StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoNOVI PLAN KORIŠTENJA JAVNIH POVRŠINA

Ljubo Nikolić: Nitko neće biti zakinut!

25. prosinca 2017. - 21:31

Gradski vijećnik Ljubo Nikolić i član Povjerenstva koje je odlučivalo o novom planu korištenja javnih površina ističe:

-Odlukom Gradskog vijeća iz prosinca 2016 godine u plan korištenja javnih površina vraćene su opće odredbe koje su deifnirale minimalne širine prolaza u ulicama u kojima se daju javne površine. Tom je odlukom, nadalje, definirano kako se za ulice od posebnog značenja kao primejrice Prijeko i Široku ulicu, treba tijekom 2017 godine definirati novi plan korištenja javnih površina kako bi se tim prostorima vratila obilježja ulica i zadovoljili zahtjevani sigurnosni aspekti- kaže Nikolić i dodaje:

-Važno je napomenuti kako su upravo te opće odredbe postojale i ranijim odlukama, ali su odlukom Povjerenstva za izradu plana korištenja javnih površina uklonjene iz pravilnika tijekom 2015 godine, što je rezultiralo većim neredom, ponajviše na Širokoj ulici i na Prijekome. Sva ta povjerenstva sastavljena od sudionika u Gradskom vijeću su zadovoljavala pojedinačne interese, ne polažući dovoljno pažnje načelnim odlukama i pravilima kojima bi se u prostor uveo red. Izglasavanje takve odluke kojom se vraćaju spomenute opće odredbe, uvodi veto na dalji zakup javnih površina do završetka izrade Plana upravljanja držim jednim od većih uspjeha Srđevaca u radu tadašnjeg Povjerenstva.

Novo povjerenstvo koje je imenovao gradonačelnik Franković, sastavljeno od zaposlenika stručnih službi Grada Dubrovika, prepoznalo je načela u prijedlozima koje su u tadašnju odluku donijeli predstavnici liste Srđ je Grad i u sastavjanju nove odluke nastojalo je implamentirati većinu tada definiranih pravila i procedura. Dobrim se dijelom, iako ne u potpunosti, u tome uspjelo, jer kao rezultat imamo jasno deifnirana pravila za smještaj stolova s obzirom na širinu ulica, kao i raspored stolova u ulicama, zadržava se veto ona davanje novih javnih površina u zakup do konca 2019 godine, odnosno do izrade Plana upravljanja povijesnom jezgrom, uređuju se uska grla na Prijekome i u Širokoj ulici premještanjem stolova samo na jednu stranu ulice. Ponavljam ovo je dobar smjer, iako ne u potpunosti implementacija prijedloga koje smo dali još tijekom 2016 godine.

Na naš upit o konačnim efektima primjene novih odredbi, Ljubo Nikolić ističe:- Tijekom rasprave na sjednici GV Dubrovnika predložili smo i dodatne mjere koje bi omogućile još bolju prohodost, primejrice na Prijekome tijekom jutarnjih sati kada stolovi ne moraju biti postavljni u objektima koji ne nude usluge prije vremena ručka, a turističke grupe rutu preko Prijekoga mogu koristiti za obilaske. 

Smatram da novom odlukom nitko neće biti zakinut. Naprotiv: svi bi korisnici trebali biti na dobitku. Svi korisnici javnih površina, od najmoprimaca, turističkih vodiča, komunalnih službi  i građana prvenstveno, trebaju dijeliti isti prostor, svatko sa svoga aspekta. Sigurno je i gostima ugostiteljskih objekata ugodnije boraviti u skladnijem prostoru i vidjeti zadovljne prolaznike. Jer, vrijeme je da postupno počnemo shvaćati kako je u gradu sklada manje zapravo više!

Mnogo višwe o ovoj temi pročitajte u temi novog, tiskanog izdanja Dubrovačkog vijesnika od 23. prosinca.

23. travanj 2024 20:34