StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoNOVA PREDSJEDNICA VODIČA|

IVANA ZBAČNIK Lijepo je što smo se ponovno okupili uživo, sad krećemo u borbu protiv ‘štancanja‘ vodiča

Piše Maja Rilović Koprivec Foto: Tonći Plazibat
11. srpnja 2021. - 11:55

Društvo turističkih vodiča Dubrovnik, najbrojnije u državi, prije nekoliko dana okupilo se na prvoj skupštini uživo u pandemijskim uvjetima. Izabrana je nova predsjednica i nova uprava Društva pred kojom je izazovan posao očuvanja i uređenja struke u okvirima hrvatskih i EU zakona, gdje je prisutna ogromna razlika u legislativi između emitivnih i receptivnih turističkih zemalja. Njemačka na primjer, ne poznaje struku turističkih vodiča kakva je kod nas ili u Grčkoj, govori novoizabrana predsjednica Društva turističkih vodiča Dubrovnik Ivana Zbačnik. Dugogodišnja vodička gostiju s francuskog, talijanskog i engleskog govornog područja kaže kako je okupljanje vodiča uživo nakon godine bez posla imalo i psihički blagotvoran učinak.

- Lani smo zbog epidemiološke situacije 'tekuće probleme' odradili online i članovima predali izvješće za prijašnju godinu. Za godinu 2021. nam je bilo važno da se Skupština održi 'uživo' prvenstveno jer je izborna godina, a da bi Društvo funkcioniralo moramo imati izabrana tijela Društva, a isto tako da se članovi vide i podruže. Dosta kolega nisam vidjela zadnju godinu i pol dana, tako da mi je bilo drago što smo se našli na Skupštini.

Osim na Skupštini, okupili ste se i pred prvim kruzerom koji je uplovio u Dubrovnik. Je li nedavni dolazak kruzera obilježio završetak iznimno teške godine za vašu struku? Kako su članovi Društva preživjeli gotovo dvije godine bez posla?

Ovo je bio jako dug period bez rada. Pitate me kako smo preživjeli bez posla, mislim da nam je svima bilo teško. Osim financijskog dijela priče koji je bitan, jer svi moramo živjeti, jesti, plaćati račune, stanarine, kredite… Naravno, jako puno kolega i kolegica su obrtnici pa smo imali potpore države za očuvanja radnog mjesta te smo primali potpore. Često čujem komentare kako to nije neki novac, ali u trenucima kad nije bilo posla, to je novac koji je svima dobro došao, za pokriti bar jedan dio troškova života, a država nam je pokrivala i jedan dio troškova obrta, mirovinsko i zdravstveno. Također, za mentalno zdravlje čovjeka je bitno da radi. Za dolazak prvog kruzera ne mogu reći da je označio kraj pandemijske godine, ali se mogu nadati, jer što je čovjek bez nade, da bi nas to moglo voditi nekoj normalizaciji. Da ćemo se kao ljudi početi osjećati korisni i ponovno radno sposobni, a i da će se turisti sve više i više ohrabrivati, usuđivati krenuti na putovanja.

Vodiči su uspjeli postići izmjenu statusa „samozaposlene osobe“. Što je točno značilo biti turistički vodič, odnosno imati položen tečaj, a da vas država tretira kao samozaposlene? Koliko Vam je značilo što su prošle godine članovi-obrtnici mogli aplicirati na mjere Vlade?

Uzet ću za primjer Vas, i da ste Vi kao zaposlena novinarka u jednom momentu odlučili položiti za vodiča, ali ste se nastavili baviti svojim poslom, i nikad u stvari niste valorizirali tu svoju licencu. Hipotetski, dobili ste otkaz na svom radnom mjestu, ali zbog licence koju ste stekli, država vas je smatrala samozaposlenom osobom, bili ste uvedeni u Upisnik turističkih vodiča odnosno u Središnji registar i samim time niste imali pravo na naknadu sa Zavoda za zapošljavanje jer po tadašnjem tumačenju Zakona niste smatrani nezaposlenom osobom. Imali smo i dosta kolega koji su bili zaposleni u agencijama kao sezonci te su radili za plaću i tim zakonom su se isto našli u situaciji da kad ne rade ne mogu na HZZ-u primati naknadu. Jedino što se moglo učiniti u toj situaciji je ispisati se iz Upisnog registra na kraju sezone, te se opet upisati u Registar na početku iduće sezone. Suludo, zar ne?! Srećom, lani u jeku pandemije sporni registar je ukinut, a samim tim i stav o turističkim vodičima kao samozaposlenim osobama.

