StoryEditorOCM

Kolika je korist od Vladinih ‘prvoaprilskih‘ mjera? Jedna od najznačajnijih na dubrovačkom području i Dalmaciji neće puno značiti, od nje će koristi imati tek mali broj građana

Piše Damir Tolj/DV
18. veljače 2022. - 10:16

Eto, Vlada je u borbi s nadirućom inflacijom odlučila srezati i PDV na plin. Obračunavat će ga po stopi od pet posto idućih godinu dana (do konca ožujka 2023.), a kasnije bi ga se trajno trebalo oporezivati s 13 posto. Upravo koliko se zaračunava na struju.

Mjere su teške gotovo pet milijardi kuna i kolokvijalno ih se među građanima naziva prvoaprilskima, jer kreću prvog travnja. Zanimalo nas je koliko će Dalmacija imati koristi od toga, jer se Dalmatinci najčešće griju i hlade na struju.

Premijer Andrej Plenković kazao je na predstavljanju mjera kako bi cijena plina rasla čak 79 postotnih bodova, ali će se će zahvaljujući Vladinoj intervenciji poskupljenje zaustaviti na 20 postotaka.

"Što se plina tiče, da ne napravimo ništa 0,326 kuna po kilovatsatu skočilo bi na 0,574 kune. Kada smanjimo PDV dolazimo na 0,482 kune, a s dodatnom subvencijom na 0,382 kune po kilovatsatu", rekao je Plenković, donosi Slobodna Dalmacija. 

I grijanje i hlađenje

Potpore građanima odnose se na sva kućanstva koja koriste plin. Iznos potpore direktno po računu je 10 lipa po kilovatsatu. Iznos popusta iskazuje se na računu posebnom stavkom. Trošak te mjere je 600 milijuna kuna, a osigurat će se prodajom emisija stakleničkih plinova na dražbi, objasnio je premijer.

Dodao je kako 57 posto plina u Hrvatsku dolazi putem LNG terminala, 21 posto je domaća proizvodnja, a 22 posto uvoz iz Rusije. Polovica ukupne potrošnje plina odnosi se na kućanstva (46,3 posto). Na toplane i termoelektrane odlazi 27,7 posto, na industriju 11,3 i na tvrtku "Petrokemija" čitavih 15 posto.

A koliko je stanje plinovito na jugu zemlje? Podaci tvrtke "Plinacro", nacionalnog operatora plinskog transportnog sustava, kažu da potrošnja raste: 2012. godine Dalmatincima je bilo isporučeno 1,68 milijuna kilovatsati, što je 2016. poraslo na 53,5 milijuna, da bi prošle godine isporuka dosegnula 323,5 milijuna kilovatsati plina.

Koliko je korisnika u pitanju i tko sve u Dalmaciji troši plin, pitati smo distributera, odnosno tvrtku EVN Croatia plin.

Izgradili su dosad više od 145 kilometara plinske mreže u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje dnevno plinom opskrbljuju oko 1600 korisnika.

U Dalmaciji su izgradili mrežu u osam gradova i dvije općine – Zadru, Biogradu, Benkovcu, Drnišu, Šibeniku, Kninu, Solinu i Splitu, te u Dugopolju i Klisu. Najavljuju širenje dalmatinske mreže i povećanje broja korisnika.

Najčešće opskrbljuju kućanstva, javne zgrade, turističke komplekse i poslovne korisnike, a najveći splitski korisnici su bolničke zgrade i javne institucije.

"Plin se koristi za grijanje, hlađenje, kuhanje, zagrijavanje vode i za proizvodne procese. Moguće su različite kombinacije: zagrijavanje vode i grijanje ili grijanje i hlađenje. Uređaji koji se koriste vrlo su efikasni i osiguravaju ugodnu sobnu temperaturu s automatskom regulacijom tijekom 24 sata. Plinsko grijanje najviše se koristi u kućanstvima, dok je hlađenje prisutnije u javnim ustanovama i kod poslovnih korisnika."

Jeftinije kućanstvima

Koliko će onda Dalmacija imati koristi od sniženja PDV-a na plin?

"Pozdravljamo inicijativu Vlade i drugih institucija kako bi se ublažio udar na standard građana. Smanjenje PDV-a na energente samo je dio paketa Vladinih mjera, a porezne stope mijenjaju se i za druge kategorije proizvoda široke potrošnje. Analitičari HNB-a i ekonomski stručnjaci će procijeniti ​koliki neposredni učinak na cijene će imati mjere i koliko će one ojačati otpornost građana na potencijalni rast cijena."

Hoće li se cijene za dalmatinske potrošače snižavati u skladu s nižim porezom?

"EVN će, kao i svi opskrbljivači, omogućiti uštede i preuzeti mjere koje je država pripremila, te će tako ublažiti postojeće opterećenje na građane i poduzetništvo."

Kakve su aktualne cijene u Dalmaciji, jesu li rasle i hoće li opet?

"Cijene za kućanstva regulira HERA i one su u 2022. prosječno dva posto niže od lanjskih. U studenom 2020., kada se Hrvatska odlučila za deregulaciju cijene plina za kućanstva, opskrbljivačima je dana mogućnost određivanja cijene niže od propisane. Tada smo korisnicima osigurati plin po najpovoljnijim uvjetima na tržištu. Tako su kućanstva ostvarila pravo na popust od devet posto u odnosu na reguliranu cijenu iz javne usluge. Plin je kućanstvima povoljniji 30 posto od loživa ulja i triput je jeftiniji od struje."

EVN poručuje kako je teško prognozirati dugoročne cijene plina: proljetos su bili uočili kratkoročan, ali značajan rast cijena i odmah pozvali kupce na ugovaranje plina.

"Kupcima su ponuđene razne opcije opskrbe prema terminskim cijenama, tako da je do kraja ljeta većina kupaca ugovorila opskrbu, čime smo još lani osigurali niže cijene za poslovne korisnike", kažu opskrbljivači iz tvrtke EVN Croatia plin.

20. travanj 2024 16:25