StoryEditorOCM

Nakon što su studenti i učenici dubrovačkim ugostiteljima lani spasili sezonu, evo kolika će im ove godine biti satnica

Piše Maja Rilović Koprivec
3. ožujka 2023. - 07:29

U sezoni 2022. preko Studentskog centra Dubrovnik posao je našlo 1570 studenta. To je ukupan broj studenata koji su lani radili najmanje jednom. Prosječna satnica studenta u Dubrovniku lani je iznosila 38,5 kuna što je znatno više od propisane minimalne cijene sata. Direktor SC Marko Potrebica očekuje kako će prosječna satnica u ovoj sezoni sigurno narasti iznad 40 kuna, odnosno 5,31 eura.

Već je naime, porasla i minimalna satnica za obavljanje studentskih poslova koju potpisuje ministar znanosti i obrazovanja koja za 2023. godinu iznosi 4,38 eura (33,00 kune) netto. Lani je minimalna studentska satnica iznosila 29,3 kuna, pa je već iz toga jasno kako su studenti u Dubrovniku cijenjeni radnici. I dolaze na tržište rada, onda kad su najpotrebniji.

- Dubrovački ugostitelji kažu kako su im studenti i učenici lani spasili sezonu. Studenti su mladi radnici gdje se posao u turizmu i počinje s tacnom, a na raspolaganju su poslodavcima u srcu sezone kad imaju najviše posla - govori Nikolina Trojić, predsjednica Županijske komore Dubrovnik. - Oni su radna snaga na koju ćemo se godinama oslanjati. Mnogi poslodavci, ne toliko u našoj županiji koliko u drugima obalnim županijama imaju potrebe za većom radnom snagom samo 40 do 50 dana udarne sezone, a za to vrijeme im se ne isplati nekoga zapošljavati na dulji ugovor, pa su studenti rješenje za njihove probleme s radnom snagom. Student koji ima hrvatsko državljanstvo, gdje god da studira može u Hrvatskoj raditi sezonski - objašnjava Trojić. Zato će predstavnici gospodarskih komora triju obalnih županija, Šibenik, Split i Dubrovnik uskoro prezentirati potrebe poslodavaca i na mostarskom sveučilištu gdje je nekoliko desetaka tisuća studenta i odakle je lani na rad u turističkoj sezoni došao veliki broj studenata.

Veliki dio studenata nalazi posao u hotelima, a prošlog ljeta svaki deseti zaposleni učenik i student u Dubrovniku radio je u Jadranskim luksuznim hotelima. Jadranski luksuzni hoteli lani su tako zaposlili studenata i učenika na ukupno 477 ugovora. Posao su unutar grupacije studenti nalazili od lipnja (89) pa sve do rujna (60) i listopada (11), a najviše ih je bilo zaposleno u srpnju (169) i kolovozu (148) najčešće na poslovima radnika na plaži, portira, pomoćnog konobara, sobarice, radnika na banketima, na poslovima spasioca, hostese, pomoćnih kuhara, recepcionera i u administraciji.

- Tako je, u turizmu se počinje s tacnom ili ležaljkom, svi smo tako počinjali - govori predsjednik Strukovne grupe ugostiteljskih djelatnosti pri HGK  Ante Vlašić. - Mnogi moji kolege  zaposle mlade ljude prvi puta još dok su učenici, pa rade kod njih stalno ljeti i kasnije kad su već studenti. Studenit su uvijek dobrodošli. U većem broju se  zapošljavaju u hotelima jer te velike tvrtke imaju logistiku da ih povuku, dok manji poslodavci, ugostitelji koji u svom lokalu rade sve poslove i direktora i konobara i knjigvođe i šefa nabave, ne mogu se toliko angažirati. I djeci to odgovara, najčešće rade u hotelima i gdje su im zaposleni roditelji što je razumljivo. Tako je bilo i  meni, počeo sam na Babinom Kuku gdje mi je radio otac  - govori Vlašić.

