StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoKOLIKO STRUJE TROŠIMO?

Ne furimo klime toliko zbog vrućine, koliko zbog apartmana!

Piše Gabrijela Bijelić
23. kolovoza 2021. - 20:36

U dosadašnjem tijeku turističke sezone potrošnja električne energije na dubrovačkom području porasla je za 25 posto, no iz Hrvatske elektroprivrede otkrivaju kako tomu nije razlog dvomjesečno sušno razdoblje i stalni dolasci toplinskih valova, već – oporavak turizma.

- Procjenjujemo da je zabilježeno povećanje potrošnje i opterećenje mreže na području distribucijskog područja Elektrojug Dubrovnik u većem dijelu rezultat oporavka turizma, a manjim dijelom povremenog povećanja prosječne temperature zraka – tumače iz vodećeg nacionalnog distributera.

Prilagodba pandemiji

Na upit je li se pandemija u proteklih godinu i pol osim na pad standarda odrazila i na iskapčanja neplatiša, odgovaraju:

- HEP ODS Elektrojug Dubrovnik isključenja kupaca električne energije provodi po zahtjevima opskrbljivača, kako unutar tako i izvan HEP grupe. U razdoblju od početka pandemije isključenja je bilo manje nego proteklih godina. HEP Elektra, koja obavlja javnu uslugu opskrbe, u svakoj je fazi epidemije prilagodila svoje poslovanje u vezi s primjenom mjera prisilne naplate potraživanja, točnije privremenom obustavom isporuke i pokretanja ovršnih postupaka. Kontinuirano se provodi program mjera pomoći kupcima u podmirenju dugovanja poput obročnih otplata ili odgoda plaćanja dugovanja, ukoliko za to postoje uvjeti i vodeći računa o jednakom tretmanu svih kupaca – ističu iz HEP-a i napominju kako unatoč većoj potrošnji dosad na krajnjem jugu nije bilo ozbiljnijih kvarova na instalacijama.

image
U dosadašnjem tijeku turističke sezone potrošnja električne energije na području Elektrojuga porasla je za 25 posto
Cropix

Poboljšanje mreže

O povratku gostiju kojim se u postotcima rado hvale 'brojači' gostiju iz lokalnih turističkih zajednica, svjedoči i nešto više priključenih na struju. Na području Elektrojuga Dubrovnik je, prema evidenciji HEP-a, trenutačno 51.531 korisnik u kategoriji kućanstva, što predstavlja povećanje od 0,9 posto u usporedbi s krajem pandemijske 2020. godine.

Što se pak tiče investicija u poboljšanje elektromreže, iz Hrvatske elektroprivrede navode kako su se najveća dva ulaganja na području koje pokriva Elektrojug odnosila na izgradnju 110-kilovoltne transformatorske stanice Blato na Korčuli sa 17,8 milijuna kuna i Ston sa 6 milijuna kuna.

- Na području grada Dubrovnika ističemo radovi na rekonstrukciji niskonaponske mreže u Staroj Mokošici te izgradnja 10(20) kV kabela Štikovica –Zaton Veliki i 10(20)kV kabelskog raspleta iz TS Orašac, naglasili su iz Hrvatske elektroprivrede.

Podsjećaju kako su lani odmah po izbijanju krize obustavili isključenja kupaca zbog dugovanja za električnu energiju. Kućanstvima kojima je električna energija bila isključena, vratili su, kažu, opskrbu kako bi se omogućilo neometano funkcioniranje aktivnosti poput rada od kuće ili škole na daljinu. Nakon poboljšanja epidemiološke situacije nastavilo se i sa zamjenama brojila unutar stanova i drugih objekata, a donedavno su očitavali samo brojila dostupna s javne površine.

image
Porastao je, makar neznatno, broj dubrovačkih korisnika HEP-ovih usluga
Cropix
HEP-ova ‘vruća‘ linija

HEP je još lani u jeku koronakrize otvorio korisnicima mogućnost da sami očitaju i dostave stanje brojila putem aplikacije Moja mreža (na web stranici HEP ODS-a). Ponuđen im je i telefonski govorni automat: 0800 0555 ili Info telefon: 0800 300 416.

28. travanj 2024 14:32