StoryEditor
Turizam i gospodarstvoRIXOS PREMIUM DUBROVNIK |

LIBERTAS TERRACE & LOBBY BAR Znamo mjesto za najbolju kavu na najljepšoj taraci u Dubrovniku

Piše Dv
22. srpnja 2020. - 12:22
Rixos Premium - PROMO
Požurite uhvatiti svoje mjesto na taraci Rixos Premium Dubrovnik hotela s pogledom na morsko plavetnilo, s najljepšom kulisom za ljubitelje Instagrama

Dobro je poznato kako je kava u Dubrovniku, kao i u cijeloj Hrvatskoj, dio kulture življenja i nezaobilazna društvena kategorija, pa se odabiru kave, načinu serviranja i ambijentu daje velika pozornost. A ako ste jedna od onih osoba koja prednost, prije svega, daje tradicionalnoj turskoj kavi, onda znamo i savršeno mjesto za vas – Rixos Premium Dubrovnik hotel, ujedno i jedino mjesto u Dubrovniku na kojem se kava priprema na ovaj način. Rixosova turska kava nadmašuje očekivanja i najstrastvenijih zaljubljenika i poznavatelja kave koji će, u udobnom naslonjaču novootvorenog „Libertas Terrace & Lobby Bar“, uživati i u pogledu na morsko plavetnilo.

Turska kava (turski: Türk kahvesi) je naziv za način pripreme kave koja kombinira posebnu pripremu i tehnike izvedbe s bogatom zajedničkom tradicijskom kulturom, zbog čega je 2013. godine turska kava dobila mjesto na UNESCO-vom popisu nematerijalne svjetske baštine čovječanstva.

image
Rixos Premium - PROMO


U Rixosu se kavi pristupa znalački, s pažnjom i strašću uz veliko poštovanje prema svakom gostu. Turska kava se smatra dijelom turske kulturne baštine, ona se slavi u književnosti i pjesmama, te je neizostavni dio najvećih svečanosti. Ona je simbol gostoljubivosti, prijateljstva i profinjenosti u svim životnim razdobljima, a umijeće pripreme i rituali prenose se kroz obitelj s generacije na generaciju. Rixosovi konobari već poznaju navike svojih stalnih gostiju i tome pridaju veliku pažnju budući da im je važno precizno znati pojedinosti o kavi kakvu vole njihovi vjerni posjetitelji.

A osim u najfinijoj kavi, slastičarski tim Rixos Premium Dubrovnik hotela pobrinuo se da hedonističko uživanje bude potpuno uz vrhunske slastice koje upotpunjuju okus kave. Među njima se ističe tradicionalna turska baklava, koja je u prošlosti nosila titulu kraljevske poslastice i bila neizostavni dio bogate trpeze raskošnih dvorskih palača. U znak tradicionalne gostoljubivosti, tom kraljevskom orijentalnom slasticom, porijeklom s istočnog Mediterana, Rixos i danas dočekuje svoje goste.
Tradicionalna turska kava i kraljevska baklava, uz neodoljiv pogled s Rixosove tarace, pobjednička su kombinacija za ljetno osvježenje istinskim sladokuscima.

Zbog velikog zanimanja gurmana, slastičarski tim Rixos Premium Dubrovnik hotela ovom prigodom nesebično predstavlja svoj uspješni, provjereni i nadasve traženi recept:

image
Rixos Premium - PROMO


Baklava s pistacijama

Sastojci za tijesto

500 g brašna
10 g soli
15 g suncokretovog ulja
2 jaja
200 g vode

Sastojci za šećerni sirup
1 l vode
1,8 kg šećera
Polovica limuna

Nadjev za baklavu:
700 g pročišćenog maslaca
600 g pistacija

image
Rixos Premium - PROMO


Postupak:

Izradite tijesto od brašna, jaja, soli, vode i ulja.

Podijelite ga na kugle od 100 g i promjera oko 22 cm.

Pokrijte tijesto vlažnom krpom i ostavite oko 30 minuta da miruje.

Pospite ga škrobnim brašnom i od svakog dijela razvucite vrlo tanke listove (tzv. jufka tijesta) 1 m dužine i 40 cm širine. Zatim uzmite srebrni lim promjera 25 x 35 cm, na kojeg posložite razvučene listove i odrežite višak. Listove promjera lima stavite na stranu, a ostatke podijelite na 4 jednaka dijela i posložite po limu.

image
Rixos Premium - PROMO
Rixos Premium - PROMO


Na posložene kore posipajte 330 g mrvljenih pistacija. Pistacije posipajte po listovima koje ste na početku odložili na stranu. Prije pečenja baklavu izrežite na kocke promjera 4 x 4 ili neku drugu veličinu po želji.

Zagrijte maslac pazeći da ne izgori i prelijte ga preko baklave. Pecite u umjereno zagrijanoj pećnici 40-50 minuta dok ne poprimi zlatno smeđu boju.
Izvadite baklavu iz pećnice i ostavite po strani 2-3 minute, a zatim ju prelijte ohlađenim sirupom te prekrijte i ostavite da upije sirup.

Rixos Premium Hotel poziva Vas da uživate u ljetu na najljepšoj taraci u Gradu uz 20% popusta na sve napitke.

Dobro došli!
18. lipanj 2021 07:54