StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoŠTO JUŽNIJE TO TUŽNIJE/

Dubrovnik i dalje bez turista, pozitivna nula postala je nedostižan cilj!

Piše Ahmet Kalajdžić
20. srpnja 2020. - 07:27
-Situacija je neizvjesna i nije dobra! Nadali smo se dostići 30 posto prometa u odnosu na lani, ali trenutačno imamo poražavajućih 10 posto. Ako ostane ovako, izvjesno je da nećemo moći pokriti ni "hladni pogon". Sve sam manje optimistična da će učinak popraviti u „ostatku“ sezone. Sad polažemo nade u dinamičniju uspostavu više međunarodnih letova, ali je pitanje kolika je uopće potražnja na ciljanim tržištima i koliko se na nju može stimulirajuće utjecati, obzirom da je pandemija u punom jeku.

image
Ana Obrvan iz restorana "Segreto"
Ahmet Kalajdžić


Da dovoljna potražnja sigurno postoji i da se može dostići dokaz je Split u kojeg dnevno stiže više međunarodnih letova nego u  Dubrovnik.  Ne mogu, a da se ne zapitam zašto je tome tako i apeliram na odgovorne i one koji su u poziciji da utječu na to da žurnije reagiraju i pomognu spasiti ono što se spasiti da- priča mlada vlasnica restorana "Segreto"Ana Obrvan u povijesnoj jezgri Grada.
 

Više osoblja od gostiju


Ana prizna da se nešto pokrenulo, da su svi odlučni boriti se, ali sve više sumnjaju u uspjeh i doseg željenih 30 posto lanjskog prometa. Segreto je otvoren 15. Lipnja, ali još nisu dosegli više od po 15 objeda i večera dnevno, što je 10 posto lajnskog prometa! Ljubazni konobar dodaje:- Većina gostiju su Nijemci i Poljaci i došli su unatoč preporukama svojih Vlada da ne idu. No, kažu da im odgovara što nema gužvi, ali im je to "strašno čudno" i stoga im je katkad neugodno!

image
Luka Kovačić iz "Tavulina"
Ahmet Kalajdžić


Slične misli tište sve dubrovačke ugostitelje. Luka Kovačić iz obližnjeg „Tavulina“ tvrdi da je broj gostiju još nije nadmašio broj od 17 zaposlenika:- Unatoč svemu, zbog branda, pozicije i renomea Grada i restorana odlučni smo iznijeti sezonu do kraja. Ustrajat ćemo iako nikad teže nije i teško da će ikad biti teže zaraditi za potrošni materijal, marende i plaće radnika. Dnevni je trošak 1.000 kuna i još ga ne uspijevamo pokriti! Mali je pomak vidljiv, ali nema avioni i nećemo biti moto- destinacija sve dok ne stigne autocesta!

image
Ivan Matić s kolegicama iz restorana Zuzori
Ahmet Kalajdžić


U ulici Cvijete Zuzorić je i restoran „Zuzori“ koji se može pohvaliti Michelinovom preporukom. Voditelj vanjskog dijela restorana Ivan Matić kaže da su otvorili prošle subote, ali gostiju još nema:- Točnije, do Ljetnih igara radimo samo večere i promet je tek 5 posto lanjskoga! Najčešće dođu Nijemci i Švicarci koji kažu da je svugdje neizvjesno, ali se kod nas osjećaju opušteno. Kad vide oznaku Michelina pitaju kakd smo je i kako osvojili, hvale nas i zadovoljni su. To nas raduje i daje vjetar u leđa da ustrajemo i opstanemo. Pobjednici su svi koji prezime i dočekaju slijedeću sezonu. Epidemiološke se mjere mogu mijenjati svaki dan, ali im se moramo prilagođavati da bi opstali!
 

Glavni problem: strah


Situacija nije drugačija ni u objektima sjeverno od Straduna. Restoran i bar „Mama's“ lani je otvoren i uspio se nametnuti gostima, a težine situacije je svjestan i direktor Tomislav Radić:

image
Tomislav Radić je direktor restorana i bara "Mama's"
Ahmet Kalajdžić


- Najveći su gubitnici vodiči i vlasnici apartmana, osobito oni koji su ove zime više uložili u obnovu. Počinju Ljetne igre, ali zrakoplova i gostiju je malo, da ne kažem nimalo! U restoranu nas je osam zaposlenih i strah me da ću već koncem listopada barem dvoje otpustiti iako zbog COVID-a neće steći uvjete za primanja preko burze. Odlučni smo se potruditi da opstanemo i na okupu svi ostanemo do iduće sezone. Trenutačno je dnevni prosjek 6 objeda i 20 večera, a da bi se lakše izborili, namjeravamo uz prihvatljive cijene uvesti marende za sugrađane i raditi zabave pa…što nam Bog da!

