StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoVrijeme darivanja

Kako tvrtke nagrađuju svoje zaposlenike u Dubrovniku? Uz božićnice, stimulacije daju kroz cijelu godinu, dijele se bonusi i 13. plaća

Piše Silvia Rudinović
20. studenog 2022. - 11:36

Put do uspjeha trgovačkog društva zadovoljan je radnik kojega poslodavac pošteno plaća, za dobre poslovne rezultate nagrađuje i stimulira. Dok se jedni skrivaju iza ‘poslovne tajne‘, drugi su prigrlili zapadne trendove pa se javno hvale iznosima stimulacija koje isplaćuju radnicima i bez otezanja uoči prosinačkih praznika daju odgovore na pitanja o nagradama.

- Sindikat pregovara o isplati božićnica. Kod jednih je to pitanje regulirano kolektivnim ugovorom, drugdje postoji obveza isplate ali nije utvrđen iznos. Treća skupina su oni kod kojih božićnica nije prepoznata kao obveza. Međutim, manje-više u svim podružnicama uspijevamo dogovoriti božićnicu, barem u hotelima – kaže Dolores Lujić, povjerenica Sindikata turizma i usluga Hrvatske.

image

Dolores Lujić: Sindikat pregovara o isplati božićnica

Arhiva/Arhiva

Iznosi božićnica se kreću u rasponu od 1.000 do 3.000 kuna, a negdje se tijekom božićnih blagdana radnicima isplati i 13. plaća u iznosima do 7.000 kuna.

- Poslodavci uglavnom koriste iznos neoporezive nagrade za ostvarene rezultate rada kao stimulaciju. U mjesecima kad se najviše radi, netko isplaćuje 300, drugi po 500 ili tisuću kuna mjesečno. Mislim da bi trebalo povećati plaće i smanjiti bruto 2 kako bi radnici imali veća primanja – komentira Lujić i ističe kako je pohvalno što poslodavci isplaćuju neoporezivi iznos, ali se tako dobije samo privid veće plaće, ne podliježe obvezi doprinosa niti se odražava na mirovine.

Upitana o negativnim iskustvima, Lujić ne želi upirati prstom u poslodavce ali kaže kako se nađe ‘svega i svačega‘. Kao pozitivan primjer poslovne politike i stimulacije radnika na dubrovačkom području izdvaja Jadranske luksuzne hotele koji su povećali plaće, svake godine isplaćuju najveće moguće neoporezive iznose nagrada i nastoje zaposliti stalne sezonce.

- Naša kompanija je uvijek visoko vrednovala svoje djelatnike nastojeći im omogućiti što povoljnije uvjete rada i viša primanja. U 2022. godini sve plaće su povećane za četiri posto, što uključuje povećanje osnovice i dodatak na staž, a za značajan broj radnih mjesta povećane su i osnovne plaće, tzv. koeficijent radnog mjesta, pa su tako najniže plaće rasle više od četiri posto. Pored toga, isplaćena je uskrsnica u iznosu od 500 kuna te mjesečna nagrada tijekom šest mjeseci sezone u ukupnom iznosu od 6.100 kuna po zaposlenom djelatniku - navodi Zrinka Marinović, glasnogovornica JLH. Kao i prethodnih godina, zaposlenicima će isplatiti božićnicu, dar u naravi i novčani dar za djecu.

image

Zrinka Marinović (ALH): Naša kompanija je uvijek visoko vrednovala svoje djelatnike

Hotelska kuća Valamar je za povećanje plaća i programe nagrađivanja izdvojila više od 15 milijuna eura. Plaće za stručna zanimanja, uključujući kuhare, konobare, kućne majstore specijaliste i recepcionare, porasle su u prosjeku za 14 posto pa su njihova mjesečna primanja ove sezone iznosila od 1.000 do 1.600 eura neto. Uvećano je i Valamar jamstvo minimalnih neto primanja za sobarice, pomoćne kuhare i konobare te niz drugih radnih mjesta na 750 do 1.100 eura neto. Valamar je s plaćom za srpanj isplatio i nagradu za sezonu od 200 eura neto svim stalnim djelatnicima te onima s ugovorom na godinu dana, a 100 eura primili su sezonci i stalni sezonci. Djelatnike koji se ističu svojim radom i rezultatima, nagradili su mjesečnim nagradama u iznosu do 1.000 kuna neto u sklopu programa Start Up.

Plus dvije plaće

U Zračnoj luci Dubrovnik, gdje je prosječna bruto plaća lani bila 11.730 kuna, od svibnja je uvećana za pet posto. Naknada za korištenje godišnjeg odmora iznosi 2.000 kuna, a isplatili su i nagradu za radne rezultate u visini od 5.000 kuna. Razmjerni iznosi regresa i nagrade za radne rezultate isplaćivani su ovisno o trajanju radnog odnosa. O božićnicama, kažu iz uprave, još uvijek traju pregovori.

- Atlantska plovidba d.d. kao dioničko društvo i privatna kompanija detalje ugovora svojih zaposlenika smatra internom poslovnom politikom i podacima Kompanije – odgovorila je Sanja Putica, voditeljica odnosa s investitorima i javnošću. Dodaje kako kompanija "prati i sukladno tome pozitivno djeluje u odnosu na ekonomske pokazatelje, recesiju i usklađivanja primanja zaposlenika i pomoraca".

U trgovini se po davanjima ističe DM gdje je prosječna neto plaća u prodavaonicama 11.191 kunu. Plaće su povećali najprije u siječnju (3,5 posto) pa u lipnju (dodatnih 4,5 posto) kako bi ublažili posljedice rasta cijena.

image

Ana Fostač Krilčić: DM u dva navrata povećao plaće

Privatna Snimka/Slobodna Dalmacija

- Djelatnike smo u lipnju nagradili stimulacijom u visini prosječne mjesečne plaće svakog pojedinog djelatnika, a povodom nadolazećih blagdana nagradit ćemo ih dodatnom stimulacijom, također u visini prosječne mjesečne plaće svakog djelatnika. Djelatnicima nastojimo pružiti podršku i u obiteljskom životu pa smo za djecu djelatnika mlađu od 15 godina povodom blagdana pripremili dar u iznosu od 1.000 kuna – kaže Ana Fostač-Krilčić, prokuristica i voditeljica Ljudskih resursa u DM-u.

image

Davor Pongracic/CROPIX

Davor Pongracic/Cropix/Cropix

Nema do Luke Dubrovnik!

Luka Dubrovnik ove godine je svojim zaposlenicima povisila plaće oko 10 posto. Prosječna mjesečna neto plaća je oko 7.700 kuna, zaposlenici imaju pravo na regres, a dobra vijest je da će svojim radnicima u prosincu podijeliti 3.000 kuna božićnice i 600 kuna dara za dijete.

- U dobrim i lošim vremenima mislimo na najgori mogući scenarij. Pazimo na svaku kunu pa zaposlenici mogu biti posve mirni kad su u pitanju njihova primanja. Ako je sezona dobra, dajemo i stimulacije. Ove smo godine tijekom četiri ljetna mjeseca isplaćivali po tisuću kuna - kaže Željko Raguž, predsjednik Uprave Dubrovnik i poručuje: "Nema firme kao što je Luka!".

01. svibanj 2024 23:48