StoryEditor
Turizam i gospodarstvoCRNO, BIJELO I ROSE|

Metkovka Mirena Bagur plasira vina s hrvatskog juga u SAD: Želimo u priču uključiti cijelu Hrvatsku

Piše S. Soldo
19. rujna 2020. - 14:43
Milena Bagur sa suprugom
Vina s juga Hrvatske piju se u Americi.

Naime, američka tvrtka Croatian Premium Wine Imports, Inc. (CPWI) sa sjedištem u Bostonu dobila je saveznu dozvolu za uvoz hrvatskih vina u SAD, a za početak su krenuli s vinima iz vinogorja Komarne, iz vinarija Rizman, Terra Madre i Volarević, a nastavii s vinima iz Konavala iz tamošnje vinarije Crvik, čime se zaokružuje ova po svemu neobična vinska priča. CPWI je zainteresiran za autohtona vina poput plavca maloga, pošipa, zinfandela, tezora, a vinarije na jugu Lijepe naše proizvode upravo takva crvena, bijela i rosé vina.

U vrijeme pandemije koronavirusa i velike ekonomske neizvjesnosti, lijepe poduzetničke priče poput ove što je priča ambasadorica hrvatskih vina u SAD-u, rođena Metkovka, Mirena Bagur vrijedne su pažnje i divljenja. Vinarija Crvik iz Konavala, koja se ponosi stoljetnom tradicijom proizvodnje vina, ušla je u krug hrvatskih vinarija čija se vina odnedavno uspješno prodaju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nagrađivani Tezoro

Radi se o međunarodno nagrađivanom vinu Tezoro (srebro na Decanteru, srebro na International Wine Challengeu, zlato na Vinistri i Sabatini), dobivenom od autohtone sorte dubrovačka malvasija, prve sorte vinove loze koja se spominje u dubrovačkom arhivu u 14. stoljeću.

Velike zasluge za to ima Mirena Bagur, Metkovka s američkom adresom i biznis iskustvom, svojevrsna ambasadorica hrvatskih vina u SAD-u, koja zajedno s mužem Winom A. Burkeom, poduzetnikom u informatici, vodi tvrtku Croatian Premium Wine Imports za uvoz i distribuciju vina u SAD-u. Krenuli su s vinarijama udruge K7 s Komarne, a nedavno dogovorili suradnju i s vinarijama Testament kod Šibenika, Marlais s Pelješca te vinarijom Crvik, kao prvom konavoskom vinarijom.

Izdvojeno

25. veljača 2021 20:36