StoryEditorOCM

Kako ćemo od nove godine plaćati parking, kavu na aparatu, oprati auto? Za uvođenje eura na aparate Slovenci su imali tjedan dana, a evo što kažu iz tvrtke koja ih u nas servisira

Piše Maja Rilović Koprivec
8. studenog 2022. - 12:27

Kako ćemo od nove godine platiti parking, kavu na aparatu, oprati auto u self service autopraonici i svim drugim mjestima gdje su samouslužni aparati koji još primaju kune?  Tijekom dvotjednog razdoblja prilagodbe sva će prodajna mjesta prihvaćati kune kao sredstvo plaćanja a uzvraćati ostatak u eurima, no s aparatima to baš neće ići tako.

Zakonom o uvođenju eura su predviđene određene iznimke i to za situacije gdje dvojno iskazivanje nije primjereno iz praktičnih razloga ili bi uzrokovalo nerazmjerne troškove poslovnim subjektima. Prema službenim podacima HNB-a tijekom razdoblja dvojnog optjecaja iznimno, automati za igre na sreću, automati za zabavne igre i samoposlužni uređaji za prodaju roba i usluga mogu koristiti gotov novac kune ili gotov novac eura.

 Dakle, ili kune ili euri, dok će bankomati i drugi samoposlužni uređaji u bankovnom poslovanju kod isplate od dana uvođenja eura isključivo koristiti gotov novac eura. Pitali smo u nekolicini dubrovačkih tvrtki  koje posluju  s aparatima na kovanice kako će riješiti ovaj problem tijekom razdoblja dvojnog opticaja i jesu li već prilagodili svoje aparate da rade na kovanice eura 1. siječnja?

image

Ilustracija

Nikola Vilic/Cropix

- Tvrtke s kojima radimo već su poslale programska rješenja kako ćemo raditi iako  su naši ulični aparati uglavnom na kune i kovanice. Blagajne kakve  imamo na Pilama i na žičari, a takve su od parkinga na aerodromu, garaže, parkinga po drugim općinama, do luke i nas morat će dati drugačija programska rješenja.   Ići će se na prilagodbu  i sada je pitanje kako će se koja tvrtka očitovati, hoće li koristiti dva tjedna dvojni opticaj ili ćemo morati podignuti rampe u zrak dok se blagajna na prilagodi na eure. Vidjet  ćemo što će Grad odlučiti i isplati li nam se plaćati oba rješenja za tih 15 dana. Tvrtke koje održavaju ove aparate, a najveća je tvrtka Ekos  su već poslale svoje  ponude i trebali bi u dva tjedna sve te rampe, a nema ih baš malo, obići i prilagoditi na licu mjesta – govori Klaudija Barčot, direktorica Sanitata. Dodaje kako se trebaju promijeniti svi aparati za prikup novca, a njih je 34 u  Dubrovniku u vlasništvu Sanitata.       

A kada 1. siječnja parkirate auto i krenete na kavu i tamo vas može dočekati aparat koji prima samo kune ili samo eure i vraća samo takav ostatak.

image

Ilustracija

Josko Supic/Cropix

U tvrtki koja je vlasnik najvećeg broja aparata za kavu u Dubrovniku ističu kako u svakom aparatu postoji sustav koji se prilagođava na jednu valutu  i ne može funkcionirati na dvije valute. – Ako je kava plaćena kunama bit će u kunama i ostatak, a ako je u eurima ostatak će biti u eurima. Tako će biti prva dva tjedna, koliki je zakonski rok za prelazak na euro. Cijene će biti prilagođene na 5 centi kako bi se mogao napraviti povrat ostatka. Nimalo jednostavno,  kažu u ovoj tvrtki koja posluje s oko četiri stotine aparata za razna pića.

