StoryEditorOCM

Izdano službeno upozorenje: ove voćke su jako opasne, uzrokuju napredak brojnih bolesti, a nalaze se u svakoj trgovini

Piše MOZAIK SD
17. svibnja 2023. - 20:20

Podaci koje je dobila organizacija PAN Europe (Pesticide Action Network) od europskih vlada pokazuju da se u voću nalaze najopasniji pesticidi. Ove voćke dostupne su u svakoj trgovini, obožavamo ih, a istraživanja pokazuju da čak i njihova minimalna konzumacija ozbiljno šteti zdravlju, piše N1.  

Izvještaj je pokazao da je veliki dio europskih krušaka (49 posto), grožđa (44 posto), jabuka (34 posto), šljiva (29 posto) i malina (25 posto) tretiran opasnim pesticidima, a zatim plasiran na tržište - iako je poznato da utječu na razvoj brojnih zdravstvenih problema.

Organizacija upozorava da čak i vrlo male doze štete zdravlju, a među najzagađenijima su portugalske, belgijske i nizozemske kruške. Sličan slučaj je i s jabukama: najzagađenije su nizozemske, grčke i portugalske.

“Temeljno pranje trebalo bi ukloniti ostatke pesticida na površini proizvoda. Međutim, mnogi suvremeni pesticidi ono su što se naziva "sistematskim", što znači da se apsorbiraju u biljku i distribuiraju po svim njenim tkivima. Zbog toga se ostaci pesticida često nalaze u tijelu samog proizvoda, pa ih pranje površine neće ukloniti”, rekao je Nick Mole iz britanskog ogranka PAN organizacije.

18. travanj 2024 16:48