StoryEditorOCM

Kako smanjiti troškove energije i količine otpada u turizmu? U Europi se radi „nepravilnog“ oblika baci 50 milijuna tona voća i povrća

Piše DV
22. veljače 2023. - 12:03

Sektor za turizam Hrvatske gospodarske komore organizira ciklus jednodnevnih edukacija "Smanjite troškove" iz područja obnovljivih izvora energije i gospodarenja otpadom koji će tijekom ožujka održati u nekoliko hrvatskih gradova, a prva radionica će se održati 1. ožujka u Dubrovniku.

"Hrvatska gospodarska komora nizom praktičnih radionica želi pomoći domaćim turističkim subjektima da postanu lideri, a da ujedno smanje i troškove u području obnovljivih izvora i gospodarenja otpadom što čini znatan dio troškova poslovanja turističkih tvrtki i organizacija. Novi trendovi, ali i nužnost energetske tranzicije, sve više odlaze u smjeru održivog, odgovornog i zelenog turizma u kojemu briga o zaštiti lokalnih ekosustava i turističkih destinacija postaje važan faktor pri odabiru mjesta boravka suvremenih turista. Cilj edukativnih radionica je upoznati poduzetnike u turizmu s prednostima energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije za bolje iskorištenje postojećih i što bolju pripremljenost za buduće programe financiranja projekata te njihovu još veću uključenost u cilju smanjenja potrošnje energenata i postizanju ciljeva Europe 20/20/20. Teme radionica biti će usmjerene na upoznavanje sudionika s novim tehnološkim dostignućima u energetici koje su dostupne za hotelske i ugostiteljske objekte, na modele i mogućnosti financiranja te pripremu projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Kao još jedna mogućnost značajnih smanjenja troškova u poslovanju povezani su s nepotrebnim bacanjem hrane. U Europi se radi „nepravilnog“ oblika baci 50 milijuna tona voća i povrća, a trošak koji nastaje je na razini 140 milijardi eura. Bacanje hrane je globalni ekološki, ekonomski i društveni problem. Bačena hrana stvara veliki pritisak na odlagališta otpada jer svojim razlaganjem ispuštaju štetne tvari kojima negativno utječu na okoliš i doprinose klimatskim promjenama. Na edukacijama će se poduzetnicima između ostalog približiti kako izbjeći nepotrebno bacanje hrane i kako smanjiti s tim povezane troškove. Hrvatska gospodarska komora radionice organizira u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i neovisnim stručnjacima iz područja distribucije električne energije, opskrbe električnom energijom, projektiranja i provedbe mjera energetske učinkovitosti, a svi zainteresirani subjekti se mogu prijaviti na poveznici HGK", stoji u priopćenju HGK.

Prilika je to za poslovne subjekte na dubrovačkom području da se informiraju o mogućnostima smanjenja troškova.

15. travanj 2024 09:39