StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoPROMOCIJA CRNOGORSKOG TURIZMA

Jedno je sigurno, za koji god dio Crne Gore da se opredijelite, očekuje vas nezaboravan zimski odmor!

Piše DML
20. studenog 2023. - 16:24

U susret još jednoj zimskoj turističkoj sezoni i novogodišnjim praznicima, Crna Gora pripremila je atraktivnu turističku ponudu, o čemu su čelnici njihove nacionalne i lokalnih turističkih zajednica danas govorili na press konferenciji organiziranoj u Hotelu Rixos Premium Dubrovnik.

O razvoju turističke ponude i destinacijskog imidža Crne Gore svjedoče statistički podaci o posjećenosti destinacije te brojna priznanja iz inozemstva, rekli su savjetnik u kabinetu Nacionalne turističke organizacije Amel Dedeić, direktor lokalne turističke organizacije Nikšić Mitar Barać, Tanja Vukić ispred Skijališta Crne Gore, Stojan Abazović, direktor lokalne turističke organizacije Žabljak, Leonora Dedivanović, direktorica lokalne turističke zajednice Tuzi, Marko Vujanović iz LTO Cetinje, Nina Lakićević, direktorica LTO Tivat, Slađa Bjelobrković iz LTO Kotor i Miloš Kovačević, LTO Herceg Novi.

image
Mihael Barisic/Cropix

- Jedno od onog što je pozicioniralo Crnu Goru među najatraktivnije destinacije jest istraživanje Europske komisije za putovanja, po kojem se Crna Gora u kontinuitetu dužem od godinu dana nalazi među top 10 najbolje ocijenjenih destinacija u mjesečnim istraživanjima Europske komisije za putovanja.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat za kolektivni smještaju za prvih devet mjeseci ove godine, registriran je dolazak oko 23.500 turista iz Hrvatske, s oko 64.800 ostvarenih noćenja, što je porast od oko 26% u dolascima i ostvarenim noćenjima u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, istaknuli su.

- Iako vam je Crna Gora možda već poznata destinacija, pozivamo vas da i ove godine dođete i uživate u brojnim novitetima i manifestacijama koje će upotpuniti zimsku čaroliju - pozvali su čelnici turističkih zajednica.

Uz raznovrsnu turističku ponudu, glavna prednost Crne Gore kao turističke destinacije jest što u kratkom vremenu turisti mogu obići i sjevernu i južnu regiju, koje usprkos velikim različitostima čine savršenu kombinaciju za odmor.

image
Mihael Barisic/Cropix

- Nema sumnje da će i najizbirljiviji gosti naći program prema svojim afinitetima u vrlo raznolikoj ponudi tijekom zimskih mjeseci, jer goste u Crnoj Gori očekuju brojne mogućnosti luksuznog, aktivnog i obiteljskog turizma.

Tko se nađe na crnogorskom primorju, može očekivati bogat program tijekom novogodišnjih praznika. Kotorani nude sadržajan zabavni program Kotorske zimske fešte (Kotor Winter Fest), višemjesečnu manifestaciju koja od 1. prosinca 2023. do 3. februara 2024. godine objedinjuje novoosmišljena i tradicionalna događanja, koja su se prethodnih godina održavala u Kotoru povodom božićnih i novogodišnjih praznika. Tako će Kotor u 65 dana biti domaćin čak 70 događaja, na četiri trga s 22 sudionika iz države i regije.

Najluđa noć dočekat će se na Trgu od oružja uz koncert najveće regionalne pop dive Severine, a sljedeće večeri nastupit će Dino Merlin, koji će građanima i posjetiteljima Kotora prirediti veličanstvenu noć. Osim njih, u Kotoru se tijekom zimske fešte mogu čuti brojni lokalni izvođači, kao Gocu Tržan, Tijanu Dapčević, Yu grupu i druge.

Početkom prosinca započinje novogodišnji program u Tivtu, a koncerti već od 16. prosinca 2023. i trajat će do 15. siječnja 2024. godine. Konceptom je predviđeno da posjetitelji svakog vikenda uživaju u glazbi lokalnih bendova i izvođača, a 31.12. i 01.01. rezervirani su za najbolji provod uz Harisa Džinovića i Aca Pejovića.

image
Mihael Barisic/Cropix

U Portonovi blagdanska sezona počinje 2. prosinca svečanim paljenjem dekoracije i lampica jelke na Marina trgu, a Blagdanski bazar bit će otvoren od 23. prosinca do 7. siječnja na istom trgu. Uz nastupe domaćih i regionalnih zvijezda poput Ansambl Toć, Fantom, Elemental, Marijana Zlopaša, Ida Prester i Lollobrigida, Mostar Sevdah Reunion, MKDSL, klapa Kaše, Trio Gušt, Tijana Bogićević, Band Girls Boys and Toys. Ulaz na sve koncerte je besplatan.

