StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoKRUŽNO GOSPODARSTVO

DUNEA s UNIDOM-om i FLAG-om Južni Jadran zajedno rade na projektu BLUEfasma

Piše PSD.
26. kolovoza 2020. - 14:49
U sklopu provedbe projekta BLUEfasma, u prostorijama Regionalne agencije DUNEA održan je 24. kolovoza radni sastanak na kojem je sudjelovao voditelj FLAG-a Južni Jadran, Mato Oberan te predstavnici Sveučilišta u Dubrovniku, dr.sc. Nebojša Stojčić i dr.sc. Marijana Pećarević.
Ravnateljica Regionalne agencije DUNEA, Melanija Milić sa zamjenikom Brunom Bebićem te voditeljicom Odjela za pripremu i provedbu EU projekata Franicom Miloš, predstavila je aktivnosti projekta BLUEfasma kojem je cilj osnaživanje inovacijskih kapaciteta malog i srednjeg poduzetništva te pomorskih klastera s područja Mediterana koji djeluju u sektoru ribarstva i akvakulture putem primjene koncepta kružnog gospodarstva.
Prelazak na kružno gospodarstvo, gdje se vrijednost proizvoda, materijala i resursa održava što je duže moguće, a nastajanje otpada se smanjuje, predstavlja temeljni doprinos dugoročnim naporima EU u razvijanju konkurentnog, održivog, niskougljičnog i resursno učinkovitog gospodarstva.
Za provedbu aktivnosti na području Dubrovačko neretvanske županije, koje je jedno od 11 pilot područja na Sredozemlju, odgovorna je izravno kao jedini hrvatski partner na projektu Regionalna agencija DUNEA zajedno sa FLAG-om Južni Jadran kao pridruženim partnerom, dok je Sveučilište u Dubrovniku vanjski stručnjak u procesu razvoja koncepta kružnog gospodarstva u sektoru plavog rasta za Dubrovačko-neretvansku županiju.
Ugovorena usluga podrazumijeva izravan kontinuiran rad s predstavnicima ciljanih skupina u projektu, i to putem anketiranja, analize rezultata, odabira teme u okviru kružnog gospodarstva za područje Dubrovačko-neretvanske županije, implementacije, testiranja, poboljšanja, evaluacije, promocije odabranih rješenja primjene kružnog gospodarstva u ribarstvu/akvakulturi, te u konačnici kapitaliziranje projektnih rezultata kroz rad imenovane projektne tematske radne skupine i izradu relevantnih dokumenata.
U projektu BLUEfasma sudjeluju partneri iz Grčke, Cipra, Italije, Malte, Francuske, Španjolske, Portugala i Crne Gore. Vrijednost projekta ugovorenog u sklopu INTERREG Programa Mediteran 2014 – 2020 je 20.805.729,00 kuna, a 85 posto bespovratnih sredstava osigurano je kroz Europski fond za regionalni razvoj.
23. travanj 2024 22:12