StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoSezona se pokrenula, ali što ako zapne?

Ekonomski stručnjak upozorava: Dubrovčani, ne oslanjajte se samo na turizam. Grad vam je svjetski brend, da otvorite tehnološki park i Muska biste privukli

Piše Gabrijela Bijelić
18. travnja 2022. - 07:35
Lani smo ugostili Nevere Mate Rimca i nakon toga ništa: Ekonomski analitičar Damir Novotny smatra da se Dubrovnik mora oslanjati na e-industrijuCropix

- Nemate značajnijih kapitalnih ulaganja. Pelješki most neće sam po sebi gospodarski unaprijediti dubrovačku regiju jer ekonomija ne napreduje putem infrastrukture, nego ljudi. Vaš problem je što nemate ni razvojnih politika, nego djelujete od sezone do sezone, po turističkoj inerciji. Već godinama se priča o toj obnovi Kupara, no od toga nema pomoći. Ni za turizam nemate dovoljno radne snage, a produljenje sezone za cijelu godinu priča je za malu djecu.

Gdje vam je IT industrija?

Izgradnja nekog novog hotela ili garaže nije nikakav korak naprijed. Vama treba diversifikacija djelatnosti kojom ćete smanjiti pretjeranu ovisnost o turizmu – secira ekonomski analitičar i sveučilišni profesor Damir Novotny gospodarsku sliku Dubrovnika i šire okolice koja pretjeranim oslanjanjem na turizam svake sezone iznova balansira između financijskih uspjeha i podbačaja.

image

Tvornica ugljenografitnih proizvoda TUP je 22. prosinca 2021. ugasila svoj mali pogon i prestala s radom

Bozo Radic/Cropix

Tako i ove godine osluškujemo pandemijska izvješća i vijesti s ukrajinskog ratišta, a mogli bi komotnije dočekivati ljeta, uvjeren je Novotny:

- Dubrovnik naprosto ne ulaže dovoljno u djelatnosti izvan turizma. A čitav je niz mogućnosti, počevši od malih prehrambeno-prerađivačkih pogona. Marikultura oko Pelješca svodi se, primjerice, na nekoliko školjkara, a potencijal je neslućen, dosta je samo pogledati druge mediteranske zemlje ili još bliže, u unutrašnjost Istre. Njima je diversifikacija uspjela kroz otvaranje niza malih pogona za preradu mesa, proizvodnju maslinova ulja i vina. Ne zaboravimo i sofisticiranije proizvode poput IT industrije čiji je najpoznatiji predstavnik Infobip, naš jednorog iz Vodnjana. Istra mudro razvija i druge gospodarske djelatnosti, iako na poluotok otpada trećina turističkih noćenja, u normalnim godinama ostvaruju oko 35 milijuna noćenja, a cijela Hrvatska devedesetak tisuća – ističe Novotny i ukazuje na značaj razvitka tzv. četvrtog sektora gospodarstva koji uključuje visokoobrazovano stanovništvo zaposleno u znanosti, školstvu, zdravstvu...

Smatra kako treba uspostaviti snažniju vezu između dubrovačkog sveučilišta i novih, tzv. distruptivnih tehnologija zasnovanih na inovacijama koje ljudima olakšavaju život i uzgred pokreću segment kongresa.

Sveučilišta vam drijemaju

Naš sugovornik kaže kako zna o čemu govori jer je svojedobno radio komparativnu analizu ekonomija Dubrovačko-neretvanske županije i austrijske regije Salzburg.

image

Salzburg je primjer dobro organiziranog gospodarstva

Barbara Gindl/AFP

- Na području Salzburga djeluju čak četiri sveučilišta, dva javna i dva privatna koja su primamljiva studentima iz cijelog svijeta. Dubrovnik kao avio destinacija i najpoznatiji brand Hrvatske ima slične mogućnosti za trajno privlačenje studenata, ali ih slabo koristi. Da imate odgovarajuće dvorane, mogli biste i vi biti kongresni i koncertni centar kao Salzburg koji upravo na tome temelji cjelogodišnji turizam. - veli Novotny i napominje kako diversifikacija djelatnosti u uvjetima naprednih tehnologija više ne traži dugoročno planiranje:

- Tvornica automobila Tesla u dvije je godine u Berlinu otvorila proizvodni pogon koji zapošljava 40 tisuća ljudi. To je ta četvrta industrijska revolucija čije prednosti Dubrovnik treba koristiti. Zašto, recimo, ne biste otvorili tehnološki park kao javnu investiciju koja će onda privući privatne ulagače, kao što su to napravili u Koruškoj, uz sveučilište je tamo došlo stotinjak globalnih tehnoloških brandova. Kod vas postoji potencijal za otvaranje istraživačkog centra za solarne energije koji bi mogao biti među vodećima u Europskoj uniji, no on neće doći sam po sebi. Tu je na potezu lokalna i regionalna samouprava koja se mora odrediti i reći točno gdje što želi i zašto. Istina je da vi ne obilujete prostorom, no to ne znači da se to malo što imate ne može racionalno iskoristiti. Naravno, ne za još novih hotelskih kapaciteta, nego za poljoprivredu ili 4.0 digitalnu industriju – sugerira ekonomski stručnjak.

image

Glavni menadžer Tesle Elon Musk u Berlinu je u dvije godine otvorio proizvodni pogon

AFP

Ipak niste beznadežni

Tragovi industrije u vašoj županiji još postoje, niste beznadežni. Dalmacijabilje pri Saponiji, tvornica boja Dubravka ili pogon za proizvodnju ulja Radeljević nažalost su propali, ali su se, recimo, na Korčuli zadržala manja brodogradilišta. Velolučko je izvan granica priznato po izradi kvalitetnih specijaliziranih brodova, blatski Radež lani je dobio Zlatnu kunu kao najuspješnija velika tvrtka u Županiji.

Točno je da je doba klasičnih industrija prošlo, no Dubrovnik itekako može biti kognitivno sidro za IT industriju. Svijet vas prepoznaje, a možete profitirati i od ulaska Hrvatske u europsku monetarnu uniju dogodine.

 

18. travanj 2024 19:29