StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoracionalno s novcem

Masovno se ljetuje u susjednoj državi, naš Jadran im je preskup: ‘Ovo je novost, primamo dosta rezervacija...‘

Piše L.G./JL
5. srpnja 2023. - 10:42

Turistička sezona u Neumu ove godine razvija se velikom brzinom. Turistički djelatnici vrlo su zadovoljni predsezonom, sezonom koja obećava, a kažu da su već u tijeku pripreme i za posezonu. Novost na neumskim plažama su turisti iz Hrvatske, koji su zbog paprenih cijena u domovini odlučili ljetovati u susjednoj Bosni i Hercegovini, prenosi Poslovni dnevnik.

Zbog povećanja obujma posla u Neumu su neki vlasnici hotela odlučili uvesti radnu snagu čak iz Nepala. Ljetovanje u Neumu ove godine skuplje je za 15 posto, što nije utjecalo na dolazak gostiju i izvrsnu predsezonu turističkih djelatnika.

Međutim, oni koji su se zatekli na plažama kažu kako su morali skratiti odmor zbog cijena, javlja Federalna televizija (FTV).

“Trenutno plaćam 60 eura, a mogu samo misliti koliko plaćaju oni koji su u hotelima. Nalazim se oko 200 metara od plaže. Moglo bi trajati četiri dana. Nezamislivo je biti budan deset dana”, kaže Dino, turist iz Kaknja.

Unatoč poskupljenjima, cijene za građane iz BiH još uvijek su prihvatljive, pa se na plažama susreću sve generacije. Za strane goste cijene su pristupačne i znatno jeftinije od onih u regiji.

“Toplo more, ovdje je uvijek najtoplije, plaže su lijepe, čiste, a i put je ugodan, pogotovo sad preko Stoca. Milina”, kaže turist iz Doboja.

“Cijene su dobre, jeftinije nego u Poljskoj. Ostajemo tri dana, lijepo nam je ovdje”, rekao je za FTV Mihael, turist iz Poljske.

Ovogodišnja novost na neumskim plažama su gosti iz Hrvatske, koji, prema riječima turističkih djelatnika, prethodnih godina ovdje nisu dolazili na odmor. Cijene su puno pristupačnije u odnosu na ponudu koju imaju u Hrvatskoj, prenosi N1.

“Ono što nas čudi je da imamo toliko gostiju iz Hrvatske. Primamo dosta rezervacija iz Hrvatske jer ovdje mogu uživati ​​u kvalitetnom odmoru po puno povoljnijim cijenama i s manjim budžetom provesti puno veći broj dana, nego što bi to učinili u nekim hrvatskim gradovima”, ističe Branimir Butigan, predsjednik Udruge hotelijera Neum.

Osim gostiju iz Hrvatske, ovogodišnja novost je i radna snaga iz uvoza. Kako je objasnio Tomislav Lovrić, vlasnik dvaju luksuznih hotela u Neumu, na ovu odluku odlučio se jer već godinama ima problem s brojem radnika u sezoni.

“Nedostajalo nam je pet-šest ljudi za cijelu sezonu, a kako je u Hrvatskoj zavladao taj trend dovođenja radnika iz Nepala, Filipina i Indije, odlučio sam pokušati sam s prijateljima i poznanicima. Iz Nepala mi je stiglo sedam žena s kojima sam jako zadovoljan”, rekao je Lovrić.

28. travanj 2024 04:48