StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoRIJEŠEN PROBLEM SEZONACA

Filipinci su katolici, a svuda su sinonim za kvalitetne, pouzdane i srdačne radnike. Traže ih u dubrovačkim hotelima, restoranima, građevinskim tvrtkama.....

Piše Maja Rilović Koprivec
12. siječnja 2022. - 07:28

U nedostatku radnika za iduću turističku sezonu hrvatsko tržište rada okrenulo uvozu radnika s druge strane planete – radnicima s Filipina koji svuda u svijetu rade upravo u uslužnim djelatnostima. Nakon Pakistanaca i Indijaca na dubrovačkim gradilištima, čini se da će kuhari i konobari s Filipina ove sezone označiti turističku sezonu. Među hrvatskim poslodavcima u turizmu koji sada traže filipinske mornare, kuhare i sobarice doznajemo kod specijaliziranih agencija za uvoz stranih radnika puno je upravo dubrovačkih tvrtki!

Filipinci sezonci u turizmu - hrvatska je stvarnost na tržištu rada. Hotelijeri, ugostitelji, građevinari, turistički brodovi bit će njihovi poslodavci. No koliko će ih biti i kod kojih će točno poslodavaca u Dubrovniku raditi, nitko se za sada ne želi izjasniti. Već je i prije pandemije bilo jasno kako se hrvatsko tržište rada kao i ono susjednih zemalja pomalo prazni te da je prošle sezone bilo turističkog smještaja zaključanih vrata zbog nedostatka radnika. Novi zamah iseljavanju je stigao od Nove godine otvaranjem švicarskog tržišta rada za Hrvate, pa se poslodavci za ovu sezonu još više okreću uvozu radnika iz trećih zemalja.

image
Ilustracija
Ante Baranic/Cropix

Po novom Zakonu o strancima, poslodavac koji želi uvesti radnike iz trećih zemalja mora za to imati mišljenje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koji je prethodno dužan provesti test tržišta rada, osim ako je zanimanje za koje traži radnike na listi onih za koje radnika u Hrvatskoj nema, pa onda slobodno može zaposliti stranca.

Prošle je godine s područja Dubrovačko neretvanske županije 402 poslodavca podnijelo je zahtjeve za izdavanje mišljenja za zapošljavanje državljana treće zemlje. Od ukupno 402 poslodavca njih 177 je imalo i proveden test tržišta rada. Pozitivno mišljenje za zapošljavanje državljana treće zemlje dobilo je njih 274. Podaci su to Zavoda za zapošljavanje u Dubrovniku gdje su nam potvrdili kako se najveći broj zahtjeva za izdavanjem mišljenja za zapošljavanjem državljana treće zemlje lani odnosilo se na djelatnost graditeljstva i ugostiteljstva i turizma kao što su: radnik visokogradnje, kuhar/kuharica, konobar/konobarica, pomoćni kuhar/pomoćna kuharica, tesar, zidar, sobarica, armirač, radnik niskogradnje, fasader i dr.

Jesu li svi poslodavci koji su dobili pozitivno mišljenje za zapošljavanje stranaca ishodili i radne dozvole pitanje je za Ministarstvo unutarnjih poslova koji vodi računa i o državljanstvu državljana trećih zemalja.

Mnogi se međutim pitaju: zašto na rad dovesti baš Filipince? Radnici zemalja bivše Jugoslavije su nam bliži, znaju naš jezik i brzo se prilagođavaju uvjetima boravka i rada kod nas. Tu su i zaposlenici iz Ukrajine, Gruzije, Pakistana koje smo već viđali ovdje. No agencije specijalizirane za zapošljavanje radnika s Filipina imaju spremne odgovore:

Filipinci, tvrde, konkuriraju ili nadmašuju druge radnike u više kategorija. Službeni jezik im je i engleski, gotovo svi Filipinci su katolici, a svuda su sinonim za kvalitetne, pouzdane i srdačne radnike. Filipinci su, naime, generacijama vrsni mornari, a u nekim zemljama Filipinke su već dugo na glasu kao odlične domaćice, spremačice i maserke.

image
Filipinci su na Pelješcu već poznati kao vrijedni berači
Tom Dubravec/ Cropix

Filipini čak imaju i posebno regulatorno tijelo za odlazak radnika na rad u prekomorske zemlje Philippine Overseas Employment Agency- POEA. Nakon što filipinski radnik ishodi hrvatske dokumente (dozvola za boravak i rad te hrvatsku vizu), odlazi uz stručno vođenje u POEA. Tamo će dobiti certifikat kojim mu se odobrava izlazak iz zemlje u svrhu rada, takozvani OEC (Overseas Employment Certificate). Jednom kad stekne to odobrenje, smije krenuti svom poslodavcu u Hrvatskoj ili drugdje.

