StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoDOMAĆI SU ‘IN‘

Na dubrovačkom Zavodu za zapošljavanje u prva dva mjeseca tražilo se čak 45 posto više radnika nego početkom 2023.

Piše Maja Rilović Koprivec
13. ožujka 2024. - 07:39

U prva dva mjeseca ove godine u Dubrovačko neretvanskoj županiji tražilo se čak 45 posto više sezonskih radnika nego početkom lanjske godine! Podaci su to dubrovačkog područnog ureda Hrvatskoj zavoda za zapošljavanje  gdje su samo u prva dva mjeseca 2024. godine poslodavci s područja najjužnije županije tražili ukupno 2.243 radnika, a od toga na sezonskim poslovima 1.259 radnika.

Polovica traženih radnika, sukladno brojkama nisu samo traženi za sezonske poslove, no gotovo svi su za poslove vezane uz turizam.

Prvo mjesto najtraženijih zanimanja i u ovoj godini čine konobari gdje se do 1. ožujka tražilo 256 radnika od čega 219 za sezonu. Slijede kuhari, poslodavci su tražili 165 kuhara od čega 134 za sezonski posao. Čistači su traženi cijelu godinu jer se tražilo 123 čistača i čistačica, od čega 73 za sezonske poslove, dok je broj traženih sobarica  do 1. ožujka bio 117, a pomoćnih kuhara 77 uglavnom za sezonske poslove, kao 77  pomoćnih kuhinjskih radnika, od čega su poslodavci trebali 74 za sezonske poslove. Prodavače su prva dva mjeseca ove godine tražilo više poslodavaca kojima je trebalo 69 prodavača, a od toga je samo 39 na sezonskim poslovima. Tražilo se i 67 recepcionara, 56 za sezonske poslove, i još 60 pomoćnih konobara, od čega 50 sa sezonski posao, kao i 56 barmena uglavnom za sezonske poslove.   

   U Hrvatskom zavodu za zapošljavanje  Dubrovnik predviđaju još veće potrebe za radnicima ove turističke sezone, s obzirom na porast potražnje od 45 posto u prva dva mjeseca 2024.

Na kraju veljače na evidenciji HZZ-PU Dubrovnik bile su 5.284 nezaposlene osobe što je smanjenje od 8,7% u odnosu na isti mjesec lani. I taj je popis zanimanja s najvećim brojem nezaposlenih u evidenciji dug: ekonomski službenik, poljoprivredni radnik, trgovački radnik, ekonomist, te komercijalist.

Ove je godine u HZZ – Područnom uredu Dubrovnik 17 nezaposlenih osoba zatražilo i dobilo vaučer za obrazovanje, a od toga broja 4 ih je dugotrajno nezaposlenih. Vaučere za obrazovanje tražilo se u programima Internetski marketing i brendiranje koji su tražile  2 nezaposlene osobe, te po jedna nezaposlena osoba za program Klasične ručne masažne tehnike i  Ekološka proizvodnja povrća. Inače je u Dubrovačko neretvanskoj županiji od početka provedbe vaučera odobreno  68 vaučera za nezaposlene osobe.

Zavod je zaprimio sveukupno 45 zahtjeva za dodjelu potpore male vrijednosti u svrhu samozapošljavanja i jedan zahtjev za mjeru „Biram Hrvatsku“. Do 11. ožujka  je  odobreno 15 zahtjeva za dodjelu potpore za samozapošljavanje, te se očekuje skoro sklapanje ugovora s korisnicima. Dugotrajno nezaposlenih osoba nije bilo među njima, navode iz HZZ Dubrovnik.

27. travanj 2024 14:05