StoryEditor
Turizam i gospodarstvoRadovi na jedinstvenom vidikovcu u Dolini Neretve

Izrađena prva svirala za jedinstveni projekt vjetroorgulja na brdu Trovro

Piše Tekst i slike: Ante Šunjić
15. siječnja 2020. - 08:24
Djelatnici tvrtke „Kvaternik orguljarstvo“ iz Koprivnice izradili su prva svirala za jedinstveni projekt vjetroorgulja na brdu Trovro iznad Rogotina. Svirala se sastoje od tube, redukcije, rezonantne cijevi i labija. Tonalitet zvuka zavisit će od dužine rezonantne cijevi. Ukupno će biti ugrađena 21 svirala na troje vjetroorgulje, čiji betonsku strukturu izgrađuju djelatnici dubrovačke tvrtke „Trag“, koja je na raspisanom natječaju dobila ovaj posao, a tvrtka iz Koprivnice joj je glavi kooperant.

Većina dijelova na sviralama izrađuje se od posebne vrste inoxa, 316, a riječ je o materijalu koji se koristi u morskim krajevima, jer je otporniji na utjecaj soli od običnog inoxa. Ploče od kojih se izrađuju usisni dijelovi (tube) s redukcijom te rezonatori su dimenzija 3 000 mmx2 000 mm x 3 mm. Prirubnice služe za spajanje rezonatora, kao i usisnog dijela, s labijumom. Najprije se izrežu svi dijelovi tube, redukcija, cijev, rezonator, poklopac rezonatora po šabloni i dimenzijama svake svirale, a onda se savija lim na hidrauličnu savijačicu pod pravim kutom ili, kao kod redukcije, pod određenim kutom. Kada su svi sastavni dijelovi gotovi, započinje zavarivanje i to TIG postupkom, nakon čega se varovi bruse i poliraju. Prirubnice se tokare i zavarivaju na rezonatore i usisne dijelove. Labijumi su unikati i izrađuju se od cink lima, a spajanje se izvodi lemenjem.

Na Trovru je planirano da se izgrade ukupno troje vjetroogrulje, jedne iz pravca Ploča, koje će stvarati zvuk pomoću maestrala, jedne iz pravca rijeke Neretve koje će za stvaranje zvuka koristiti jugo, a jedne iz pravca Rogotinu koje će „hvatati“ buru. Trenutačno je u tijeku izgradnja betonske konstrukcije upravo tih vjetroorgulja, za koje će se, kao i za sve ostale, upotrijebiti po preko 40 metara kubičnih betona. Dužina svake pojedinačne vjetroorgulje biti će 15,5 metara, ulazni profil širine 1,2 metara, a širina orgulja 2,25 metara. Projekt podrazumijeva zatvorena svirala i kombinaciju tonova sa sedam svirala, kako bi se dobila ugodna harmonija. Svake orgulje će imati četiri izlaza za zvuk i na svake će se ugraditi filteri protiv smeća, a biti će osiguran i prostor za servis.

Vrijednost investicije na brdu iznad Rogotina je nešto veća od tri milijuna kuna i osim izgradnje vjetroorgulja uključuje popločavanje oko kilometar dugačke staze kamenim pločama, postavljanje klupica od prirodnih materijala, kamena i drveta, u skladu s lokalnim ambijentom, postavljanje info karte, izradu platoa od kamenog suhozida, izgradnju promatračnice s panoramskim dvogledom i izgradnju edu-eko vrta s hortikulturno uređenim sadržajem. Investicija vjetroorgulja realizira se u sklopu širega projekta Promicanja održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve koji geografski obuhvaća područje delte rijeke Neretve i rijeku Maticu u Vrgoračkom polju koja pripada porječju Neretve. Ukupna vrijednost Projekta je oko 14,5 milijuna kuna, EU financira 80 posto kroz operativni program Konkurentnost i kohezija, dok preostali dio financiraju projektni partneri vlastitim udjelima. Prijavitelj Projekta je Dubrovačko – neretvanska županija, partneri su jedinice lokane samouprave Grad Ploče i Grad Metković, stručni partner Projekta, koji je to bio i obvezan Pozivom, je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko – neretvanske županije, dok je koordinaciju partnera, ukupnu pripremu projekta i prijavu u svojstvu partnerstva provela županijska Regionalna razvojna agencija Dunea.

Realizacijom projekta vjetroorgulja na 114 metara visokom brdu Trovro, koji inače predstavlja idealan vidikovac za dolinu Neretve, turistička ponuda Rogotina dobit će dodatnu dimenziju. Uz orgulje, Projekt prijavljen još u travnju 2017. godine, obuhvaća uređenje posjetiteljskog centra i planinarskog doma u staroj školi u Baćini, uređenje izložbenog prostora, odnosno postav muzeološke koncepcije Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću, uređenje promatračnice za bioraznolikost i tematskih staza na Baćinskim jezerima, uređenje pješačkih staza kroz značajni krajobraz Predolac-Šibenica, uređenje edu-eko vrta u sklopu Osnovne škole fra Ante Gnječa u Staševici, uređenje edu-eko dječjeg igrališta u Otrić Seocima, te nabavu i postavljanje opreme i sustava tehničke zaštite od požara. 
loading...

Izdvojeno

29. rujan 2020 19:10