Tvrtka Fortitude Recruitment, agencija za zapošljavanje licencirana na Filipinima za sada nije imala ni upita ni suradnji s poduzećima na području Dubrovačko-neretvanske županije. Filip Katić izvršni direktor agencije potvrdio je kako se bave posredovanjem pri zapošljavanju radnika s Filipina i iz Nepala te da nema ograničenja u broju radnika koje mogu posredovati. Od 1. siječnja prošle godine ukinute su kvote za zapošljavanje državljana Trećih zemalja pa ograničenja pri zapošljavanju gotovo i da ne postoje, objasnio je Katić.

Agencija PINOY 385 specijalizirana je za zapošljavanje isključivo radnika s Filipina i popularna je među dubrovačkim poslodavcima. Direktor Stjepan Jagodin potvrđuje usku suradnju s više poslodavaca upravo iz Dubrovačko neretvanske županije. Posredstvom te agencije u našu Županiju ovoga ljeta bi na rad moglo doći osamstotinjak Filipinaca, no Jagodin, ne može otkriti o kojim se tvrtkama radi. Radnici s Filipina, navodi on, na svjetskom tržištu rada, među trećim zemljama slove kao najpoželjnija radna snaga u uslužnim djelatnostima.

-  Kao agencija specijalizirana u zapošljavanju radnika s Filipina, tijekom 2021. godine zaposlili smo za naše klijente na području Republike Hrvatske 520 radnika. S obzirom na neizvjesnost uslijed globalne pandemije, povećanja potražnja za stranim radnicima za 2021. je započela tek početkom lipnja, nakon što su se poslodavci uvjerili da domaćih radnika i radnika iz regije nema dovoljno. S obzirom na vrlo intenzivne poslovne aktivnosti i veliki interes koji se pojavio neposredno pred završetak prethodne sezone očekujemo višestruko više zaposlenih radnika s Filipina kroz 2022. godinu – navodi Stjepan Jagodin.

-  Do danas smo s 26 poslodavaca s područja Dubrovačko neretvanske županije sklopili Ugovor o posredovanju u zapošljavanju radnika s Filipina te su u tijeku ishođenja dozvole za boravak i rad. Poslodavci radnike očekuju sredinom ožujka kako bi dočekali spremni sezonu 2022. S 15-ak poslodavaca su u tijeku progovori oko uspostave suradnje. Naši klijenti su hotelske kuće, restorani i ugostiteljski objekti, građevinske tvrtke, turistički brodovi za kružna putovanja, ribogojilišta i dr.

Jagodin dodaje kako trenutno imaju stotinjak pozitivnih mišljenja za radna mjesta za zapošljavanje stranih radnika, no da za zanimanja kuhar, konobar, vozač i dr. nije potrebna provedba testa tržišta rada.

Ta su zanimanja uz zidare, tesare, čistačice, mehaničare, mornare inače najtraženija među dubrovačkim poslodavcima koji su zatražili posredovanje pri uvozu radnika s Filipina.

image
Ilustracija

Kontrola provedbe zapošljavanja filipinskih radnika provodi se uz odobrenje i kontrolu filipinske Vladine Agencije POEA. Poslodavci i Agenti akreditirani od strane POEA su u obvezi prihvatiti odredbe standardiziranog Ugovora o radu te visina plaće radnika s Filipina mora biti u visini prosječne plaće za traženo zanimanje domicilnog radnika čime se štiti i domaća radna snaga, ističu u agenciji Pinoy 385.

Ta je agencija tek jedna od tvrtki specijaliziranih za uvoz stranih radnika, pa ako samo ona radi s gotovo pedesetak dubrovačkih poslodavaca za očekivati je da ćemo ove sezone češće nego ikad dosad susretati radnike s Filipina u dubrovačkim hotelima i lokalima.

Globalno tržište rada – na to se svi moramo naviknuti.

Nema kvota, samo test tržišta rada

Zakonom je od lani propisan novi model zapošljavanja državljana trećih zemalja, budući da Vlada RH više ne utvrđuje godišnju kvotu dozvola za zapošljavanje državljana trećih zemalja, već se poslodavci moraju za pronalaženje radne snage prvo obratiti Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, koji će provoditi test tržišta rada.

Test tržišta rada ne traži se u slučaju produženja dozvole za boravak i rad za istog poslodavca i istog državljanina treće zemlje, u slučaju deficitarnih zanimanja, zapošljavanja državljanina treće zemlje u poljoprivredi, šumarstvu, ugostiteljstvu i turizmu do 90 dana tijekom kalendarske godine. Ako utvrdi da u evidenciji nezaposlenih nema osoba s odgovarajućim kvalifikacijama, znanjima, vještinama i/ili iskustvom, HZZ će poslodavcu dostaviti obavijest o rezultatu tržišta rada koja upućuje na mogućnost podnošenja zahtjeva za izdavanje dozvole za boravak i rad za državljane trećih zemalja, a poslodavac može u roku od 90 dana od zaprimanja te obavijesti podnijeti zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad za određenog državljanina treće zemlje.

24. travanj 2024 06:15