Novogodišnji program na otvorenom ‘Kako je dobro vidjeti vas opet‘ je poziv upućen mještanima i gostima za doček Nove 2024. godine u Herceg Novom, uz program za sve generacije i glazbene ukuse, koji će trajati od 30. prosinca do 2. siječnja. Tijekom praznika u Herceg Novom će nastupiti Goran Bregović i Bijelo dugme – Alen, Tifa i Orkestar za svadbe i sprovode, koji vanvremenskim hitovima i dobrom energijom garantiraju odličnu atmosferu i zabavu. Njihovom nastupu prethodit će koncert regionalno popularnog pop-rock sastava Ničim izazvan. Iduće večeri, 1. siječnja 2024. godine, Novljane i goste očekuje dvostruki glazbeni program - koncert Miroslava Ilića uz orkestar Miše Mijatovića, a prije toga i najveći hitovi Novih fosila.

Tradicionalno, Budva je jedna od regionalno najatraktivnijih destinacija za doček Nove godine, pa će posjetitelje i ove godine na trgu ispred Starog grada dočekati bogat zabavni program, najavili su.

Na manifestaciji ‘Budi u Budvi‘ svakog vikenda tijekom prosinca bit će organiziran program za djecu na trgu ispred Starog grada koji se sastoji od kreativnih radionica, priredbi vrtića, nastupa folklornih društava i plesnih klubova, facepaintinga i raznih animacija.

image
Mihael Barisic/Cropix

‘Riviera Street Food‘ je festival brze, ulične hrane koji počinje 1. prosinca na novoj lokaciji pri moru, pored zgrade Jugoslovenskog rječnog brodarstva. Na štandovima će se nuditi kuhano vino, rakija, pivo, ali i primorske poslastice, suveniri i rukotvorine. Prateći glazbeni program festivala bit će organiziran svakog dana sve do 14. siječnja.

Koncerti počinju 30. prosinca i trajat će sve do 2. siječnja, a u sklopu programa nastupit će Dejan Petrović Big Band, Toni Cetinski, Željko Joksimović, Marija Šerifović, Van Gogh i mnogi drugi. Pored večernjih koncerata, predviđen je i bogat dnevni program, tradicionalni koncert klasične glazbe 1. siječnja, kao i program za djecu.

Bar će i ove godine biti zanimljiva destinacija, s obzirom da je pripremljen Novogodišnji happening, manifestaciju koja će trajati od 27. prosinca do 2. siječnja ispred Sportske dvorane Topolica. Kako bi opravdali epitet epicentra dobre zabave, za Novu godinu će nastupiti jedna od najvećih regionalnih zvijezda Lepa Brena, ali i brojni lokalni izvođači, kao i zvijezde iz regije Nataša Bekvalac, Lexington, Lapsus bend, Angelina, Bojan Marović.

Osim novogodišnjeg programa, posjetiteljima preporučuju opuštanje uz zimski karneval ‘Karneval Lastovski‘ u Tivtu, kao i u Baru koji je već poznat svim turistima po tradicionalnim manifestacijama poput ‘Festivala vina i ukljeve‘. U Ulcinju, gradu poznatom po proizvodnji agruma, održat će se manifestacija ‘Dani agruma‘ posvećena promociji proizvodnje voća i voćnih prerađevina, dok će se u Herceg Novom u veljači slaviti 55. jubilarno izdanje ‘Praznika mimoze‘ uz bogat program.

Bilo da se odlučite odsjesti na primorju u nekom hotelu luksuznih brendova poput hotela Hyatt, Best Western, Iberostar, The Chedi, One&Only, Regent, Four Points by Sheraton, Rixos, Hilton i drugi ili svaki dan mijenjati lokaciju i spojiti različita iskustva, pronaći ćete dozu zabave i odmora po vašoj mjeri.

image
Mihael Barisic/Cropix

Kada s primorja krenete u centralni dio Crne Gore, nemojte zaobići posjet manifestaciji ‘Novogodišnja priča‘, koja se održava od 9. prosinca 2023 do 8. siječnja 2024. godine. Na Dvorskom trgu na Cetinju će u tih mjesec dana biti postavljeno 15 kućica za služenje hrane i pića, a ovaj centar druženja i zabave bit će upotpunjen besplatnim klizalištem za najmlađe i bogatim kulturno-zabavnim programom, na kojem će nastupiti najbolji regionalni izvođači, dok će vikendom i neradnim danima biti upriličen dječji program.

