StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvo‘Ovo je objava rata!‘

Kineski brod pun automobila uplovio u Bremerhaven, Nijemci zgroženi

Piše dv
28. veljače 2024. - 13:28

Tisuće električnih automobila jučer je istovareno s kineskog broda BYD u njemačkoj luci Bremerhaven. Isporuku je izvršio kineski BYD Explorer No. 1, prvi od osam teretnih brodova koje je kineska grupacija posebno naručila za proširenje svojeg izvoza, piše France24.

Dolazak ove pošiljke automobila mogao bi zadati daljnje glavobolje za etablirane europske automobilske divove koji su zaostajali za začetnicima u prelasku s motora s unutarnjim izgaranjem na baterije. Velik je to izazov za europske proizvođače.

Njemački Tagesschau piše da je to ‘objava rata‘ za osvajanje europskog tržišta.

image

.

Focke Strangmann/Afp

Prošle je godine u Njemačkoj registrirano manje od 4000 električnih automobila tvrtke BYD. Te su brojke zasad još podnošljive, kažu Nijemci no ističu kako su ambicije ove kineske tvrtke ogromne.

BYD je krajem prošle godine prestigao američkog proizvođača automobila Teslu, koji je bio najveći proizvođač baterijskih električnih vozila po volumenu, isporučivši više od 500.000 jedinica u posljednjem kvartalu 2023. godine, donosi Jutarnji list

Nakon zaustavljanja u nizozemskoj luci Vlissingen, BYD Explorer No.1 se u nedjelju usidrio u Bremerhavenu, potvrdila je glasnogovornica te njemačke luke za AFP.

Oko 3000 vozila je iskrcano u ponedjeljak s broda koji nosi vlastitu liniju proizvođača automobila.

BYD je započeo rad 1995. godine kao proizvođač baterija, a kasnije su se usmjerili na proizvodnju plug-in hibridnih i potpuno električnih vozila.

image

.

Focke Strangmann/Afp

Vozila tvrtke sa sjedištem u Shenzhenu cijenom se natječu s Teslom u Kini i Europi.

Uz isporuku velikog broja automobila u Europu, BYD planira uspostaviti i vlastitu tvornicu u regiji, baš kao i Tesla, koji ima tvornicu u blizini Berlina. U siječnju su priopćili da će planirana tvornica u Mađarskoj početi s radom za tri godine.

19. travanj 2024 13:46