StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoNovi direktor Županijske TZ

Julijo Srgota: Moramo pogurati obnovu hotela i još više razviti nautički turizam

Piše Maja Rilović Koprivec
19. kolovoza 2022. - 15:19

Julijo Srgota, novi je direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije. Na ponovljenom natječaju on je na današnjoj sjednici Turističkog vijeća kojim predsjedava župan Nikola Dobroslavić  dobio najviše glasova članova. Izabran je na mandat od 4 godine, a evo što je za Dubrovački vjesnik rekao nakon što je njegov izbor i službeno potvrđen.

-  Hvala predsjedniku Turističke zajednice i cijelom Turističkom vijeću  TZ-a na ukazanom povjerenju. U turizmu sam jako dugo, volim ga i  nadam se da je i taj COVID koji je naš turizam koštao jako puno, sada iza nas. Ova sezona je to i pokazala, rezultati su dobri sve ide u dobrom smjeru i mislim da jako puno možemo napraviti dalje u istom pravcu. Veselim  se novim izazovima, a ne sumnjam da će ih na ovom radnom mjestu biti.

 Koje su glavne smjernice programa kojeg ste predstavili Turističkom vijeću Županijske TZ?

Svi znamo kako je Dubrovnik svjetski poznat i da su ga strategije odredile kao elitnu destinaciju. Da bi se to ostvarilo mi moramo sve ove naše neiskorištene hotelske kapacitete u Županiji, što prije staviti u funkciju. Mislim da i Turistička zajednica tu mora pomoći, promovirati  koliko god može da se svi ti postojeći objekti obnove. Dubrovnik treba biti elitna destinacija, ali ima puno prostora i za razvoj čitave županije.  Mislim da ima puno prostora za Lastovo i Korčulu i Pelješac, a da ne govorimo o Neretvi koja je sada puno bliža od kada imamo Pelješki most. Benefiti izgradnje mosta već se vide i mislim da ćemo i iduće godine kada poradimo na tržištima europskih zemalja i most biti  dodatan poticaj za turističke dolaske ovdje.

 Također, a o tome sam dosta govorio i na Vijeću, mislim da trebamo nastaviti razvijati  nautički  turizam.  Taj je segment  do  COVID-a rastao po dvoznamenkastim stopama, ali mislim da je naša obala još nebrušeni dijamant. Imamo razvedenu i lijepu obalu u cijeloj Županiji, a koju nismo do sada maksimalno iskorištavali. Mislim da prelijepe vale Mljeta i Lastova pružaju ogromne mogućnosti za veći razvoj nautičkog turizma.       

 Na koja tržišta će se u vašem mandatu na čelu županijske TZ staviti naglasak u promociji Županije?

- Mi smo do 2019.  godine četvrtinu svih dolazaka ostvarivali s drugih kontinenata.  Veći dio Županije, ovaj dubrovački bazen je izrazita avio destinacija i toga smo svjesni, pa ako se prilike s Ukrajini s  COVD-om ne pogoršaju, a nadam se da neće, radit ćemo promocije za povratak  gostiju tih dalekih  tržišta Azije, a posebno Amerike. Uz goste iz  Ujedinjenog Kraljevstva to su gosti  koji su odlični potrošači i garantiraju elitni turizam za cijelu županiju jer tko dođe u Dubrovnik posjetit će i Korčulu, Mljet, Neretvu.

06. svibanj 2024 21:20