StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoVODIČI I EPIDEMIJA|

MAJA MILOVČIĆ Teško je zamisliti kako se osjeća čovjek kojemu se svakodnevno otkazuju poslovi

Piše Maja Rilović Koprivec Foto:
15. travnja 2020. - 10:55
Turistički vodiči više nisu žrtve loših hrvatskih propisa – proteklog je tjedna na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pružanju usluga u turizmu, a koji je ispravio nepravdu u statusu turističkih vodiča u Hrvatskoj i oni se više ne smatraju samozaposlenim osobama.
Do prije nekoliko dana turistički vodiči s položenim ispitom su se automatski smatrali slobodnim zanimanjem koje nisu imali nikakva prava kao nezaposlene osobe kod Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, kako niti bilo kakve naknade kod pokretanja nove tvrtke. Višegodišnju borbu za ispravljanje ove nepravde vodila je Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske, gdje je Društvo turističkih vodiča Dubrovnik najbrojnije članstvom. Kakav je sada status turističkih vodiča pitali smo predsjednicu Društva Maju Milovčić.
Promijenjen je Zakon o pružanju usluga u turizmu, što kažu kolege? Jeste li zadovoljni?

Stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pružanju usluga u turizmu za turističke vodiče nastupilo je vrijeme olakšanja nakon višegodišnje borbe kojom smo nastojali iskazati niz nelogičnosti, nepravičnosti prema našem statusu samozaposlene osobe, ali put od nelogičnosti i nepravičnosti do zakonodavnog propisa je dug i mukotrpan. Zahvaljujući medijima naši problemi su mogli biti primjetni u javnosti. Mediji su prateći rad Vlade i ministarstva pratili naš rad i aktivnosti te skretali pažnju javnosti na ovaj naš problem i na tome smo svima zaista zahvalni. Najintenzivnija aktivnost za izmjene i dopune Zakona, Društvo turističkih vodiča Dubrovnik je vodio tijekom cijele 2019. godine u suglasju sa krovnom udrugom, Zajednicom društava turističkih vodiča, koja na nivou države okuplja 21 udrugu s ukupno 5500 članova. Ministarstvo turizma nas je prepoznalo i podržalo, ali je put do usklađenja s drugim ministarstvima (rada i mirovinskog sustava) bio dug. Pokazalo se da je zajednički nastup putem ZDTVH snažan put zajedništva, tako smo bili jači i glasniji.

Što je promijenjeno u ovom Zakonu i pratećim propisima, a što je ostalo isto?

Izmjenama i dopunama Zakona, status od samozaposlene osobe, koja nema pravo na prijavu kod Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, ni naknadu, niti poticaj za samozapošljavanje gubitkom posla, dobili smo izmjenu u čl. 73. kojim se sada turističkim vodičima izdaju Rješenja o ispunjenju uvjeta za pružanje usluga turističkog vodiča, a ne Rješenje o odobrenju za pružanje usluga turističkog vodiča. Novim izmjenama Rješenje služi za evidenciju Ministarstva turizma, te nema potrebe više se upisivati u Upisnik turističkih vodiča, odnosno u Središnji registar. Ishođenjem Rješenja o ispunjenju uvjeta turistički vodič se više ne smatra samozaposlenom osobom.
Turizam je grana gospodarstva najpogođenija epidemijom, a time i vaše zanimanje. Kako pomoći članovima da se ova kriza prebrodi? Postoje li neke subvencije koje se kroz Društvo mogu tražiti od države po uzoru na turističke tvrtke i ugostitelje?

Turizam, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj, teško je pogođen pandemijom Covid 19. Vlada je u suradnji s Ministarstvom turizma donijela hitne mjere za spas radnih mjesta, niz mjera za turističko gospodarstvo. Lokalne zajednice, gradovi donijeli su također mjere za spas gospodarstva. Apelirajući prema Ministarstvu turizma, HOK-u, koji je vodio pregovore za uvrštavanje i cjelogodišnjih obrta turističkih vodiča u mjere pomoći. Mi smo kao Društvo za našu zaposlenicu, koja nam je i tajnica i knjigovođa, dobili potporu za očuvanje radnih mjesta u iznosu od 3. 250 kuna (za travanj i svibanj 4000), a također nam je od Porezne uprave odobren zahtjev za odgodu doprinosa. Što se tiče članova, oni koji imaju cjelogodišnje obrte dobit će također poticaje za očuvanje radnih mjesta i odgodu doprinosa, ali oni sami za sebe podnose zahtjeve.
Udrugama vodiča predstoji i dalje bitka i aktivno lobiranje, ali i nada da će u Vladine mjere bit uključeni i turistički vodiči- sezonci kojih je najveći broj, za njih još uvijek mjera nema, a našli su se u beznadnoj situaciji, bez ikakvih prihoda.
Nažalost, članovi koji rade putem drugog dohotka također neće moći koristiti ove mjere s obzirom da oni obavljaju posao povremeno i plaćaju porez i doprinose samo prema naplaćenom honoraru, ali oni, ukoliko nisu zaposleni, možda mogu koristiti mjere Grada Dubrovnika.

Kakva su vam poslovna očekivanja za ovu godinu i buduće? Mislite li da će turistički vodiči imati posla već ove godine ili se donedavna potražnja za poslovima vodiča više neće ponoviti?

Turistički vodiči strahuju da je ova sezona nepovratno izgubljena, okupirani su čuvanjem svog zdravlja i svojih bližnjih, međutim ni ovo neće vječno trajati. Uvijek postoji nada da će treće tromjesečje i jesen donijeti nešto posla. Ako se sada ne počnemo pripremati za vrijeme nakon, nećemo moći ući u utrku na tržištu za dogodine. Svi u turizmu smo svjesni da ništa neće biti kao prije, iako mnogi strani teoretičari najavljaju optimističan povratak. Teško je uopće zamisliti kako se osjeća čovjek kojem se svakodnevno otkazuju poslovi bilo da je on turistički vodič, iznajmljivač, ugostitelj, hotelijer i sl. Ako se u Hrvatskoj aktivira domaće tržište, a da zaraze ne bude, mogli bismo premostiti donekle dio gubitaka, ali zasad su to najbolje želje.
26. travanj 2024 06:32