godini turističke aktivnosti pokrenuti u potpunosti.

Što mislite o visini plaća u TZ Grada Dubrovnik, jesu li opravdane?

Rad Turističke zajednice Grada Dubrovnika temelji se na Zakonu o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, nastavno na koji je Skupština Turističke zajednice Grada Dubrovnika uz prethodnu suglasnost Ministarstva turizma i sporta donijela Statut TZGD. Statutom su definirani i izvori prihoda TZ-a, uz napomenu da troškovi za plaće zaposlenika ne smiju prelaziti 40 posto ukupnih prihoda TZ-a, što smatram korektnim. Međutim, za mene je ključno da s Turističkom zajednicom očekujem odličnu suradnju i još bolje rezultate te suradnje.

Je li po Vašem mišljenju prava mjera jedan do dva kruzera dnevno u Dubrovniku? Kako ćete nastaviti projekt Respect the City?

Dosta je bilo u javnosti prigovora zbog kruzera i gužve kao posljedice njihovog zapravo nekontroliranog dolaska. Međutim, kada se počeo provoditi Respect the City, kada su se svi nadležni uskladili i dogovorili, vidjeli ste da su gužve nestale. Mislim da je gradonačelnik uspio odraditi svoje obećanje u tom smislu- uveden je red u dolazak turista u Grad. Pa i tih koji dolaze s kruzerima. Smatram da Dubrovnik uspješno plovi u smjeru u kojem je oduvijek trebao ići, a uz to nudi sigurnost i visokokvalitetnu uslugu svim svojim gostima. Sve vrste turista su nam dobrodošle. Pitanje je, kao i uvijek, mjere. Svakako ćemo intenzivno nastaviti raditi na projektu „Poštujmo grad“ koji ima za cilj izbjeći prekomjerni broj turista na određenom prostoru u određenom vremenu jer ovaj projekt i postoji kako bi unapredila kvaliteta življenja i boravka svih stanovnika i gostiju grada Dubrovnika, a ujedno sačuvala kulturna baština.

Kako vi gledate na sadašnju situaciju da se nekim ugostiteljskim objektima gleda kroz prste kad je u pitanju kontrola buke s javnih površina?

Nemam saznanja da se pojedinim ugostiteljskim odnosima mimo pravila „gleda kroz prste“ i takvu praksu zasigurno ne bih podržala. Za sve moraju vrijediti jednaka pravila, to je jedini pravi način upravljanja i to je naša odgovornost prema svim građanima.

28. lipanj 2024 10:41