StoryEditorOCM

Na vrijeme saznajte isplati li vam se u ovakvoj energetskoj krizi grijati na klima uređaj? Evo što kažu stručnjaci

Piše dv
2. rujna 2022. - 13:26

Najave poskupljenja, redukcija i nestašice među građanima izaziva strah hoće li njihovi kućni budžeti ovu zimu moći podnijeti visoke račune za električnu energiju. Stoga se sve nameće pitanje kako se grijati, posebno na obali, gdje nema mogućnosti grijanja na plin.

Račun za električnu energiju u prosjeku je od travnja, otkad su u primjeni cijene električne energije za kućanstva usklađene s paketom mjera za ublažavanje rasta cijena koje je donijela Vlada RH, porastao za 27 kuna mjesečno ili 9,4 posto.

Hoće li i koliko još rasti cijene električne energije u mjesecima koji su pred nama, nitko ne može predvidjeti. Isplati li se onda uopće razmišljati o strujnim potrošačima, primjerice klima uređaju, donosi N1.

Odgovor na ovo pitanje potražili smo kod predsjednika Hrvatske stručne udruge za plin Dalibora Pudića koji je ujedno i član Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) i koji se ranije karijeri specijalizirao za grijanje i klimatizaciju.

- Prema sadašnjim cijenama plina i električne energije ono može biti isplativo ako želite zagrijati samo jednu prostoriju. Grijanje na klimu nije isplativo ni kod kućanstava koji se griju na HEP toplinarstvo jer je cijena toplinske energije značajno jeftinija od električne energije po kWh – kaže Pudić.

Ugradnja klima uređaja kreće se između 1.000 i 2.000 kuna, ovisno o količini koja se ugrađuje i poziciji klima uređaja gdje se stavlja. No, koliko klima uređaji zapravo troše?

- Obični klima uređaji troše 1kwh električne energije za 1kWh toplinske energije, ali inverter uređaji troše 1kWh električne za 3-4 kWh toplinske pa možemo reći da mogu biti isplative samo inverter klima uređaji. To znači da je za prostoriju od 20 četvornih metara potrebno 2 kWh toplinske energije i da je potrebno manje od 1kWh električne energije za jedan sat grijanja. Dakle, u jednom satu se potroši otprilike manje od 1kWh za prostoriju od 20 kvadrata, što je otprilike 70 lipa/satu – pojašnjava Pudić.

Prema tome, planirate li ugradnju klime zbog grijanja, odaberite inverter klima uređaj, savjetuje stručnjak, no dobro provjerite isplati li se uvoditi u kućanstvo još jednog strujnog potrošača ako već plaćate grijanje HEP toplinarstvu ili Plinari.

Nenad Kurtović, savjetnik Udruge Splitski potrošač za pitanja energije pak ističe kako su klima uređaji jako dobri za ono čemu u naravi trebaju služiti – za hlađenje. - Za toplinu imaju ograničenja jer prema rasporedu grijanja trebalo bi stvari postaviti tako da je kupaonica najtoplija na 23, 24 stupnja. A klima tamo ne može. Velik je problem klime što može zagrijati jednu prostoriju na zadanu temperaturu, ali ako se želi širiti toplina u drugi dio stana, od toga je mala korist. Nemoguće je dovesti ravnomjernu temperaturu. Problem je i volumen prostorije. Klima zimi može podizati kvalitetno temperaturu ako vanjska temperatura nije izuzetno niska. Zato je pogodna u Dalmaciji, ali ako je temperatura oko nule ili ispod nule, onda učinak nije takav. Ona puno troši, a ne može doseći temperaturu koju treba - istaknuo je Kurtović za N1.

.

06. svibanj 2024 06:48