StoryEditorOCM

Na dubrovačkom području i Dalmaciji privatni smještaj za Uskrs ostvario 80 posto rezultata u 2019.,a mogli bi uskoro stizati i Amerikanci. Evo savjeta kako nadoknaditi skuplje troškove

Piše Silvia Rudinović
22. travnja 2022. - 17:36

Turistički rezultati i živost na dubrovačkim ulicama u spomeničkoj jezgri u danima uskrsnih blagdana, kao i najave za visoku sezonu daju razloga za optimizam. Predstavnici lokalnih iznajmljivača zadovoljni su dinamikom rezervacija za srce sezone, a s oprezom govore o svibnju i lipnju.

- Za Uskrs smo svi dobro radili. Najviše razloga za zadovoljstvo imaju u Istri i Kvarneru gdje su dostigli 2019., ali vidim da su iznajmljivači zadovoljni i na dubrovačkom području te u Dalmaciji, gdje smo na oko 80 posto pretpandemijskih rezultata. Svibanj ide malo teže, ljudi će u zadnji trenutak odlučivati o putovanjima i očito ćemo ove predsezone čekati last minute goste. Što se tiče vrhunca sezone, on nam se itekako smiješi. Mislim da će ova sezona biti udarnička! – kaže Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja.

Marković predviđa da ćemo u srcu sezone ove godine doseći 85, čak i 90 posto dolazaka iz 2019. Godine, nada se i povratku Amerikanaca koji su s početkom rata u Ukrajini počeli otkazivati dolaske. Dubrovnik bi ovog ljeta, prema najavama, trebao biti izravno povezan s više od 70 zračnih luka u svijetu.

image

Uskrs u Dubrovniku

Bozo Radic/Cropix

Uvedite naknadu za čišćenje

Pročešlja li se ponuda na platformi za smještaj poput Airbnba, prosječna cijena noćenja u spomeničkoj jezgri i kontaktnoj zoni krajem svibnja je oko 90 eura. Praznik rada ove godine pada u nedjelju, a prosječna cijena jednog noćenja u privatnom smještaju u Dubrovniku tog vikenda je oko 80 eura. Raspon cijena je, međutim, velik pa taj prosjek znatno dižu luksuzno uređeni apartmani u Gradu i vile s bazenom. U Lapadu se za taj praznički vikend može naći smještaj za dvije noći u apartmanu s najvišim ocjenama za gostoljubivost domaćina, čistoću i lokaciju, za 58 eura.

- Savjetujem iznajmljivačima da razmisle o uvođenju naplate usluge završnog čišćenja što je u svijetu davno prihvaćena praksa. Na  taj će način barem djelomično nadoknaditi razliku cijene energenata koji su poskupili. U obiteljskom smještaju u Hrvatskoj još uvijek zaziremo od te vrste naplate, iako se kod nas završno čišćenje manje jedrilice naplaćuje po 150 eura. Završno čišćenje apartmana se može naplatiti 30 eura – preporučuje Barbara Marković, inače edukatorica za privatne iznajmljivače u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

image

Uskrs u Dubrovniku

Bozo Radic/Cropix

Putujete li u Barcelonu, naknada za završno čišćenje stana odnosno smještaja za četvero plaća se od 40 čak do 80 eura. Predsjednica HUOS-a napominje kako treba voditi računa da će hrvatski iznajmljivači ove godine imati veću konkurenciju u Grčkoj i Turskoj, ranije omiljenim destinacijama ukrajinskih turista.

05. svibanj 2024 04:11