Lonely Planet, australski izdavač turističkih vodiča, izdao je novi vodič za Hrvatsku u kojemu se, osim preporuka za destinacije u Hrvatskoj i gastronomske preporuke
U Lonely Planet ‘Croatia‘ vodiču tako se mogu pronaći preporuke za vinarije na Pelješcu i osnovni gastronomski pojmovi za sve one željne lokalnih specijaliteta kao što je na primjer peka, buzara, brodet, fiš paprikaš, štrukli ili maneštra, i doznati gdje je nastao soparnik.
U vodiču je Hrvatska podijeljena na sjever i jug, naveli su karakteristike zagrebačke, slavonske, istarske i dalmatinske kuhinje, ali i preporučili koje gastro i vinske festivale posjetitelji ne bi smjeli zaobići. Među jelima sjeverne Hrvatske izdvojili su janjetinu, svinjetinu i pečenu patku uz mlince ili pečeni krumpir, a od onih južnih boškarin, pršut, lignje, hobotnicu, rizot i paški sir.
U našoj Županiji preporučuju burek u pekarnici Babić kod Ploča, a od vina Grk Bijeli u vinariji Zure na Korčuli. Posjetili su i konobu Dubrava u Dubrovniku, gdje su im objasnili što je i kako se radi prava peka.
"Foodie kultura ovdje raste iz dana u dan, inspirirana je slow-food pokretom koji se fokusira na lokalne, svježe i sezonske namirnice i opušteno uživanje u hrani. Proizvodnja maslinova ulja i vina je također velika stvar u Hrvatskoj", napisali su u Lonely Planet vodiču za Hrvatsku. I na Instagramu su objavili mini vodič u kojemu su napisali što se u Hrvatskoj obavezno mora vidjeti, gdje odsjesti, ali i što pojesti i popiti.
Za jednodevni izlet preporučuju izlet na Lokrum. „Vaši će vam prijatelji biti zahvalni na ovom skrivenom dragulju nakon što provedete dan plivajući u slanim vodama lokrumskog Mrtvog mora upoznajući divlje paunove“, piše Lonely Planet.
Izračunali su i koliko novaca treba potrošiti par za jedan dan u Dubrovniku! Uštedite na autobusu, pijuckajte lokalna piva u „doslovnoj“ rupi u zidu, tako su u Instagram video clipu opisali Bužu. Obišli su zidine i vozili se žičarom, potrošili su ukupno 240 eura, ali su uspomene, kažu neprocjenjive.