StoryEditor

MINISTRICA TURIZMA BRNJAC STIŽE U GRAD Treba razmisliti o smanjenju boravišne pristojbe

Piše DV
22. travnja 2021. - 15:40
Nikolina Brnjac, ministrica turizma Republike Hrvatske u Vladi Andreja Plenkovića.Darko Tomas/Cropix

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u četvrtak je uoči sjednice Vlade izjavila da bi turističke zajednice trebale razmisliti o smanjenju boravišne pristojbe s obzirom na tešku situaciju u turizmu zbog pandemije, piše HINA.

Upitana je li normalno da Dubrovnik i u ovo teško pandemijsko doba naplaćuje boravišnu pristojbu 20 kuna po danu, Brnjac je kazala da s obzirom na situaciju misli da bi trebalo sniziti tu pristojbu, no napomenula je i da o tome odluke donose regionalne turističke zajednice. Podsjetila je i da je Ministarstvo već donijelo odluku o snižavanju turističke pristojbe, pa je ona, kao i lani, za 50 posto niža, niže su i turističke članarine, a spušten je i paušal za nautičare za 20 posto.

Po njezinim riječima, Ministarstvo je poslalo upit svim regionalnim turističkim zajednicama o tome je li potrebno snižavanje boravišne pristojbe. Sve su se očitovale i temeljem tih njihovih očitovanja definirat će kolika će biti boravišna pristojba.

Osvrnula se i na sutrašnji početak organiziranog cijepljenja turističkih djelatnika u Dubrovačko-neretvanskoj županiji odnosno Dubrovniku, a nakon toga, sukladno prioritetima i planu cijepljenja, i u svim ostalim hrvatskim turističkim destinacijama. 

"Vrlo nam je važno da je to u Dubrovniku s obzirom na turističku situaciju na tom području lani. Ovime želimo poslati poruku o sigurnosti i grada Dubrovnika, a to se nadovezuje i na interes kako United Airlinesa, British Airwaysa tako i drugih zrakoplovnih kompanija za dolazak u Dubrovnik", rekla je Brnjac, dodavši da će se sutra cijepiti prvih 400-njak turističkih djelatnika, a plan je napravljen sa regionalnim zavodima javnog zdravstva.

Inače, ministrica stiže u Dubrovnik sutra, u petak 23. travnja, kad će obići punkt organiziranog cijepljenja turističkih djelatnika, a u planu je i sastanak s predstavnicima turističkog sektora.

13. svibanj 2021 07:02