StoryEditor
Turizam i gospodarstvoEXCELSA NEKRETNINE|

Ljulja se žičara, u cijeloj 2020. prevezla putnika kao lani samo u listopadu!

Piše Gabrijela Bijelić
17. studenog 2020. - 20:21
.Tonči Plazibat/Cropix
Nabrajati sve 'žrtve' aktualne pandemije u turističkom Dubrovniku uzaludan je posao, no uvijek se nađe primjera koji odskaču. U takve svakako spada poslovanje dubrovačke panoramske žičare u vlasništvu Excelsa nekretnina iz Lukšićeve grupacije.Kad je riječ o poslovanju žičare, direktor Anto Rusković potvrđuje potvrđuje golem nepovoljan utjecaj Covida-19:
- Za ilustraciju je dovoljno navesti da će žičara u cijeloj 2020. godini prevesti manje putnika nego što ih je prevezla samo u listopadu 2019. godine, da ne spominjem uopće mjesece iz vršnog dijela sezone 2019. godine. Zimski raspored rada žičare ćemo prilagođavati okolnostima, za sada žičara radi. - izvijestio je Rusković.
 

Privremena poslovna tajna


Iz Grada Dubrovnika se pak osvrću na koncesioniranje:

image
Ante Rusković
Arhiva Dubrovački vjesnik


- Što se tiče naplate koncesije za žičaru, situacija s COVID-19 nije poremetila naplatu, ali je umanjila prihod od koncesije zbog manjeg broja gostiju. Naplaćena sredstva su nenamjenska, ističu iz Grada i dodaju kako tu nenamjensku naknadu troše za održavanje cesta i autobusnih čekaonica, videonadzor, subvenciju javnog gradskog prijevoza, isl.
Sukladno ugovoru, iz Grada kažu kako podaci o prihodu koji je koncesionar ostvario od prodanih karata za vožnju žičarom ili o iznosu varijabilnog dijela koncesijske naknade po mjesecima, nisu za javnost. Njih će Grad kao davatelj Koncesije saznavati temeljem mjesečnih izvještaja Koncesionara, te ih se obvezuje čuvati privremeno kao poslovnu tajnu u vlasništvu koncesionara:
- Predmetne podatke neće ni na koji način obznaniti niti jednoj osobi u službi koja to nužno ne mora znati, niti javnosti, najranije do isteka tridesetog dana od dana završetka kvartala u kojem se odnosni mjesec ili mjeseci nalaze, osim u slučaju podataka odnosećih na mjesece listopad, studeni i prosinac kada te podatke treba čuvati kao poslovnu tajnu sve do isteka veljače naredne godine -poručuju iz Grada, te ističu da iz toga proizlazi kako ne smiju odavati podatke koje su prihodovali nakon 30. rujna 2020.

- Primljena sredstva u 2020. po osnovi Ugovora do tog datuma iznose 750.594,60 kn, a odnose se na koncesijsku naknadu u razdoblju od prosinca 2019. do kolovoza 2020. - ističu iz dubrovačke gradske uprave.
U portfelju Excelse osim žičare je i kuća Sandri, vrijedna secesijska zgrada s početka 20. stoljeća, nazvana prema prezimenu obitelji koja je zadnja tamo živjela, već je godinama u vlasništvu tvrtke Excelsa nekretnine a obnovu i novu namjenu još nije dočekala. Lani je predsjednik Uprave 'Excelsa nekretnina' Anto Rusković potvrdio da izrađuju projektnu dokumentaciju za obnovu objekta čija će namjena, najavio je, u skladu s urbanističkim propisima za tu zonu biti pretežito poslovna.
 

Kuća Sandri


Sad ide i korak dalje:
- Radimo na projektu obnove kuće Sandri u Gružu koja će se izvana obnoviti u svojem izvornom stilu industrijske secesije. Radovi će se nastaviti i u sljedećoj godini a upravo su završeni restauratorski istražni radovi koji se odnose na ustanovljavanje izvorne boje pročelja. Moram istaknuti kako mi ne mislimo da bi ova kuća nakon obnove na bilo koji način mogla biti prepoznata kao recepcija grada – odgovorio je Rusković na spekulacije kako bi se kuća Sandri mogla preurediti u zapadnu saloču Grada, slično Lugarevoj kući u Portoču.

image
Kuća Sandri
Tonći Plazibat/Cropix


A što je s palačom Pucić na Pilama?
Godinu dana prošlo je otkako je tvrtka Excelsa nekretnine krenula u potragu za novim zakupcem ljetnikovca koji je pod ključem od iseljenja turskih poduzetnika iz društva 'Intermediator d.o.o'.

image
Letnikovac Pucić na Pilama
Arhiva Dubrovačkog vjesnika


Pokazalo se da luksuzna odjeća i nakit nemaju kupaca u Gradu, pa je najmoprimac 25. rujna 2019. godine iselio iz zgrade. Iako je ugovor o zakupu bio je sklopljen na rok do kraja 2027. godine, Excelsa nekretnine su ga raskinule s obrazloženjem da druga strana nije ispunjavala ugovorne obveze. Natječaj za novog zakupca, a spominjao se i povratak DM-a koji nedostaje mnogima u Gradu, zasad je stavljen ad acta, potvrdio nam je Anto Rusković.

- Nastupanje pandemije bolesti COVID-19 privremeno je prekinulo postupak davanja u zakup Ljetnikovca Pucić na Pilama. S time će se nastaviti kad gospodarska perspektiva 2021. godine bude jasnija – istaknuo je.

image
Opet se aktualizira stara ideja o izgradnji garažno-poslovnog centra Iza Grada
Tonći Plazibat/Cropix


Centar iza Grada
Za dogodine je Anto Rusković najavio i oživljavanje ideje o garažnom prostoru ispod žičare kroz 'Centar iza Grada' u suradnji s Gradom Dubrovnikom. Riječ je o projektu koji se ozbiljnije počeo razmatrati još za gradonačelničkog mandata današnje potpredsjednice Europske komisije Dubravke Šuice 2002., a kao tema pregovora nametnuo se nakon što su suvlasnici zemljišta iz Excelse i gradska uprava u lipnju 2019. izgladili spor oko naplate koncesije za žičaru.
Iz Grada Dubrovnika pak poručuju kako nemaju saznanja o aktivaciji garažno-poslovnog centra:
- Podsjećamo kako je Grad vlasnik dijela zemljišta na platou parking žičara. Sukladno Zakonu o komunalnom gospodarstvu Grad Dubrovnik je započeo s postupcima uknjižbe cjelokupne komunalne infrastrukture – ističu iz gradske uprave.
loading...

Izdvojeno

23. studeni 2020 23:10