StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoZAVRŠIO KONGRES, PROBLEMI OSTALI

Nikolina Farčić o mukama dubrovačkih ugostitelja: Dajte nam niže poreze i uvoznu radnu snagu, na našu burzu rada više ne računamo

Piše Maja Rilović Koprivec
21. studenog 2021. - 06:52

Porezi i nedostatak kvalificiranje radne snage – to su bile glavne teme o kojima su raspravljali hrvatski ugostitelji i turistički djelatnici na nedavno održanom kongresu u organizaciji Hrvatske obrtničke komore. Uz ove stare predpandemijske teme naravno u razgovorima o novoj sezoni i okolnostima poslovanja nije se mogao zaobići ni problem COVID-a gdje najave mogućih dodatnih epidemioloških mjera i ograničenja poslovanja, vode padu prometa i izravnoj financijskoj šteti za ugostitelje.

Kongres se održao u brojčano manjem obimu te uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, te je kao i uvijek bio platforma za razmjenu autentičnih iskustava, rješavanje problema, otvorenu komunikaciju s resornim ministarstvom i nadležnim službama za ugostitetljsku problematiku, a u smjeru uspješne zajedničke budućnosti – kaže Nikolina Farčić, koja je u ime dubrovačkih ugostitelja sudjelovala na ovom Kongresu.

image
Krenula je zimska ugostiteljska utiha, što donosi proljeće?
Zeljko Hajdinjak/Cropix

I ona ističe nužno smanjenje PDV-a ususret novoj sezoni obzirom na to da je izvjesno da se u 2022. godini otvaraju i oporavljaju sva ona turistička tržišta koja nisu bila aktivna ove 2021. pa smo profitirali kao poželjna i sigurna turistička zemlja. Kongres se održao u brojčano manjem obimu te uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, te bio kao i uvijek platforma za razmjenu autentičnih iskustava, rješavanje problema, otvorenu komunikaciju s resornim ministarstvom i nadležnim službama za ugostiteljsku problematiku, a u smjeru uspješne zajedničke budućnosti.

- Smanjenje PDV-a bi zasigurno ostavilo prostora za brzi i lakši oporavak sektora nakon COVID krize – navodi Farčić. Dodaje kako je poruka da se porez na potrošnju Zakon koji je izglasan na nacionalnoj razini, ostavljen na provedbu lokalnoj samoupravi, ukine zbog neujednačene prakse.

- Pitanje radne snage smo u praksi ipak sveli na žalost, na bilo kakvu radnu snagu. Znamo okolnosti, svake godine se to pitanje sve teže rješava i implicira uvoz radne snage stoga se insistira na pojednostavljenju postupka, vremenskoj učinkovitosti i što manjem opterećenju poduzetnika.

U tom smislu očekujemo potpuno ukidanje analize tržišta rada s kojim su opterećeni poduzetnici koji traže djelatnike. Zavod za zapošljavanje bio je partner u provedbi mjera Vlade RH za očuvanje radnih mjesta, međutim u smislu zapošljavanja kvalitetne radne snage Zavod je već odavno izgubio status našeg partnera – navodi Farčić.

image
Kvalitetnog ugostiteljskog kadra kronično manjka
Bozidar Vukicevic/Cropix

Ističe i kako su sadašnje epidemiološke mjere koje poštujemo već limitirajuće u smislu poslovanja s obzirom na razmake i smanjen kapacitet ugostiteljskih objekata. Sve dodatne treba na vrijeme komunicirati te ih trebaju pratiti odgovarajuće gospodarske mjere. Potrebno je dozvoliti radno vrijeme iza ponoći svim onim ugostiteljskim objektima koji za to ispunjavaju uvjete temeljem rješenja o minimalno tehničkim uvjetima uz obvezno predočavanje COVID potvrde na ulazu.

Ugostitelji su u Šibeniku raspravljali i o Nacionalnom planu oporavka i otpornosti gdje su postavljene smjernice u kontekstu zelene i digitalne tranzicije.

- Uvijek je problem ulaganja u one objekte s neriješenim vlasničkim odnosima, međutim ova digitalna niša je ustvari putokaz i smjer u kojem idemo te će biti okosnica nekih programa za ugostiteljstvo unutar nacionalnog programa oporavka i održivosti.

Ukoliko ima potrebe, s obzirom na ukidanje mjera, još uvijek su aktualni Hamag Bicro covid krediti, do kraja prosinca te Hborove kreditne linije za ulaganja. Prezentacije potencijala NPOO te Hamag Bicro i Hbor info biti će na mrežnim stranicama Hok e te na raspolaganju svim članovima Ceha ugostitelja.

Produljeni rokovi

Vlada je nedavno prihvatila Nacrt prijedloga zakona o izmjenama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti kojima je produžila rok važenja privremenih rješenja izdanih ugostiteljima, iznajmljivačima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima do 31. prosinca 2024. godine.


Riječ je o privremenim rješenjima izdanim ugostiteljima, iznajmljivačima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koji još nemaju ishođena rješenja o izvedenom stanju, ali su u roku podnijeli zahtjev za pokretanje postupka ozakonjenja nezakonito izgrađene građevine.


Također, zbog teritorijalnog ograničenja u pružanju usluga, svim iznajmljivačima pod jednakim uvjetima omogućit će se usluživanje jela, pića i napitaka gostima kojima pružaju uslugu smještaja.

25. travanj 2024 07:13