StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoKRUZING SEZONA 2021.

Iako u Dubrovnik pristaju polupuni brodovi, svi su ipak zadovoljni ovom sezonom. Evo koliko ih još očekujemo do kraja godine

Piše Ahmet Kalajdžić
29. listopada 2021. - 14:24

Turizam je i tijekom pandemijske 2021. godine pokazao vitalnost i otpornost. Iako su učinci netom minule turističke sezone na krajnjem jugu Hrvatske, zbog činjenice da je riječ o pretežito aviodestinaciji, slabiji nego su zabilježeni na srednjem ili sjevernom Jadranu, može se reći kako će turistički djelatnici s znatno manje zebnje čekati sezonu 2022. godine nego su strahovali još koncem lipnja. Kako god je osjetljiv u odnosu na okolnosti zdravstvene sigurnosti, turizam se dokazao kao izuzetno vitalni segment gospodarstva. Oporavak bilježi i segment kruzinga, o čemu ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo kaže:

image
Ilustracija
Bozo Radic/Cropix

-Prezadovoljan sam ovogodišnjom kruzing sezonom koja još traje te do kraja godine očekujemo dolazaka još 15-ak kruzera. Naime, kapaciteti su "plovećih hotela" bili ograničeni i svaki brod je dolazio s tek 50- 60 posto kapaciteta s obzirom na maksimalno dozvoljeni COVID kapacitet. Sve to je daleko od idealnog, ali smo zadovoljni, jer se prošle godine ostvarilo svega 25 ticanja uz dolazak ukupno samo 4.323 putnika te dolaske brodova radi repatrijacije posade, lay-up privremenog mirovanja u luci. Takošer, bilo je i tzv. tehničkih ticanja. U tom je kontekstu ovogodišnje ostvarenje dolaska 123 kruzera s ukupno 102.326 putnika u dubrovačkoj luci Gruž do 29. listopada ogroman iskorak. Valja reći da se do kraja godine očekuje još 15 dolazaka i oko 7.500 putnika, čime će konačni učinak sezone 2021. biti 138 ticanja i dolazak 110 tisuća putnika na kružnim putovanjima. Smatram da smo pokazali da kruzing turizam ima budućnost i partnera u nama te da se i uvim uvjetima može voditi sigurno kruzing poslovanje. S optimizmom očekujemo sezonu 2022. kada je, uz povećanje prometa u predsezoni i posezoni, najavljeno čak 365 dolazaka kruzera. Koristim priliku pohvaliti se da smo, zahvaljujući odgovornom i marljivom djelovanju, u suradnji s ostalim dionicima, proglašeni vodećom kruzing destinacijom u Europi u 2021. koju nam je dodijelio World Travel Awards. To priznanje potvrđuje izniman status Dubrovnika koji u velikoj mjeri doprinosi ukupnoj prepoznatljivosti Hrvatske kao kruzing destinacije u međunarodnim okvirima- ističe Pezo.

image
ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo
Tonći Plazibat/cropix

Povratak kruzera utjecao je na prepoznatljivi "šušur" Dubrovnika koji je s putnicima s kruzera ponovno prepoznatljive vedute. Dosad pristiglih nešto više od sto tisuća kruzing- putnika sa samo 13,3 posto s 26,25 posto ticanja brodova u odnosu na rekordnu 2019. godinu Grad je ipak iznova pretvorilo u turističku Meku. Pezo naglašava i to kako su u Lučkoj upravi prezadovoljni povratkom vodećih kruzing kompanija, kao i da se luka Gruž i dubrovačka Lučka uprava ponose aktivnim sudjelovanjem u projektu gradske uprave Dubrovnika "Respect the City" kojim nastoje osigurati održivost dubrovačkog turizma te nizom mjera i rješenja unaprijediti pozitivne i smanjiti njegove negativne učinke turizma. Izradili su novi Pravilnik o uvjetima i kriterijima za prihvat i dodjelu vezova brodovima na kružnim putovanjima u 2023. godini u kontekstu održivog razvoja destinacije, primjenom kojega se u dogovoru s brodskim kompanijama ulažu dodatni napori u smislu ravnomjernije raspodjele ticanja po mjesecima, danima u tjednu i terminima boravka brodova u destinaciji. Gruž je zapravo jedina i najveća putnička luka u Hrvatskoj koja je dominantno kruzerska:

image
Ilustracija
Bozo Radic/Cropix

-Kako se tržište krenulo oporavljati, od početka lipnja 2021. smo bili prvi izbor za dolazak u Hrvatsku jer je Dubrovnik svima poželjan i zanimljiv. Kruzing sezona započela je s dolascima brodova na redovnoj bazi, i to "La Belle de l'Adriatique" od 10.-11. lipnja te MSC Orchestra 11. lipnja ove godine, dok najave govore kako kruzing sezona završava s posjetom broda "Artemis" koji će u luci Dubrovnik boraviti od 28.-31. prosinca 2021- zadovoljno ističe Pezo.Naravno, dosta toga ovisi o tijeku pandemije, ali se već zna kako je za slijedeću sezonu 2022. godine najavljeno čak 365 dolazaka brodova s oko 570 tisuća putnika, što je potpuno usklađeno s planovima održivog turizma u destinaciji. Maksimalni broj putnika s brodova na kružnim putovanjima u Dubrovniku tijekom cijele 2022. godine bit će 4.000 putnika istovremeno. Uz te limite, tijekom iduće sezone se i dalje očekuje povećanje prometa u predsezoni i posezoni te smanjenje prometa u srpnju i kolovozu kao vršnim mjesecima turističke sezone, čime je očekivani broj putnika i brodova u srpnju i kolovozu 2022. smanjen u odnosu na isto razdoblje predpandemijskih godina. Uz sve navedeno, sezona kruzinga 2022. ipak će biti biti produžena i trajati od početka ožujka do kraja prosinca, čime će se produžiti ukupna turistička sezona u destinaciji.

image
Ilustracija
 
Nikola Vilic/Cropix

MSC u Dubrovnik i Split doveo 127 tisuća putnika!

Tijekom ove godine Dubrovnik su redovito pohodila dva kruzera kompanije MSC Cruises. Sezonu je 11. lipnja otvorio, a 22. listopada zatvorio MSC Orchestra koji nas je posjećivao svakog petka, dok je MSC Splendida dolascima svakog ponedjeljka ostvarila 16 ticanja.

-Ova dva broda u Dubrovnik su dovela približno 65 tisuća gostiju. Naši brodovi MSC Splendida i MSC Magnifica su posjećivali i Split, gdje su ostvarili 33 ticanja i u Split doveli oko 62 tisuće putnika. Usporedbe radi, brodovi MSC Cruisesa su u 2019. godini ostvarili ukupno 61 ticanje luke Gruž te 54 uplovljavanja u luku Split, a zbog većeg broja ticanja dostignuti su i veći učinci glede ukupnog broja putnika: oko 150 tisuća u Dubrovniku i oko 120 tisuća u Splitu- rekli su nam u dubrovačkom Odjelu marketinga MSC Krstarenja d.o.o. i dodali kako, s obzirom na aktualnu situaciju brodar još nema definirane itinerere za ljeto 2022. godine, ali da imaju već tradicionalno najavljena ticanja Dubrovnika, Splita i Zadra te da sezona počinje u travnju.

20. travanj 2024 09:59