StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoBETON U BOROVINI

Investitor iz BiH ilegalno gradi ‘šaku u oko‘ usred Dalmacije, kako ovoliku zgradurinu nisu vidjeli inspektori?!

Piše Dijana Turić
22. siječnja 2023. - 18:18

Betonizacija je osim u Makarskoj, uzela maha i u Tučepima u kojima je već izgrađeno nekoliko zgrada, ali u posljednjem slučaju riječ je o bespravnoj gradnji i to dvojne zgrade s tri kata i prizemnim dijelom.

Projekt se odvija na na području Podgradac, iznad mjesnog groblja gdje je dvojna zgrada "niknula" na dvije parcele, pa je objekt podignut na ukupno 1282 četvorna metra, s time da prvi teren zauzima 651 kvadrat, a drugi 631 kvadrat.

Investitor je Ilija Ivešić iz Žepča u BiH koji zgradu gradi bez ishodovane građevinske dozvole zbog čega je Općina Tučepi u suradnji s komunalnim redarima od studenog prošle godine podnijela niz prijava građevinskoj inspekciji pa su inspektori prije nekoliko dana i zatvorili gradilište, a znak zabrane radova postavljen je unutar objekta, na ormariću s električnim mjerilima.

Bespravna gradnja počela je podizanjem potpornog zida koji doseže visinu od tri i pol metra, a koji se prema Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima ne može graditi bez građevinske dozvole i nema suglasnost Općine Tučepi, jer prema urbanističkom planu upređenja područja sjeverno i južno od Jadranske magistrale ne smiju graditi toliko visoki zidovi na kaskadnom terenu.

Da ulagač Ivešić, koji je, prema javno dostupnim podacima iz zemljišnika, obje parcele kupio i uknjižio se na njih prije četiri godine, od građana s područja BiH, gradi velebnu zgradu bez prethodno ishodovane dozvole, potvrđeno nam je iz makarske ispostave Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje Županije splitsko-dalmatinske.

Kako je kazala Suzana Franičević, voditeljica ispostave, u tijeku su postupci za izdavanje građevinskih dozvola na dvjema parcelama u Tučepima (brojevi 5000/11 i 5000/12), ali ključni dokumenti još nisu izdani.

image

‘Građevinski inspektori izišli su na teren i postavili zabranu radova tek nakon naših opetovanih poziva‘, tvrdi Ante Čobrnić, tučepski načelnik

Privatni album

Istu potvrdu dobili smo od građevinske inspekcije Državnog inspektorata:

- Nadzorom je utvrđeno da investitor gradi građevine nepravilnog tlocrtnog oblika bez pravomoćne, odnosno izvršne građevinske dozvole. Građenje je obustavljeno zatvaranjem gradilišta i postavljanjem posebnog službenog znaka. Inspekcijski postupak je u tijeku.

Prijave zbog bespravnih radova je, kako smo naveli, podnosila Općina na čelu s načelnikom Antom Čobrnićem. Prema njegovim riječima, nakon niza poslanih poruka elektroničkom poštom, inspektori su napokon izišli na teren i s njima je bio komunalni redar pa su postavili ploču zabrane građenja.

- Unatoč postavljenoj ploči, investitor je ipak nastavio nešto graditi, premda mu je ispisano rješenje i podnesena je kaznena prijava. Općina je odmah reagirala još lani, čim je započela izgradnja potpornih zidova koji mogu biti visoki najviše metar i pol, a koji su bili u visini od dva i pol do četiri metra.

Investitor je podnio zahtjev za izdavanje građevinske dozvole Općini koja izdaje posebne uvjete ako je građevinska čestica vezana uz postojeću cestu. Ovdje su se sada pojavila dva problema: građenje objekta bez dozvole, ali i upitna usklađenost projekta s odredbama zone u Tučepima, a u "zoni tri" se mogu graditi građevine s prizemljem i dva kata, a nikako dvojne građevine, i to još s više od dvije etaže - kazao je Čobrnić.

Kako je moguće graditi zgradurinu bez prethodno ishodovane dozvole, imali smo namjeru upitati investitora s kojim nismo uspjeli stupiti u kontakt, ali smo zato nazvali šefa gradilišta Zdenu Pavljaševića koji nam je vrlo brzo spustio slušalicu:

- Doviđenja i hvala na ljubaznosti.

image
Ivo RavliĆ/Cropix
image
Ivo RavliĆ/Cropix
19. travanj 2024 19:17