StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoIMA ZAINTERESIRANIH|

Investitori ponovo obilaze Hotele Plat, u Općini se raspituju o prostornim planovima i mogućnostima gradnje

Piše Maja Rilović Koprivec
11. ožujka 2021. - 19:26

Krajem studenoga prošle godine Fortenova grupa d.d. sklopila je konačan ugovor s KHA 4 d.o.o., vlasnikom Hotela Plat, za prodaju svojeg udjela od 25 posto u tvrtki koja je sada u vlasništvu fonda Prosperus Invest. Prosperus Invest tada je već bio duboko u natječaju za prikupljanje interesa potencijalnih ulagača u KHA4, odnosno Hotele Plat. Krajem godine iz Prosperus Fonda potvrdili su kako je više ulagača pokazalo interes te su s Novom godinom očekivali i konkretnije ponude. Od tada nema mnogo informacija o mogućem ulagaču u Plat i tko je sve odradio dubinsko snimanje.

U obilasku Župe

Informacije s terena potvrdile su obilazak više investitora u Općini Župa dubrovačka što je potvrdio i načelnik Silvio Nardelli.

- Potencijalni investitori u Hotele Plat kod nas su se informirali o mogućnostima gradnje sukladno urbanističkom planu uređenja za područje Plata. Ne mogu govoriti o tome tko su zainteresirani za kupnju hotela Plat međutim, upoznat sam da je više njih iskazalo interes, no nažalost, tu se do sada ništa nije dogodilo – govori Nardelli podsjećajući kako su nekadašnji suvlasnici KHA 4 pripremali investiciju u Hotele Plat, srušili hotel Ambasador međutim, događanja vezana uz Agrokor koji je bio vlasnik 25 posto tvrtke sve je doveo u pitanje. Umjesto gradnje turističkog kompleksa koji je ondašnja Vlada RH proglasila strateškim interesom, na najljepšem dijelu Župe ostao je porušeni objekt, a još uporabljivi kapaciteti Hotela Plat dani su u zakup.

image

Informacije s terena potvrdile su obilazak više investitora u Općini Župa dubrovačka što je potvrdio i načelnik Silvio Nardelli

Među zainteresiranima koji su se javili za ulaganje najčešće se neslužbeno spominje, na dubrovačkom području već poznata J&T Finance Group, čija se tvrtka pojavila kao nesuđeni kupac Hotela Maestral, ali i grupacije Valamar Riviera i Rixos Hoteli koje već posluju u Dubrovniku. Među njima neslužbeno se navodi i dubrovačka tvrtka Platanus koja od 2017. godine zakupljuje kapacitete Hotela Plat.

Toni Šimunović, voditelj prodaje Platanusa, kaže kako za ovogodišnju sezonu već imaju i ugovor s KHA4, no što se tiče kupnje kompleksa smatra kako je situacija u turističkom sektoru neizvjesna i da se Prosperusov poziv dogodio možda u krivom trenutku:

- Vlasnici su otvorili postupak prikupljanja ponuda, no mislim da sada nije pravi trenutak. Ima tu dosta što bi trebalo 'skrojiti', znati po kojoj cijeni se prodaje, što vlasnici točno žele, da bi se mogla dati ponuda. Kad bismo i bili zainteresirani sada nam je teško raditi bilo kakva predviđanja pogotovo za tako velik projekt kakav su Hoteli Plat. Znamo da ima još zainteresiranih, međutim nije to niti prvi puta da netko pokazuje interes za Hotele Plat, a vjerujem da nije niti zadnji puta. Ova je lokacija dosta zanimljiva jer nudi 'intimu' prostora i može se napraviti resort poput Vrtova Sunca, pa je za očekivati da uvijek ima onih koji su zainteresirani – govori Šimunović.

Platanus i ovu sezonu

Tvrtka KHA 4 je, podsjetimo, kupila 92,5 posto dionica Hotela Plat od države, a za taj su je posao osnovali Karisma Resorts International i Agrokor, dok je kasnije u suvlasništvo ušao Fond Nexus FGS II. U toj strukturi tvrtku zatiče afera Agorkor koja zaustavlja ambiciozna ulaganja u Plat, pa je preuzevši upravljanje Nexusom, zadnjih godina većinski vlasnik društva KHA4 postao Prosperus.

image
Hoteli Plat u Župi dubrovačkoj
Dubrovački Vjesnik

Tomislav Tičić, član Uprave Prosperus Invest i predsjednik Uprave KHA4 je nakon objave poziva za kupnju Hotela Plat u medijima najavio kako se „nada uspješnom ishodu poziva i za njihove ulagatelje i sve sudionike u projektu, a osobito za lokalnu zajednicu, jer na lokaciji na kojoj posluju Hoteli Plat postoji mogućnost gradnje luksuznog resorta od 500-tinjak soba uz ukupnu investiciju od oko 100 milijuna eura, što bi bio najveći turistički projekt na Jadranu.“ Na naše upite o ponudama i interesu u ulaganje u Hotele Plat iz Prosperusa, međutim, nije stigao konkretan odgovor:

- U ovom trenutku možemo potvrditi da većinski vlasnik provodi proces istraživanja tržišta vezano za potencijalni pronalazak strateškog partnera za tvrtku. Informacije o broju i imenima zainteresiranih tvrtki ne možemo iznositi s obzirom na potpisane izjave o povjerljivosti i tajnosti podataka - odgovorio je Dubrovačkom vjesniku T. Tičić.

Govoreći u medijima o lanjskom izlasku Prosperus FGS iz ulaganja u turističkim tvrtkama HTP Korčula i HTP Orebić, te otkupu Fortenovinih 25 posto Hotela Plat, Luka Orešković, partner u Prosperusu rekao je da za Hotele Plat također očekuju uspješan izlaz za Prosperusove investicije. Unatoč krizi u turističkoj industriji svi se tome i nadamo. Podsjetimo i kako je prema ranijim planovima novi luksuzni hotelski kompleks u Platu trebao biti otvoren za sezonu 2019. godine

27. travanj 2024 12:24