StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoDUBROVAČKA VIZIJA

Mato Franković: Stjecanje vlasništva nad kompleksom TUP-a povijesna je odluka za urbani razvoj našeg grada

Piše dv
16. siječnja 2023. - 10:15

Kraj kalendarske godine vrijeme je za pogled unatrag, vrijeme za preglede, ocjene i propitivanja učinjenog. Iz perspektive prvog čovjeka Grada kakva je 2022. godina bila za Grad Dubrovnik? Što ju je obilježilo?

U prvom redu 2022. obilježio je oporavak gospodarstva u punom značenju te riječi. Iza nas je jedna jako dobra turistička sezona koja nas je prema ostvarenim rezultatima približila referentnoj 2019. godini. Naravno, mi kontinuirano ističemo da se uspješnost destinacije ne može promatrati isključivo kroz brojke. One su važne, ali ne po žrtvu kvalitete, a upravo smo u protekloj sezoni imali priliku u punoj primjeni osjetiti neke od mjera projekta "Poštujmo Grad", posebno tu mislim na benefite naših napora usmjerenih prema segmentu tržišta kružnih putovanja. Na bazi zabilježenih podataka o kretanju posjetitelja putem sustava Dubrovnik Visitors došli smo do ohrabrujuće spoznaje da je postignuta značajna promjena u pritisku na povijesnu jezgru te su zabilježene manje gužve. Najveću koncentraciju posjetitelja, tzv. vrhunce, u 2022. bilježili smo u večernjim satima, a što se direktno veže uz održavanje manifestacija i događanja Grada Dubrovnika unutar povijesne jezgre, za razliku od 2017. i prethodnih godina kada su znatno veće gužve i pritisci bili u jutarnjim satima. To je jako važno istaknuti

image

Lapadska obala

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Je li i u smislu javnih investicija koje provodi Gradska uprava došlo do oporavka? Što biste istaknuli?

Proračun Grada Dubrovnika je u korona krizi pretrpio strahovite posljedice u smislu punjenja. Tek Proračun za iduću godinu donosi oporavak gradskih financija na način da se polako, ali sigurno primičemo onim vrijednostima predpandemijskog proračuna, napose onog iz 2019. godine koji je iznosio 92 milijuna eura, dok je ovaj planiran u iznosu 87.2 milijuna eura. No, pametnim i odgovornim upravljanjem uspjeli smo osigurati izvođenje kapitalnih investicija i u nepovoljnim uvjetima. Svakako bih istaknuo stjecanje vlasništva nad kompleksom TUP-a posredstvom društva UTD Ragusa, što je, držim, povijesno važna odluka ove gradske uprave za budući urbani razvoj ne samo Gruža. Potencijali ovog projekta, podržanog i od strane Europske komisije, su ogromni, a kulturne i kreativne industrije, uz javne usluge i disperziju turističke ponude su osnovni parametri prema kojima ćemo osmišljavati sadržaje u TUP-u. Završavamo novu školu u povijesnoj jezgri, nakon Montovjerne drugu osnovnu školu koju realizira ova gradska uprava. Prije toga 35 godina nije izgrađena nijedna. Škola u Ulici Ilije Sarake s radom će krenuti u 2023. Zahvaljujem i ovom prilikom gosparu Ivu Felneru i Zakladi Caboga Stiftung na donaciji. Ova suradnja opipljivi je primjer nastojanja ove gradske uprave usmjerenih prema održavanju stvarnog života u povijesnoj jezgri, što je uostalom i u fokusu Plana upravljanja zaštićenim povijesnom cjelinom, čije se aktivnosti također uvelike provode. Moram spomenuti i prvi dom za starije i nemoćne nakon 51 godinu. Smješten u ex-hotelu Gruž u potpunosti je izgrađen te je opremljen zahvaljujući vrijednoj donaciji. Važno je istaknuti i "zahuktavanje" projekta Aglomeracije koju operativno provodi Vodovod Dubrovnik. Vrijedan preko 800 milijuna kuna, ovaj EU projekt širem području Dubrovnika će u sljedećih nekoliko godina donijeti vodno-komunalni standard koji mu je dugo izmicao. Govorimo o ukupno 40.256 metara vodoopskrbnog cjevovoda i 30.798 metara sustava odvodnje. Pokrivenost sustavom odvodnje na području Aglomeracije Dubrovnik će biti 100%, a kapitalni projekt je pročistač otpadnih voda UPOV Lapad, dok je u sufinanciranje uključen i već izgrađeni pročistač pitke vode.

image

Škola u Ilije Sarake

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

 

Proračun za 2023. je usvojen. Što građani mogu očekivati u idućoj godini kad je riječ o povećanju kvalitete njihovih života?

