StoryEditorOCM

Mikhail Shelkov, najveći svjetski proizvođač titana i počasni građanin Mljeta, prodaje omiljeni hotel u Dubrovniku

Piše Maja Rilović Koprivec
1. ožujka 2024. - 16:20

Hotel Zagreb, jedan od najljepših i najstarijih dubrovačkih hotela na prodaju je. Potvrdila nam je to Doroteja Ivanjko, direktorica tvrtke Renesansa, koja je vlasnik Hotela Zagreb. Hotel Zagreb na šetalištu Uvale Lapad samo je jedna od niza nekretnina koje su na dubrovačkom području u vlasništvu ove tvrtke odnosno ruskog poduzetnika Mikhaila Shelkova, većinskog dioničara društva VSMPO-AVISMA, najvećeg svjetskog proizvođača proizvoda od titana u zrakoplovnoj industriji koji se koriste u zrakoplovima Boeinga i Airbusa. Nakon izbijanja rusko-ukrajinskog rata, jedan je od rijetkih ruskih oligarha koji nije bio pod sankcijama.

Shelkova tvrtka Renesansa posluje na dubrovačkom području od 2005. godine, a Hotel Zagreb je kupila 2010. godine od tada posrnule građevinske tvrtke PGM Ragusa, i planirala ga je obnoviti još 2019. Neposredno prije pandemije hotelski je inventar rasprodan, a  hotel pripremljen za temeljitu obnovu. Nažalost, to se do sada nije dogodilo. 

Shelkova tvrtka uz Hotel Zagreb, pisali smo ranije ima još jednu nekretninu u Dubrovniku, i tri nekretnine na Mljetu te u Konavlima u Lovornom poljoprivredno zemljište s kućom. Iako samozatajan do te mjere da ga ni mnogi zaposlenici nisu nikada vidjeli, niti se eksponira u medijima Shelkov je u Dubrovniku poznat kao ‘Mljetski Rus‘ kojega svi hvale zahvaljujući nizu akcija i donacija koje je  poduzeo s mještanima i za njih, Dubrovnikom kruži priča da ih je čak vodio na nogometne utakmice Real Madrida, a 2016. godine proglašen je i počasnim građaninom Mljeta za doprinos ukupnoj kvaliteti življenja lokalne otočne zajednice. Shelkov je i veliki donator i u Dubrovniku.

image

Hotel Zagreb u Dubrovniku, u vlasništvu ruskog poduzetnika Mikhaila Shelkova

Božo Radić/cropix/

S  Općom bolnicom Dubrovnik potpisan je 2021. i petogodišnji ugovor o suradnji tvrtke Renesansa i dubrovačke bolnice, kojom se obvezao na godišnje donacije bolnici u ukupnom iznosu od 1,8 milijuna kuna za nabavku najmodernije medicinske opreme te za dodatne programe edukacije i stručnog usavršavanja liječnika dubrovačke bolnice.

Prije pandemije, društvo Renesansa s Ministarstvom državne imovine potpisalo ugovor o zakupu i obnovi vile Aurora u Trstenom i nekadašnjeg odmarališta na otočiću Jakljanu, no sve je te planove i investicije zaustavila pandemija. Renesansa je odustala od zakupa Jakljana mada su tamo već odrađeni neki pripremni radovi za obnovu, a direktorica Ivanjko za Dubrovački vjesnik je potvrdila da će obnova  Vile Aurora uskoro krenuti. Riječ je o vili  izgrađenoj na izvanrednoj lokaciji kod Arboretuma u Trstenom koja ima površinu od 1000 četvornih metara 11 tisuća kvadratnih metara šume:

 -  Nakon dugog čekanja, Vila Aurora ima pravomoćnu građevinsku dozvolu za renovaciju cijelog kompleksa, od siječnja 2024. U procesu smo daljnjeg razvoja projekta i u planu je početak renovacije čim okolnosti to dozvole – odgovara na naš upit. Već smo ranije pisali kako je zakupac oko ovog objekta radio dokumentaciju u suradnji s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture u Dubrovniku te Upravom za zaštitu kulturne baštine, budući da je riječ o lokalitetu u kojem treba  valorizirati i prirodne resurse i zaštićenu kulturnu baštinu dubrovačkog kraja.

 Renesansa je inače zadnjih godina unatoč krizi i zatvorenim objektima zadržala većinu zaposlenika i pravi je primjer za druge vlasnike neobnovljenih hotela.  Naime, od zatvaranja hotela 2019. do sada Renesansa redovito država prekrasan hotelski park. Rijetke dubrovačke palme koje su preživjele pošast palmine pipe zdrave su zahvaljujući redovitoj višegodišnjoj skrbi zaposlenika Renesanse.

01. svibanj 2024 16:38