Godinama traju pregovori s Ministarstvom turizma i sporta oko pravilnika Zakona o pružanju usluga u turizmu koji se odnosi na vodiče. Problem datira od pristupnih pregovora Hrvatske u EU. Zajednica Društava turističkih vodiča tvrdi kako će vam predložena liberalizacija ugroziti egzistenciju jer omogućuje i državljanima EU polaganje ispita i vođenje turiste po Hrvatskoj. Država tvrdi da protivljenjem jednostavnijem obrazovanju vodiča kroz ukidanje regionalnih ispita društva čuvate monopol. Kakav je aktualni prijedlog budućeg obrazovanja turističkih vodiča?

Ono što vodiči u Dubrovniku i u Republici Hrvatskoj očekuju su jednaka pravila za sve. I to je odgovor koji smo mi dobili od Europske komisije koji ću ovdje citirati: “Obrazovna su pitanja u nadležnosti država članica. U granicama nediskriminacije, proporcionalnosti, svaka država članica može sama zakonski uvjetovati pristup, vrstu potrebnog znanja.“

Iz ovog citata kratko ću izvući točke koje su nama bitne: Zbog trenutne vulgarizacije obrazovanja i ''štancanja'' turističkih vodiča uz veliko snižavanje kriterija insistiramo na implementaciji norme EN 15565: 2008. Zatim je važno obrazovanje na hrvatskom jeziku jer bi samim time zahtjev poznavanja hrvatskog jezika “u dovoljnoj mjeri” što je nejasna i nedorečena sintagma, dobila smisao, jer ako bi netko završio obrazovanje na hrvatskom jeziku, značilo bi i da ga poznaje. Mi kao vodiči tražimo B2 razinu poznavanja hrvatskog jezika, te također prilagodbu edukacije tržištu. U nizu zemalja obrazovanje traje 3 godine, a to su sve redom zemlje čija kulturna baština nije bogatija od naše baštine. Imate Grčku gdje je školovanje organizirano 3 godine, na Malti traje 2 godine u kontinuitetu, odnosno 3 godine ako se ne obrazuje u punom radnom vremenu, a na Ciparu traje jednu godinu.

Zajednica Društava turističkih vodiča ponovno radi u novoj Radnoj skupini za izradu Pravilnika o polaganju ispita za vodiče i onom o zaštićenim lokalitetima gdje smiju voditi turiste samo lokalni vodiči s posebnim licencama. U kojoj je fazi taj posao? Koliki broj lokaliteta je ostao na toj listi u našoj županiji

Oba pravilnika su u fazi izrade, toliko vam mogu o tom reći zasad, a što se tiče broja lokaliteta naš stav je da nećemo dozvoliti smanjenje lokaliteta već ćemo inzistirati na zaštiti svih lokaliteta, a posebno urbanih cjelina u Županiji.

Početkom godine Ministarstvo je plasiralo informaciju kako Hrvatskoj ako ustraje na dosadašnjem modelu osposobljavanja turističkih vodiča prijeti tužba Europske komisije zbog povrede u EU prava. Spominjala se kazna od 20 milijuna eura. Jeste li ustanovili postoji li ta tužba?

Informacija o 20 milijuna je netočna, ne postoji tužba.

 

Spominje se i navodni zahtjev za potpunom zabranom polaganja ispita za državljane trećih zemalja. I EU trpi pritiske velikih touroperatora koji dovode goste naročito s Dalekog istoka za otvaranjem. Kako će Zajednica odgovoriti na to, pripremiti se za vrijeme ponovnog dolaska gostiju iz dalekih zemalja?

Državljani trećih zemalja moraju ispuniti uvjete iz Zakona o strancima, a nakon 5 godina kada dobiju prebivalište mogu polagati i ispit. Za nas, da bi mi pristupili ispitu, treće zemlje zahtijevaju da imamo državljanstvo. Zajednica je zahtijevala načelo reciprociteta, Nažalost, taj zahtjev je odbijen.

 

30. travanj 2024 20:04