Hvala svim vijećnicima na konstruktivnoj raspravi kao i na nikad većoj podršci Proračunu. Bez da to zvuči kao floskula, proračun za 2023. uistinu je istovremeno razvojan i socijalno usmjeren,a njegove stavke uvelike obuhvaćaju sve skupine društva – radno stanovništvo, obitelji, djecu, mlade, umirovljenike i potrebite. Svi prepoznati programi u obrazovanju, sportu, zdravstvu i socijalnoj skrbi usklađeni su sa stvarnim potrebama. Predviđeno je i povećanje izdvajanja za umirovljeničke dodatke i druga socijalna davanja. Po prvi put u proračun su uključena sredstva za rad novoosnovane ustanove Dom za starije osobe Ragusa, koji će skrbiti o novom domu za starije i nemoćne u Gružu, ali i o budućem domu ispod Opće bolnice Dubrovnik, čiji početak izgradnje očekujemo u idućoj godini. Proračun obuhvaća i povećanje plaća djelatnicima u dječjim vrtićima i sredstva za povećanje kolektivnih prava djelatnika ustanova u kulturi. U 2023. krećemo s provedbom Participativnog budžetiranja, a aktivnosti su planirane na razini gradskih kotareva i mjesnih odbora. Ideja je da građani sami odlučuju o tome što će se u mjestu njihovog stanovanja raditi, što su prioriteti. U 2023. očekuju nas i pojačani programi ulaganja u investicijsko održavanje komunalne i prometne infrastrukture što će građani u svojim ulicama itekako osjetiti.

Koje su kapitalne investicije i novi projekti planirani za realizaciju u idućoj godini?

Uz već spomenuti Dom umirovljenika ispod Opće bolnice, koji će svojim kapacitetima zadovoljiti većinu potreba naših sugrađana treće životne dobi za ovim vidom skrbi i smještaja, očekujemo početak izgradnje nove dvotračne spojne ceste Tamarić. Ta će prometnica povećati funkcionalnost cestovne mreže Nove Mokošice i rasteretiti postojeće križanje s bivšom županijskom cestom, a osigurat će se i uredno prometovanje do škole. Istaknuo bih i izgradnju sportske dvorane u Orašcu, Lapadska obala bit će posve završena krajem godine. Jedan od ključnih investicijskih projekata je i modernizacija čitavog sustava javne rasvjete Grada Dubrovnika, a s radovima počinjemo već u siječnju. I ne manje važno, mi smo pripremili potpunu dokumentaciju za niz projekata koji se planiraju financirati sredstvima iz dostupnih fondova Europske unije i drugih izvan proračunskih izvora po dostupnosti istih za prijavu i financiranje i vjerujemo da će upravo na tim projektima biti naglasak.

Privlačenje turista izvan sezone

Kad govorimo o turističkoj sezoni, najzastupljenijoj gospodarskoj grani, mogu se čuti kritike usmjerene na nedovoljnu zastupljenost avio veza s europskim i svjetskim destinacijama u izvansezonskom razdoblju. Hoće li se u idućoj godini to promijeniti?

Pripreme za turističku godinu 2023. u punom su zamahu, a izgledno je da nas očekuje uspješna sezona. Većina napora Grada, Turističke zajednice, Zračne luke i drugih partnera usmjerena je prema osiguranju većeg broja direktnih avio veza s vodećim i novim turističkim tržištima, uz zadržavanje postojećih. To se posebice odnosi na letove van glavne sezone, jer nam je u fokusu privlačenje posjeta u tom razdoblju. Dubrovnik u ovom trenutku nema potrebu za dokazivanjem, odgovorno upravljamo odredištem uz poštivanje postulata održivosti i zanima nas samo kvaliteta. Vjerujemo da smo na pravom putu.

26. travanj 2024 09:27