image
Prazni stolovi u ulici Cvijete Zuzorić
Ahmet Kalajdžić


Više prazni nego zauzeti stolovi restorana na Prijekome najbolja su ilustracija stvarnog stanja dubrovačkog ugostiteljstva. Stolovi su namješteni i čekaju goste, ali ih je zbog pridržavanja propisa osjetno manje. Boris Raguž iz „Kapetana“ je oličenje optimizma i otvoreno priznaje:

image
Boris Raguž iz restorana "Kapetan"
Ahmet Kalajdžić


-Prema svemu sudeći, ni “pozitivne nule“ neće biti ali moramo raditi kako bi pokrili barem trošak plaća i najma te sve radnike zadržali, a ne slati ih na burzu. Nećemo dugogodišnjim radnicima zbog jedne sezone okrenuti leđa. Bili su uz nas u dobru, kao i sada. Ne u zlu, ali nije ni puno daleko od toga. Pa danas smo zabilježili ovogodišnji rekord: 10 objeda i 12 večera, a lani smo često imali po 50 objeda i 70 večera. A gosti su najčešće Nijemci, Česi i Poljaci. Tvrde da ih nije strah, da žele putovati i uživati na našem Jadranu!

Dok pričamo, sugrađanin iz „Buzz bara“ dobacuje da glavni problem nisu cijene niti korona:
-Strah je suština problema! Ljudima je već sada grč na licu i misle hoće li prezimiti na burzi, kako prehraniti obitelj. Dolaze vunena vremena, možda i val kriminala? Jedino će novinari imati posla- govori osobne bojazni ali ne i svoje ime:- Potražite me na proljeće da vas častim ako sam falio prognozu!

image
Je li Prijeko još uvijek "ulica restorana"
Ahmet Kalajdžić


 

Do 19 sati nikoga


O teškoćama sezone i odlučnosti opstanka svjedoči i Hrvoje Vuković iz „Moby Dicka“:- Nas sedmero smo tu već dugo i ostat ćemo zajedno! Pazim ih kako bi i meni bilo dobro. Lani nas je sa sezoncima bilo čak 17, ali ne i ove godiine. Zašto? Pa objede još ne poslužujemo, a večere smo jučer imali dvije, a večeras čak 14. Daj Bože da nastavi tako rasti, ali smo lani imali prosjek 30 objeda i 50 večera. Znači da smo dosegli tek 5- 10 posto lanjskog prometa.

image
Hrvoje Vuković iz restorana Moby Dick
Ahmet Kalajdžić


Problem je u cijelom svijetu, a prije korone su krize bile tijekom Domovinskog rata te 1999. zbog Kosova i bombardiranja Srbije. Dubrovnik ovisi samo od svijeta, a kako je govori i to da dnevno na Čilipe stiže samo sedam zrakoplova s oko 1500 putnika- zabrinut je Vuković, jednako kao i vlasnik konobe „Moskar“ Luko Besjedica:

image
Luko Besjedica iz konobe Moskar
Ahmet Kalajdžić


- Gosti ne dolaze na objede, a dnevni prosjek večera je desetina lanjskog! Ove godine prije 19 sati još nismo dočekati ni jednog gosta. Stoga sam do 1. srpnja i bio optimist, ali sam to sve manje sada kad je rekordni dnevni učinak osam večera!?


Na top lokaciji Straduna je bar "Cele", voditelj kojeg Andrej Ljubičić ističe:- Sve je neusporedivo s prošlom sezonom. Zbog pridržavanja epidemioloških mjera osam je stolova manje nego lani.

image
Andrej Ljubičić, voditelj "Cele" bara
Ahmet Kalajdžić


Turista je jako malo i preovladavaju mlađi gosti koji kažu da su željni mora i odmora te da nisu optrerećeni mogućom zarazom. Većina kaže da su došli jer su čuli da je "Croatia corona free", ali su naš ceh najviše pogodili otkazivanje izravnog leta iz SAD i dolaska kruzera te izostanak turista iz Britanije. Ostvarujemo 10- 15 posto lanjskog prometa i nadamo se najboljem. Ali realno, situacija nije vesela i ako ovako nastavi, teško ćemo zaraditi za plaće, dobavljača i najam prostora.
 
23. travanj 2024 19:37