StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoTRADICIONALNA AKCIJA JUTARNJEG LISTA

Iz dubrovačke ACI marine krenulo ‘Nautičko jedro 2022‘! Ploveću redakciju iz Komolca ispratili ministrica turizma Nikolina Brnjac, direktor HTZ-a Kristjan Staničić, direktor ACI-a Kristijan Pavić....

Piše Ahmet Kalajdžić
7. lipnja 2022. - 15:37

-Zahvaljujem redakciji Jutarnjeg lista koja je s projektom “Nautičko jedro 2022” unaprijedila svoj vrlo uspješni medijski projekt "Nautičke patrole" te nastavlja promociju kvalitete lokalne zajednice, gastronomije, kulture i manje poznatih lokalnih destinacija. Akcijom će se ocjenjivati kvaliteta, što je u fokusu održivog i nautičkog turizma koji ima posebno mjesto u strategiji razvoja održivog turizma i svakako je važan segment u postizanju našeg cilja, a to je razvoj cjelogodišnjeg turizma u Republici Hrvatskoj. Dosadašnjim rezultatima možemo biti zadovoljni je se približavaju brojci od 90 posto iz rekordne 2019. godine. Ali, moramo voditi računa da, ako želimo imati kvalitetan nautički turizam, da moramo sačuvati prostor, klimu i prirodni okoliš. Upravo stoga, važne su investicije koje idu u smjeru zelene i digitalne transformacije.

image

 Ana Hanžeković Krznarić s članovima posade jedrilice Jutarnjeg lista Tomislavom Kukecom i Tomislavom Krištom
 

Bozo Radic/Cropix

Dvorac čeka obnovu

Posebnu pozornost nautičara i turističkih djelatnika uopće privlači projekt obnove renesansnog dvorca Sorkočević i okolnog perivoja. Direktor ACI marine Dubrovnik Leo Ajduković ističe da je građevinska dozvola već ishođena te da su u tijeku pregovori s više fondova kao suinvestitora projekta vrijednog oko 60 milijuna kuna. U sklopu obnove dvorca na samoj obali Omble obnovit će se i sauna koja je u 18. stoljeću izgrađena prema projektu jednog od najvećih hrvatskih znanstvenih umova svih vremena, svjetski poznatog znanstvenika, Dubrovčanina Ruđera Boškovića.

Rekla je to na prigodnoj svečanosti povodom početka realizacije ovogodišnje akcije "Jutarnjeg lista" nazvane "Nautičko jedro" u kojoj se ocjenjuju i nagrađuju najbolje marine na hrvatskoj obali Jadranskog mora, prenose izjave i dojmovi nautičara iz cijelog svijeta koji svojim luksuznim plovilima pohode jadranske marine od krajnjeg juga Dalmacije sve do Kvarnera i Istre.

Ploveća redakcija, odnosno novinarski tim Jutarnjeg lista i ovog će ljeta obići naše najljepše otoke, cijelu obalu Jadrana te posjetiti ne samo velike gradove nego i manja mjesta i pitome, slikovite i pitome uvale, upoznati čitatelje i cjelokupnu javnost o iskustvima nautičara i svojim dojmovima s "novinarskih inspekcija" kojima svake godine potiču unapređenje ne samo nautičkog nego i turizma u cjelini, a time i ukupnog boljitka Hrvatske. A nautički je turizam na Jadranu započeo zapravo onda kad je sustav ACI započeo s velikim investicijama, odnosno kada je u kratkom roku izgradio ukupno 16 reprezentativnih marina.

image

Mato Franković, Nikolina Brnjac, Ana Hanžekovic Krznarić

Bozo Radic/Cropix

Naglasio je to u svom obraćanju nazočnim sudionicima svečanosti u ACI marini Dubrovnik dubrovački gradonačelnik Mato Franković, koji je prije obnašanja te dužnosti neko vrijeme bio direktor te renomirane marine:- Gradnja marina, pa i ove, započela je 70-ih godina kao pretača sustavnog razmišljanja o nautičkom turizmu i onog što će on donijeti hrvatskoj obali Jadrana kao organizirani turizam koji poštuje održivost. Ovo natjecanje marina i destinacija apsolutno moramo podržati jer iz godine u godinu marine postaju sve bolje, a upravo od samih gostiju mi učimo gdje griješimo, kako se za iduću sezonu pripremiti, ispuniti sva očekivanja i kako biti još bolji. A akcija Jutarnjeg lista potiče sve djelatnike u nautičkom turizmu da iz godine u godinu budu sve bolji i vještiji- rekao je Franković dok je predsjednik Uprave ACI-a Kristian Pavić naglasio kako će sve one povratne informacije koje će ACI dobiti od HANZA medie biti vrlo bitan ulazni podatak za sve planirane investicije:

image

Nikola Dobroslavić, Nikolina Brnjac, Kristijan Pavić
 

Bozo Radic/Cropix

Tko je u patroli?

Članovi novinarskog tima i "ploveće redakcije" Jutarnjeg lista ove godine su fotoreporter Tomislav Krišto te novinar Tomislav Kukec, studentica i "mala od kužine" Petra Orešković i skiper Robert Zefić. Njihove ćemo reportaže ovog ljeta, jednako kao i tijekom pet prethodnih godina pratiti i sa zanimanjem čitati te kroz otkrivati kako nas nautičari vide i što predlažu da nam nautički turizam bude još kvalitetniji.

-U još veću kvalitetu infrastrukture i usluge ACI marine Dubrovnik uoči ove sezone je uloženo ukupno oko 35 milijuna kuna s kojim iznosom su provedeni sveobuhvatni radovi na kompletnoj rekonstrukciji marine i komunalnoj infrastrukturi. Točnije, izgrađen je obalni zid koji osigurava čak 220 metara nove obale za uplovljavanje i prihvat četiri do pet metara dužih plovila nego dosad. Uz to, u cijeloj je marini provedena i rekonstrukcija infrastrukture, što obuhvaća rekonstrukciju vodovoda i odvodnje, elektromrežu i instalacije te rasvjetu. To je ono što su nautičari od nas tražili, da imaju što kvalitetniji vez i usluge, a čim se riješi pitanje koncesije ACI je spreman za značajniji investicijski ciklus. Uspoređivati ovu godinu s 2019. je preoptimistično jer je to bila rekordna godina, ali prema dosadašnjim podacima možemo pričati o izuzetno dobroj 2018. godini i ako ne bude nekih većih iznenađenja mislim da ćemo biti na podacima iznad te 2018. godine- najavio je predsjednik Uprave ACI-a dok je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić izrazio uvjerenje kako je siguran da će kroz protek više godina ova akcija HANZA medie prerasti u projekt koji će imati iznimno veliki i značajni doprinos razvoju hrvatskog nautičkog turizma.

image

.

Bozo Radic/Cropix

Više od tisuću milja

Tijekom 70‘ dana plovidbe "Nautičko jedro Jutarnjeg lista" promovirat će prirodne i sačuvane ljepote Jadrana i Hrvatske u skladu s kampanjom Hrvatske turističke zajednice "Hrvatska prirodno tvoja". Novinarska će patrola obići tridesetak marina, na desetine skrivenih uvala te najmanje 64 jadranske destinacije i načiniti više od tisuću natičkih milja. Na kraju akcije, u rujnu ove godine bit će nagrađene najbolje marine io destinacije.  

Svečanosti početka akcije "Nautičko jedro 2022" kojom se promiču nautički turizam, održivost i ekologija te promovira Hrvatska kao destinacija čiste i očuvane prirode nazočili su brojni ugledni gosti i gospodarstvenici, kao i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić sa suradnicima. O samoj ACI marini u Komolcu, nedaleko od izvora rijeke Omble, valja reći kako se na površini od 124 tisuće četvornih metara nalazi 370 morskih i 140 tzv. suhih vezova i brojni prateći ugostiteljski i servisni objekti najviše kategorije. Nova riva je duga 232 metra a da bi se izgradila morala se iz mora izvaditi stara, sve prema najvišim standardima. Svaki vez je opremljen novim ormarićima s infrastrukturom, a marina je dobila i novu trafostanicu, što je od izuzetne važnosti za sve nautičare na jugu Jadrana.

02. svibanj 2024 08:28