StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoSTIŽE PRVA RATA PRISTOJBE

Izračunali smo, koliko će nameta platiti iznajmljivač za tri noćenja u čitavoj godini

Piše Silvia Rudinović
24. srpnja 2020. - 07:20
Svim iznajmljivačima koji su do 15. srpnja imali zabilježeno barem jedno noćenje u svom apartmanu, u sustavu eVisitor obračunat je prvi obrok paušala turističke pristojbe za 2020. godinu. Dospijeće za plaćanje obračunatog obroka je 31. srpnja. Mnogi su se nadali kako će Vlada, među gospodarske mjere potpore turističkom sektoru donijeti odluku o otpisu paušala, s obzirom na krizu izazvanu koronavirusom. Međutim, pristojba nije otpisana, ali je umanjena 50 posto i neplaća se za pomoćne krevete.

U normalnim okolnostima, privatni iznajmljivač jedne smještajne jedinice pristojbu bi platio 350 kuna za svaki krevet. To je 700 kuna godišnje za dvokrevetni apartman, podijeljeno u tri obroka. Na 136 eura za tri noćenja u siječnju, odnosno 1.020 kuna, jedan dubrovački iznamljivač (podaci poznati redakciji), koji posjeduje i oglašava samo jedan studio apartman u Dubrovniku i to mu nije osnovni izvor prihoda nego pomoć za otplatu kredita za kuću, platit će 351 kunu paušala na ime turističke pristojbe. Do kraja srpnja mora platiti prvu ratu od 117 kuna.

image
Tko je imao barem jedno noćenje, do 31. srpnja mora platiti prvi obrok turističke pristojbe
Tonći Plazibat/CROPIX


U minusu
Osim pristojbe, platit će paušal poreza na dohodak od iznajmljivanja te prirez tom porezu. U Dubrovniku se taj porez plaća 750 kuna po krevetu, što je 1.500 za ovaj dvokrevetni apartman i još 150 kuna prireza. Ovdje je 'uskočio' Grad Dubrovnik odlukom o oslobađanju plaćanja paušalnog poreza u drugom kvratalu 2020. godine. To znači, da će naš iznajmljivač umjesto 1.650 kuna platiti 1.237,5 kuna poreza i prireza za tri noćenja u čitavoj godini. Na sve to, u konačnici ide i naplata Turističke članarine.

- Ako smo dobro protumačili sve obavijesti koje su nam ove godine stigle od Turističke zajednice, uz ne toliko značajne troškove struje i vode, za ta tri dana boravka gostiju s Dalekog istoka, platit ćemo pristojbu, turističku članarinu , paušalni porez na dohodak i prirez. Računamo da smo u minusu oko 650 kuna. Odustali smo od iznajmljivanja ove sezone, jer je 'prevelik broj lovaca na malo ribe', a i zbog osobnih razloga u ovoj pandemiji, tako da će ta tri noćenja ostati jedina u čitavoj godini što se tiče iznajmljivanja. Naš mali apartmančić proteklih je pet godina uvijek bio popunjen, na naše i na zadovoljstvo gostiju, ali ove godine je i ono malo rezervacija najavljenih početkom godine otkazano već do svibnja. Mislili smo se odjaviti, ali nam je rečeno da to ne znači oslobađanje od nameta koji svaki iznajmljivač plaća u tekućoj godini – kaže dubrovački iznajmljivač, koji inače uz svoj posao sam brine o prihvatu gostiju i  čišćenju apartmana, pa drugih troškova nema.

image
Osim pristojbe, plaća se turistička članarina, paušal poreza na dohodak od iznajmljivanja te prirez
Arhiv DV


Inače, turistička pristojba je prihod turističkih zajednica kojega koriste za izvršavanje svojih zadaća i za svoje poslovanje prema godišnjem programu rada i financijskom planu. Drugi namet, turistička članarina dosad se naplaćivala temeljem primitaka u prethodnoj godini, a sad se plaća godišnji paušalni iznos. I to stiže na naplatu do kraja ovog mjeseca. Lokalnoj turističkoj zajednici ide 65 posto prihoda turističke članarine, 15 posto regionalnoj, a 20 posto HTZ-u. Što se tiče paušalnog poreza na dohodak, to je prihod Grada Dubrovnika.

Ovisi o razvoju situacije, a ona zasad nije dobra
„Gore navedeni način obračuna godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za 2020. koordiniran je s Ministarstvom turizma te će se ovisno o daljnjem razvoju situacije kao i dodatnim izmjenama i dopunama regulatornog okvira (zakoni i pravilnici), očekivanim u drugoj polovici 2020. godine, primjenjivat će se i za obroke čije je dospijeće 31. kolovoza i 30. rujna 2020., o čemu ćemo vas naknadno izvijestiti, a svakako prije dospijeća sljedećeg obroka“, poruka je koju su iznajmljivači dobili od TZ-a u sustavu eVisitor. Oni će i dalje osluškivati vijesti od državne i lokalne vlasti u nadi da će im otpisati preostale rate različitih paušala, s obzirom podatke o broju noćenja u Dubrovniku u srpnju.

Zbog čega se iznajmljivači nisu odjavljivali apartmane iz sustava još u ožujku kad je bilo jasno kako u ovoj sezoni neće biti posla za sve? Odjava ne znači kako ne trabaju platiti namete za tekuću godinu.

- Naši iznajmljivači ničim nisu bili ugrožena kategorija. Uplatnice dolaze početkom godine, a s obzirom da se ovdje radi o paušalu a ne razmjernom dijelu, on se mora platiti, a ruku na srce, uvijek je i bio podnormiran, pa nismo dosad imali problema s tim. Primjećujemo, doduše, kako neki tijekom godine više puta koriste mogućnost izmjene rješenja za isti objekt po raznim osnovama, kako ne bi ušli u sustav PDV-a. Toga je bilo dosta! Događa se da je na isti objekt nositelj rješenja dva mjeseca suprug, dva mjeseca supruga, pa dva mjeseca sin ili sestra, zajedno godišnje zarade po petsto tisuća kuna, a razlome rješenja da ne bi platili PDV. To je prihvaćena praksa među iznajmljivačima, a nema zakonske mogućnosti nekome uskratiti prebacivanje s jedne osobe na drugu – kaže Ivo Klaić, pročelnik za gospodarstvo i more Dubrovačko-neretvanske županije.
26. travanj 2024 07:05