Sa samouslužnim aparatima posluju i neke praonice rublja. Romana Kolić, vlasnica Laundry Room praonice preko puta dubrovačke  javne garaže, kaže srećom u siječnju inače ne rade pa stresa oko uvođenja eura nema, no  posao usklađivanja svih mašina trajat će cijeli mjesec. – Treba uskladiti uređaje koji primaju kovanice, onda prijemnike koji su  povezani s Poreznom upravom i još mjenjač za kovanice i žetone koje  trebamo prebaciti na to da očitava eure a ne kune. Uglavnom svi imamo iste mjenjače tvrtke Automatic Servis kojima je sjedište u Istri i s kojima nikako ne možemo stupiti u kontakt kako će nam taj problem riješiti, a da ne moramo aparate staviti u auto i voziti u Istru.  Kako ću riješiti pitanje tog mjenjača još mi je nejasno – govori R. Kolić i dodaje: - Moram reći kako je moja poslovna banka OTP još prošli mjesec poslala email da se javimo  sa specifikacijom što želimo da nam pripreme za kase od eura, koje apoene, kovanice itd. – govori Romana Kolić koja treba uskladiti 25 različitih uređaja, na šest mašina za pranje, a također i cijene pranja prema kovanicama eura.  

image

Ilustracija

Tom Dubravec/Cropix

Isti problem imat će i self-service autopraonice. Suvlasnik jedne od njih Tomislav Sjekavica, informatičar po struci, kaže kako su mjenjači papirnatih novčanica u kovanice programirani na kune a isto tako se lako programira da prima novčanice eura i izbacuje kovanice od jednog eura. - Takvo preprogramiranje  aparata na novčanice drugačijih dimenzija i nije posebno zahtjevno, svega nekoliko minuta. Oni koji prodaju te aparate tvrtka Automatic Service još nisu javili kako će se to odvijati, no izvjesno je da će moraju fizički doći do svakog aparata – navodi Sjekavica.      

 

-  Da,  moramo doći do svakog aparata u dva tjedna, a vjerujem kako ćemo to i uspjeti. Slovenci su za prilagodbu imali samo tjedan dana pa su sve stigli. Tako ćemo i mi – govori Valdi Marušić direktor automatske distribucije tvrtke Automatic Servis koja u razdoblju od 1. siječnja  do 15. siječnja treba promijeniti naplatni sustav na približno 3000 lokacija na kojima imaju samouslužne aparate!  

- Naši serviseri moraju obići svaki automat pojedinačno što je logistički i financijski zahtjevan zadatak s obzirom na broj lokacija i kratak rok prelaska na novu valutu. Pri obilasku  potrebno je na svakom automatu promijeniti naplatni sustav i njihove postavke kako bi primao euro umjesto kuna, promijeniti sve upute, oznake…U tom periodu iz automata se uklanjaju kovanice kuna koje su služile za povrat viška ubačenog novca i stavljaju se nove kovanice euro. Nakon što se na automatu promjeni naplatni sustav na euro isti automati više neće primati kune – pojašnjava Valdi Marušić. Tvrtka ima zaposlenike i servisere u cijeloj Hrvatskoj od Dubrovnika do Vukovara.

image

Valdi Marušić direktor automatske distribucije tvrtke Automatic Servis

 

foto automatic servis

- Prioriteti će nam biti tvrtke koje će raditi u ovom prvom periodu nove godine, aerodromi, bolnice i tvrtke koje rade svaki dan, a nakon njih hoteli koji nisu otvoreni ili škole itd. Planiramo završiti 99 posto posla u tom prvom razdoblju, a tako smo organizirali posao naših servisera da bi svuda stigli ta dva tjedna. Imamo četrdesetak servisera, ukupno imamo 140 zaposlenika od kojih je najveći broj upravo servisera i punioca aparata – govori V. Marušić. Kaže kako s poslom kreću 2. siječnja.

 – Na svakom aparatu treba izvaditi kune i staviti eure,  zamijeniti naljepnice, provjeriti radi li sve i spaja li se aparat radi fiskalizacije na Internet. Treba najmanje dvadesetak minuta rada na svakom aparatu. Na aparatima koji mijenjaju papirnate novčanice u kovanice je drugačije, jer papirnate novčanice eura  imaju znatno veću vrijednost, pa se primjerice neće moći kupiti kava novčanicom od 10 eura jer bi ostatak u kovanicama odmah ispraznio rezervu kovanica aparata, a  kod aparata koji mijenjaju papirnate novčanice u kovanice, kao na primjer kod autopraonica, ovisit će o svakom vlasniku hoće li se odlučiti za kovanice od na primjer jednog eura ili neke žetone – pojašnjava Marušić.   

Zbog prilagodbe samoposlužnih aparata na euro izvjesno je kako će sve ove usluge poskupjeti, odnosno cijene će se morati zaokruživati, od pet centi za kavu naviše.        

 

06. svibanj 2024 01:56