Zbog epidemioloških mjera koje su bile na snazi, dubrovački poslodavci lanjsku su turističku sezonu otvorili nešto kasnije nego pretpandemijskih godina, no ove godine sezona će, očekuje se, biti u punom jeku već za Uskrs, pa poslodavci traže radnike ne više samo u europskim zemljama izvan EU nego i u Aziji. I prije ljeta, udarnog dijela turističke sezone potrebni su im i studenti, naročito na poslovima gdje se traže mladi, obrazovani poletni ljudi s odličnim znanjem engleskog jezika.

Dubrovačka on-line agencija Direct Booker zapošljava studente na poslovima komunikacije s gostima i iznajmljivačima preko e-maila i telefona i to za cijelu sezonu već od 1. ožujka za pet eura po satu.

Nikola Grubelić, člana uprave Direct Bookera kaže kako im je dosadašnja praksa pokazala kako su studenti jako dobri radnici. - Prošle smo godine zaposlili šest studenata i cilj nam je i ove godine zaposliti najmanje toliko pa možda i više. Mladi su željni učenja i onda taj njihov entuzijazam nadomjesti manjak iskustva, a odlično govore engleski i dobro poznaju tehnologiju. S obzirom na to da je velika potražnja za radnicima smatramo da ćemo studentima nadomjestiti radnu snagu koju ne možemo naći i zaposliti na ugovor. Radimo već 13 godina i nikada do sada nismo imali manje prijava za posao na oglase koje smo objavili. Vjerujem da ćemo svi mučiti muku s pronalaskom zaposlenika i da ćemo se morati na svaki način snalaziti da bi došli do radne snage da bi odradili kvalitetnu sezonu – govori Grubelić i nastavlja: i prošle smo godine jedva došli do potrebnog broja zaposlenika i upravo su nam studenti izvukli sezonu. Mi smo maksimalno prilagodljivi, razumijemo njihove fakultetske obaveze pa im prilagođavamo i smjene i vrijeme, a očekujemo da oni razumiju naše potrebe, da ako rade smo četiri sata da to bude kvalitetno - kaže Grubelić.

U Valamar hotelima, ljetovalištima i kampovima je u 2022. radilo gotovo 1000 studenata u destinacijama u Dubrovniku, Makarskoj, Poreču, Rapcu te otocima Krku, Rabu i Hvaru. Sezonski posao je prilika studentima da započnu karijeru u turističkom sektoru stječući iskustva kroz rad u svim odjelima hotelskih operacija – od recepcije, animacije, guest relations, sporta, restorana, kuhinja, domaćinstva i drugih, kao i u korporativnim službama, najviše u rezervacijskom centru gdje imaju prilike biti u direktnoj komunikaciji s gostima. Prosječna satnica u 2022. iznosila je 36 kuna zajedno sa dodacima na koje studenti imaju pravo sukladno zakonu o obavljanju studentskih poslova. Valamar bilježi visok postotak studenata koji se vraćaju iz godine u godinu, te i onih koji nakon diplome zasnivaju radni odnos u Valamaru, a ove godine stipendira i 111 učenika.

 Dubrovački poslodavci ne čekaju da završi akademska i školska godina pa je internet stranica Studentskog centra Dubrovnik već puna ponuda poslova za sezonu 2023.

Na popisu ponuđenih poslova Studentskog centra traže se prodavači, konobari, pomoćno osoblje u kuhinji, prodavači suvenira, hostese, mornari, informatori i gotovo svi poslodavci nude satnicu iznad minimalne, uglavnom oko pet eura. Informatore na primjer traži i Turistička zajednica Grada Dubrovnika i to za 6 eura po satu, a po istoj cijeni sata zaposliti se studenti mogu i kao pomoćni radnici u kuhinji Opće bolnice Dubrovnik. Poklisar traži prodavače sladoleda i nudi 6 eura po satu, a Studenac prodavače u butigama za što nudi 5,5 eura po satu, a H&M u Župi prodavačima nudi 4,38 eura po satu ... Cijena dakako ovisi o trajanju i težini posla pa su fizički poslovi poput kratkoročnog iznošenja šuta iz kanala na Stradunu ponuđeni po satnici od 7 eura.

17. travanj 2024 11:53