StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoROJE SE PO GRADU

Glavni adut nije ni sunce ni more: Europu osvaja novi vid turizma koji Dubrovniku nije skroz nepoznat, na prvi pogled nije ugodan, ali ima prednosti

Piše DV
16. siječnja 2022. - 18:57

Iako urbano pčelarenje u Hrvatskoj nije dopušteno, u Zagrebu za to pčele ne haju i bezbrižno zuje na Jelačić placu, oko Sabora ili u Maksimirskoj.

Po saznanjima Hrvatske udruge pčelara (HUP) Pčelinjak i Pčelarskog dežurstva, na javnim površinama u užem centru hrvatske metropole bez ikakvog nadzora obitava oko 500 zajednica pčela. Lani ih je  u metropoli uklonjeno oko 150 rojeva, godinu prije više od 300, navodi za Hinu Dražen Jerman, predsjednik Udruge i napominje kako pčele nikog ne napadaju ako ih se ne dira, ali će svoje stanište braniti.

image
Urbano pčelarstvo jamstvo je zdravog okoliša
Cropix

Pčele nisu rijetkost ni u Dubrovniku. Posljednjih godina u proljetnim mjesecima rojile su se po povijesnoj jezgri, a pripadnici JVP Dubrovački vatrogasci uklanjali su njihove nastambe s pročelja Male braće, zelene place, oluka privatnih kuća, privatnih automobila na Pločama...sve su one bile sretno udomljene, a nije bilo posljedica ni po vatrogasce.

U prošlosti je, navodi Hina, bilo uobičajeno ostavljati praznima mjesta na kućama gdje se očekivalo da bi se mogle naseliti. Svaki dom koji su odabrale smatrao se blagoslovljenim.

Oduvijek su pčele važne za opstanak i razvoj čovječanstva, a njihovi proizvodi na iznimnoj cijeni. Pčele su odlični pokazatelji kvalitete života pa bi trebalo radovati što se nađu i u gusto naseljenim područjima.

Međutim, njihovo 'kretanje' unutar hrvatskih gradova nije zakonski regulirano, iako drugdje po EU urbano pčelarstvo doživljava uzlet kao prilog biološkoj raznolikosti.

image
Pčele ulaze u košnice
Nikola Vilic/Cropix

U EU obitava desetak pasmina pčela, a u Hrvatskoj živi autohtona siva pčela čija zaštita mora biti sveobuhvatna, jer dijeli sudbinu europske populacije insekata koja se samo u jednoj generaciji smanjila za 17 posto. 
 

U svijetu je urbano pčelarenje u porastu, a razmišlja se o njemu i u kontekstu turizma.

- Neki gradovi - primjerice Berlin, Pariz, Beč, Ljubljana - digli su ga na visoku razinu. Postoji čak i savez takvih gradova, izvijestila je Hina.

U SAD-u je popularno držati pčele na vrhu nebodera gdje se stanari bave i poljoprivredom. Beograd ubrzano razvija urbano pčelarstvo, u Berlinu se nudi brendirani gradski med kao suvenir, a u Hrvatskoj su pčele zakonski još ilegalci.

02. svibanj 2024 09:10