StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoZIMSKI RED LETENJA

Dubrovnik će ove zime ponovo biti povezan s Frankfurtom - dvomilijuntog putnika očekuju krajem rujna. Evo koliko je porastao promet

Piše Maja Rilović Koprivec Foto: Mihael Barišić
23. kolovoza 2023. - 12:48

Zračna luka Dubrovnik ugostit će svog dvo-milijuntog putnika krajem rujna, najavio je danas direktor Viktor Šober. Ove godine Zračna luka bilježi u prvih sedam mjeseci 18 postotni rast prometa i do kraja godine očekuje da će imati 10 posto više prometa  u odnosu na 2022. godinu, pa iako je  i taj broj putnika za 10 posto niži od prometa u 2019, riječ je o zdravom, organskom rastu kojemu dubrovačka Zračna luka i teži. Povratak međunarodnih zimskih letova Croatia airlinesa na Čilipe u tome je pravi znak oporavka rekao je Šober danas na konferenciji za novinare na kojoj je Zračna luka zajedno s upravom   Croatia Airlines najavila  da će u zimskom prometnom razdoblju 2023/2024 (29. listopada 2023. – 30. ožujka 2024.) Croatia Airlines obnoviti i ponovno operirati letove na međunarodnoj liniji Dubrovnik - Frankfurt.

Letovi će se obavljati tri puta tjedno (utorkom, petkom i nedjeljom) zrakoplovom tipa Airbus 319, kapaciteta 144 sjedala.  Tijekom zime, red letenja će imati pauzu u razdoblju od druge polovice siječnja do kraja veljače, a od početka ožujka ponovno se nastavlja redovan promet. Obzirom na to da je linija Dubrovnik – Frankfurt tradicionalna i  redovno je prometovala u zimskim mjesecima sve do pojave pandemije COVID-19, ponovno uspostavljanje linije Dubrovnik - Frankfurt od iznimne je važnosti kako za Dubrovnik tako i za Dubrovačko - neretvansku županiju, čiji su predstavnici Turističkih zajednica dobili posebne zahvale.

 – To je nešto što građani  Dubrovnika trebaju i nešto čime možemo pridonijeti posjetu turista tijekom zimskog perioda – rekao je Šober. Budući da su iste linije 2018./19 bile dobro popunjene u Croatia Airlinesu također očekuju dobru popunjenost zimskih letova za Frankfurt i ove zime.  Jasmin Bajić, predsjednik uprave Croatia Airlinesa posebno je istaknuo  kako su ovaj let omogućili zajednički napori  CA i turističkih zajednica Dubrovnika i Dubrovačko neretvanske županije, ali i kako je  ovaj let dio post-COVID strategije Croatia Airlinesa  za povećanjem  zimskih letova za sve zračne luke u Hrvatskoj. – Ove godine  imat ćemo međunarodne letove na gotovo sve zračne luke u Hrvatskoj, ove zime imat ćemo 12 posto više letova i 13 posto više sjedala na zimskim letovima – rekao je Bajić.

 Osim međunarodne linije za Frankfurt, najavljeni su i redovni letovi Croatia Airlinesa na domaćoj liniji za Zagreb. Uz uspostavu međunarodne linije Croatia Airlinesa, Zračna luka također najavljuje letove Turkish Airlinesa iz Dubrovnika za Istanbul te easyJeta za London tokom studenog i ožujka. Osim redovnih letova, Zračna luka najavljuje i charter letove zrakoplovnog prijevoznika Freebird Airlines Europe koji će započeti u listopadu i prvi dio trajati do početka prosinca 2023. Letovi će operirati dva puta dnevno, svaki dan do početka prosinca. Charter program će imati pauzu od polovice prosinca do polovice veljače. Navedeni letovi su uspostavljeni zajedničkom suradnjom zračne luke, prijevoznika, te uz veliku potporu Turističke zajednice Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije. Zračna luka Dubrovnik je zadovoljna najavom letova u zimskom razdoblju 2023/2024, posebno suradnjom s Croatia Airlinesom te planiramo daljnji razvoj prometa u zimskom prometnom razdoblju ističu u  Upravi Zračne luke Dubrovnik.

02. svibanj 2024 01:56