Dobra povezanost s južnom i sjevernom regijom, odlični smještajni kapaciteti, bogata gastronomija koju karakterizira spoj nacionalne i mediteranske kuhinje učinit će boravak u Podgorici idealnim, a ondje će na glavnom gradskom trgu biti organiziran novogodišnji bazar. Ljubitelji aktivnog turizma mogu uživati u pješačkim, kulturno-povijesnim rutama: Ljubavnom stazom do kulturnog identiteta Podgorice, Kulturnim stazama kroz Podgoricu do slavnog Meduna i Osvrt na prošlost stazom preko brda Gorice.

Za ljubitelje snijega i sniježnih čarolija sjeverni, planinski dio Crne Gore u zimskoj turističkoj sezoni, pored kvalitetne hotelske i ponude privatnog smještaja, nudi široku lepezu aktivnosti na snijegu. Gosti crnogorskih ski centara mogu se okušati u sanjkanju, skijanju ili bordanju, a za one koji traže nove avanture tu je jahanje konja, planinarenje i vožnja motornim sanjkama po Durmitoru, Bjelasici, Sinjajevini, Komovima, kao i mnoge druge aktivnosti na planinama, koje su sada i poboljšanom putnom infrastrukturom dostupnije iz centralnog dijela.

Ski Resort Kolašin 1450 i Ski resort centar Kolašin 1600 raspolažu uređenim skijaškim stazama koje se održavaju po najsuvremenim standardima iz te oblasti.

image
Mihael Barisic/Cropix

Staze su klasificirane i obilježene kao lake, srednje i teške, što znači da u ponudi imaju staze za sve tipove skijaša i bordera. Oni koji ne skijaju, mogu se turistički provozati žičarom i uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi, nakon koje je obavezna šetnja na čistom planinskom zraku. Pored uređenih staza i mogućnosti najma opreme, ove godine će vas na skijalištima dočekati i veći broj parking mjesta, te sada dva parkinga mogu primiti 500 automobila.

Od prosinca ove godine će na skijalištu Kolašin 1600, s pola kapaciteta početi s radom Swiss hotel, dok se za iduću sezonu priprema otvaranje još desetak hotela. Tako će živopisne Kolašinske doline od iduće sezone krasiti i hotel Grand Chalet 1450 Nest i brojni drugi hoteli visoke kategorije.

Ako zimski odmor planirate u veljači, ne propustite jedinstvenu priliku posjeta zimskoj skyrunning trci, koja se održava 24. veljače 2024. pod nazivom ‘Kolašin SkySnow‘. Ovo je ekstreman format zimskog trčanja, vrlo zahtjevan i originalan, vrlo atraktivan za medije i nešto potpuno novo za Crnu Goru.

Durmitor je jedna od najljepših crnogorskih planina, s ledničkim jezerima koja ostavljaju bez daha i nezaobilazna stanica tijekom posjete sjeveru Crne Gore u zimskim mjesecima. Na Durmitoru se nalazi i ski centar Savin kuk.

Pored toga, ne treba zaboraviti i druge gradove sjevera Crne Gore, kao i ski centre koji su idealna mjesta za zimske mjesece, poput Hajle i Vučja. Ako ste više za odmor u luksuznim hotelima, možete potpuni ugođaj pronaći u nekim od šarmantnih hotela na sjeveru.

Šaroliku ponudu sjevera i juga Crne Gore povezuje se panoramskim putevima, koji čine centralni dio Crne Gore atraktivnim. Ove zime pozivaju turiste da ne propuste dvije panoramske rute i to ‘Krug oko Korita‘ u blizini Podgorice i ‘Između dvije čarobne obale‘ koje povezuju barsku rivijeru sa Skadarskim jezerom. Nikako ne propustite priliku obići nacionalne parkove Durmitor, Skadarsko jezero, Lovćen, Biogradska gora, Prokletije, koji pružaju ugođaj boravka u netaknutoj prirodi s mnoštvom mogućnosti za aktivan odmor, šetnju edukativnim stazama, sportski ribolov i promatranje ptica.

- Ovo je treći put da promoviramo turizam Crne Gore u Dubrovniku. Nacionalna turistička organizacija zaista rado aktivnu promociju kad je u pitanju regija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Kosovo, a Hrvatska je naše nezaobilazno tržište. Iz godine u godinu primjećujemo rast broja turista iz Hrvatske - istaknuo je Amel Dedeić te dodao da su zabilježili rast od 26 posto dolazaka gostiju iz Hrvatske u odnosu na prethodnu godinu.  

-- Intenziviramo promociju, a to ćemo raditi i ubuduće - rekao je savjetnik u kabinetu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Crna Gora vas čeka da osmislite svoju zimsku priču, uživajući svim čulima u blagdanskoj atmosferi! Jedno je sigurno, za koji god dio Crne Gore da se opredijelite, očekuje vas nezaboravan zimski odmor, poručili su na kraju čelnici turističkih zajednica susjedne države.

27. travanj 2024 05:17