StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoTKO ĆE RADITI?

Lani je počela s 12 zaposlenih, sutra otvara sezonu, a ove godine cavtatska hotelska kuća ponovo krije broj zaposlenih

Piše Maja Rilović Koprivec
27. ožujka 2024. - 16:18

Većina hotela na dubrovačkom području za Uskrs prima prve goste, mada kao i lani  svi imaju poteškoća s pronalaskom kvalificirane radne snage. Lanjski najekstremniji primjer u hrvatskom turizmu bilo je otvaranje cavtatskih hotela Epidaurus i Albatros s ukupno 800 kreveta koji su u sezonu ušli sa samo 12 stalnih zaposlenika i 47 sezonaca. 

Ova dva hotela tvrtke Hoteli Cavtat d.d. u vlasništvu grupacije Remisens, koji imaju all inclusive ponudu, gotovo da nemaju zaposlenih domaćih sezonaca.  I ovog Uskrsa otvorit će hotel Albatros 28. ožujka,  a hotel Epidaurus 19. travnja, a na naš upit jesu li, i kojim brojem stalnih zaposlenika, uspjeli ekipirati potrebno osoblje ove godine,  nisu odgovorili. 

- Svi ključni  zaposlenici oba hotela su od ove sezone stalno zaposleni, a broj stalno zaposlenih planiramo povećavati i ubuduće – njihov je odgovor na konkretno pitanje. -  

Sezonu počinjemo i s kadrom iz susjednih zemalja - Bosna i Hercegovina, Makedonija, Srbija za koje je potrebna dozvala za boravak i rad stranaca u Republici Hrvatskoj.  Zadovoljni smo činjenicom da smo zaposlili većinu sezonskih radnika koji su bili kod nas i prošle godine  jer nam to omogućava kontinuitet i podizanje kvalitete usluge – odgovaraju na naš upit iz Hotela Cavtat.

image
Božo Radić/Cropix

 Iako i na ponovljeni upit ne otkrivaju broj zaposlenih na neodređeno i sezonaca, prema svemu sudeći situacija ni ove godine nije mnogo bolja, ali Sindikat zaposlenih u turizmu tamo odavno nema podružnicu članstva pa nema ni pravog odgovora o uvjetima rada u Hotelima Cavtat.

 - Za njih je to nažalost, uobičajena situacija, a koliko znamo ove su godine za stalno zaposlili šefove odjela, ali ne kao šefove nego na niže pozicije, doznajemo od Cavtaćana. Stalno zaposlenih ove godine ima više, ali  je ukupan broj onih koji će raditi u sezoni ove godine manji nego lani. Istina je i da se temeljito obnovio  objekt za smještaj radnika i da su povećali plaće, ali opet ne osnovne plaće nego je to povećanje kroz razne dodatke i obećali su da će domaćima koji dnevno putuju do Cavtata  konačno  nadoknaditi putne troškove, govore upućeni Cavtaćani.

Prema dostupnim podacima Fine, Hoteli Cavtat po broju sati zapošljavali su u 2022. oko 80 zaposlenika, dvostruko manje nego u godinama prije pandemije i preuzimanja aktualnih vlasnika. Nekad je ljeti u ovim hotelima radilo i četiri puta više zaposlenika.

Prošle godine Hoteli Cavtat punili su medijske stupce i internet stranice negativnim recenzijama gostiju na usluge u smještaju. Pozitivne recenzije tamo je dobio samo položaj objekata u jednoj od najljepših cavtatskih uvala.   Ipak, u 2023. godini hotel Albatros je ostvario 99.000, a hotel Epidurus 93.500 noćenja. Hoteli Cavtat d.d. očekuju uspješnu i novu sezonu:

- Obzirom na informacije s glavnih emitivnih tržišta, povećanje broja letova u zračnoj luci Dubrovnik te trenutno stanje bookinga, očekujemo povećanje broja gostiju u odnosu na lani i to posebno u predsezoni i posezoni. Produženje sezone nam je izuzetno važno  radi bolje mogućnosti zapošljavanja kvalitetnih kadrova, te smo upravo zbog toga  ove godine uložili i značajna sredstva u renovaciju prostora za smještaj sezonskih radnika – odgovaraju iz Hotela Cavtat.

 Inače je Remisens još od početka godine oglasio natječaje za zapošljavanjem na svim pozicijama  u svim svojim hotelima pa tako i cavtatskima i to na papiru iznimno povoljnim uvjetima, slobodnim danima, besplatnim smještajem, najmanje 9 mjeseci dugim ugovorima... Hoće li se to i ostvariti za sve sezonce tek ćemo vidjeti, ako nigdje drugo onda  na recenzijama gostiju o uslugama, a koje zadnjih godina zbog nedostatka kvalificiranih radnika, nisu bile nimalo laskave za ove cavtatske hotele. 

04. travanj 2024 22:50