StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoHIT NISU SAMO VRGORAČKE

Iako su im cijene uzgoja skočile ‘200 posto‘, jagodari iz Konavala i Stona zadovoljno trljaju ruke: ‘Da ima još ovoliko jagoda, sve bi se prodalo!‘ Otkrili su nam koliko košta mjerica...

Piše Bruno Lucić
17. svibnja 2022. - 19:12

Svibanj je mjesec koji ne donosi samo zatopljenje, nego ga obilježava ponuda posebno omiljenog sezonskog voća – jagoda. Ako je gledati police u butigama i supermarketima, fragole se 'sramežljivo' drže sa strane. Najčešće se spominju one iz Vrgorca, međutim, i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji postoje brojni uzgajivači vrijedni spomena, a vrijedna im je i roba jer Dubrovčani nerijetko posežu za njihovim jagodama jer žele domaće proizvod. Jedan od njih je i Konavljanin Niko Tonković koji jagode uzgaja na Gornjem Obodu.

image

Ilustracija

Dusko Marusic/Cropix

- Zadovoljan sam s obzirom da nisam sadio mlade nasade, imam starih nasada. Naravno, da je novi nasad, bilo bi dosta bolje. Vrijeme je bilo dobro, a jagode prodavam ima već mjesec dana. Interes je dobar, zadovoljan sam. Sve su to lokalci koji kupuju, nudimo jagode u Cavtatu na placi, 95 posto se proda, majka ide skoro svaki dan na placu. Naše jagode uzimaju i poslovni subjekti po Cavtatu, primjerice restorani... Kupuju jagode i Dubrovčani pa kad idem u grad donesem im. Problema nema, a da ima još jagoda, još bih mogao plasirati. Cijene se kreću od 20 do 25 kuna po posudici. Mislim da će sezona trajati još jedno 15, 20 dana. Nama uzgajivačima su duplo skočili troškovi, troškovi za gnojivo, repromaterijal... sve je pošlo nebo tako da ne znam što će biti, navodi konavoski jagodar koji ipak ne krije zadovoljstvo urodom i prodajom.

Jagodarstvo u Županiji nemoguće je spomenuti, a da se pritom ne spomenu stonske jagode. Dugo u ovom poslu je obitelj Žile iz Stona.

- Drugi, treći mjesec bili su malo hladniji tako da su nam jagode malo 'okasnile', desetak dana. Prvu berbu imali smo 7. svibnja na svetog Duju. Sve je to malo 'okasnilo', ali se nadam da ćemo malo produljiti, šest ili sedam dana, sve to dođe na svoje: nekih mjesec dana berbe. Zadovoljni smo urodom, imamo 12 tisuća sadnica, a svake godine to dođe 'nas svoje'. Svaka sadnica daje otprilike 70, 80 deka jagode, kaže Toni Žile koji se osvrnuo i na poskupljenja:

image

Jagode obitelji Žile iz Stona

Privatni album

- Materijal, posudice, folija, prehrana pa i sama sadnica jagode – sve je poskupjelo, '200 posto' se dignula cijena, najviše ovih potrošnih materijala. No, interes je ogroman, stonska jagoda je zadnjih godina postala 'bum' te je vrlo prepoznatljiva i tražena, svaki dan imamo hrpu poziva i poruka tako da ne stignemo zadovoljiti potražnju. Da ima još ovoliko jagoda, mislim da bi se sve prodalo! Ima tu par proizvođača u Stonu i mislim da su svi zadovoljni. Imamo vrlo dobre povratne informacije od mušterija. Najviše ih kupuju lokalci u Stonu, dio plasiramo na grušku placu, koristimo Virtualnu dubrovačku placu koja je pokrenuta prije dvije godine kad je bila koronakriza pa preko nje prodajemo jagode... Našu posudicu od 500 grama napunimo i ona napunjena otprilike ima 55, 60 deka te košta 15 kuna, kilogram jagoda je 30 kuna, a u tim posudicama ima malo više od kilograma. Zadovoljni smo, dok je berba tih mjesec dana, stvarno je fizički težak posao, ali na kraju ste sretni kad vidite zadovoljne mušterije. Treba naglasiti kako se jagode sade oko 15. kolovoza, oko Velike Gospe te kroz cijelu godinu ima posla. Cijela obitelj je uključena: nas tri brata, majka i otac, baba i djed, a pomognu i cure, uvijek tražimo dodatne ruke, ističe Žile na kraju.

16. travanj 2024 20:17