StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoOD SIJEČNJA 2024.

Kako će se od iduće godine davati napojnice? Jedno je sigurno, novi zakon donosi više posla za knjigovođe

Piše Maja Rilović Koprivec
19. prosinca 2023. - 07:32

Neoporezivi iznos napojnice od 1. siječnja 2024. godinu iznosit će 3360 eura, a svota iznad toga iznosa oporezivat će se kao drugi dohodak po stopi od 20 posto.

Prema zakonu koji treba biti u primjeni s Novom godinom manča ostavljena putem kartice uplaćivat će se na račun poslodavca, a kako bi je on isplatio zaposleniku.  Ako je napojnica dana u gotovini ona bi se trebala pratiti kroz posebnu evidenciju koja se nalazi u blagajni, a prijavljuje se kroz fiskalizirani račun.  Mjesečni  iznos prikupljene  napojnice poslodavac iskazuje kroz JOPPD obrazac po OIBU-u zaposlenika.

 Tako  glasi propis koji se odnosi na napojnice, no primjena u praksi, odnosno kako će se napojnice o knjigovodstveno voditi, čeka poseban Pravilnik.  Predsjednik udruge ugostitelja Dubrovačko neretvanske županije Ane Vlašić, kaže nam kako Pravilnik još nije donesen i upućen knjigovođama koji će obračunavati plaće i napojnice zaposlenih u ugostiteljstvu i drugim uslužnim djelatnostima. – Svi čekamo  pravilnik koji je tek najavljen i po kojem bi se trebale obračunavati plaće s napojnicama za siječanj – kaže Vlašić.  I Branka Prišlić iz Udruge Glas poduzetnika potvrđuje kako pravilnik nije donesen.

image

Branka Prišlić

Zeljko Puhovski/Cropix

– Kako će se provoditi obračunavanje napojnica pravilnik treba donijeti Ministarstvo, ali ako će stupiti  na snagu 1. siječnja svakako bi se to trebalo dogoditi brzo da ljudi znaju i to ukalkuliraju u svoje poslovanje – kaže Prišlić. Prema onome što je do sada objavljeno, udruga računovođa očekuje manje poremećaje na početku primjene novog zakona. Napojnice, osim što se sada zovu nagradama za dobro obavljenu uslugu,  podrazumijevaju da svaki primatelj napojnice prilagodi  svoje programske sustave da bi primljene napojnice unio u sustav i raspodijelio ih među svojim zaposlenicima.

S Novom godinom pored toga, prestaje obveza dvojnog iskazivanja cijena i vrijednosti i u eurima i u kunama,  no tu troškova za poduzetnike nema. Čim je euro uveden trebalo je u blagajne prilagoditi  da cijena na izdanom računu bude iskazana i u kunama, a sada će se ta funkcija  i ukinuti, navode iz Glasa poduzetnika.  Puno je teže ukinuti kalkulatore u glavama koji se još nisu naviknuli odrediti je li nešto skupo ili nije u eurima, pa i dalje sve računamo u kunama.

Hrvatska udruga za zaštitu potrošača zatražit će izmjenu zakona kojom bi se dvojno iskazivanje cijena, u eurima i kunama, produljilo i tijekom cijele 2024. godine jer i oni smatraju da se građani Hrvatske na to još nisu naviknuli napose u uvjetima inflacije.

Nakon gotovo godinu dana od kada je euro uveden snalaženje s novom valutom nije lako, ne samo kupcima, nego i trgovcima.  Blagajne su odavno prilagođene, no prodavači teško razlikuju je li riječ o 1 centu, 10 ili 20 centi, pa kako je preporuka Ministarstva gospodarstva da se to odradi u prvom kvartalu nove godine ne očekuje se da će cijene u obje valute nestati iz trgovima u Silvesterskoj  noći.

01. svibanj 2024 22:24