StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoMINISTRICA POLJOPRIVREDE PORUČUJE IZ DUBROVNIKA

Marija Vučković: Sankcije Rusiji stavljaju nas pred nove izazove, ali smo pripremili brojne mjere. Projekt navodnjavanja donje Neretve je prijeko potreban Dubrovačko-neretvanskoj županiji!

Piše Bruno Lucić
25. ožujka 2022. - 14:49

Tijekom svog boravka u Dubrovniku ministrica poljoprivrede Marija Vučković osvrnula se na posljedice sankcija Rusiji na hrvatsku poljoprivredu.

- Mi smo već dvije godine suočeni s brojnim izazovima, najprije smo imali poremećaje u lancima opskrbe zbog covida koji su se vremenom uravnotežili. Nama je Europska komisija, primjerice, odobrila niz različitih programa potpore, samo 13 izvanrednih mjera smo imali. Pa su poljoprivrednici i ribari pored redovitih mjera koje koriste iz Ministarstva poljoprivrede koristili izvanredne mjera koje dotad nisu postojale u vrijednosti od 56 milijuna kuna - s obzirom na položaj i značaj ribarstva. Dobar dio njih nisu bili samo poljoprivrednici nego i predstavnici sektora ribarstva. Sad smo suočeni s novim izazovom, već prošle godine smo se suočavali s rastom cijena, posebice se to odrazilo na sektor stočarstva u prvoj fazi, a sada nakon energenata, posljedično na gnojivo, održava na sve. Žurno smo osigurali 200 milijuna kuna putem odluke Vlade za sektor poljoprivrede za nabavku umjetnog gnojiva. To izgleda skromno kad se podijeli na otprilike 88 tisuća gospodarstva koji će sudjelovati, ali to nije jedina mjera. Sudjelovali smo u kreiranju jednog dodatnog paketa od 500 milijuna eura za sve europske poljoprivrednike pa će dio tog paketa dobiti na korištenje i naši poljoprivrednici, a i idemo dalje, bit će još izazova, kazala je Vučković.

Prokomentirala je problem navodnjavanja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, posebno projekt navodnjavanja donje Neretve.

- Čitam posljednjih dana novinske napise o ovoj temi, posebno se odnose na veliki nacionalni projekt navodnjavanja Donja Neretva. Tu je potrebno razjasniti određene, čini mi se po člancima, nejasnoće za čitatelje. Najprije, projekte navodnjavanja rade najvećim dijelom Hrvatske vode, neke u suradnji s hrvatskim županijama. Hrvatske vode su u nadležnosti Ministarstva gospodarstva od 2016., a ne Ministarstva poljoprivrede, ali naravno, zajedno jesmo zaduženi da se hrvatska zemlja u značajno većoj mjeri navodnjava nego što se to radi danas. Projekt navodnjavanja Doline Neretve je jako velik u smislu financijske vrijednosti i za njega nisu bila osigurana sredstva u programskom razdoblju 2014. do 2020. koja nismo mi programirali. To je vrlo zahtjevan i velik, važan problem. Putem Programa ruralnog razvoja sufinanciraju se gotovi projekti, kad govorimo o Ministarstvu poljoprivrede, s maksimalnom pojedinačnom vrijednosti od 15 milijuna kuna vrijednost i među njima ne pripada projekt navodnjavanja Doline Neretve, donje Neretve, on je puno veći, vjerujem da ćemo osigurati sredstva u ovom programskom razdoblju i za taj projekt. Jedan manji dio tog projekta, Glog, napravljen je putem Programa ruralnog razvoja vrijednosti 25 milijuna kuna i nedavno je dobio uporabnu dozvolu, to je vrlo važan projekt koji ima određene poteškoće i reakcije, žalbe od raznih udruga, ne bih to komentirala, ali moj osoban stav je da je to jedan od najvažnijih projekata za Dubrovačko-neretvansku županiju, prijeko potreban neretvanskoj dolini, komentirala je Vučković.

01. svibanj 2024 01:13