StoryEditor
Turizam i gospodarstvoNAPOKON OTKLJUČAVANJE|

DUBROVAČKI UGOSTITELJI SPREMNI ZA OTVARANJE: Konačno! Da više ne budemo kokoši u kavezu!

Piše Maja Rilović Koprivec
9. travnja 2021. - 18:46
.Tonci Plazibat/Cropix

Konačno da se i mi počnemo osjećati kao ljudska bića, a ne kao kokoši u kavezu! Tim je riječima Ante Vlašić predsjednik Strukovne grupe ugostitelja Dubrovačko neretvanske županije pri HGK dočekao objavu vijesti da će se na jugu Dubrovačko neretvanske županije konačno dozvoliti rad ugostiteljskih objekata i otvoriti tarace. Umjesto s coffee to go na klupama, u parkovima i ispred kafe-aparata i Dubrovčani će moći sjesti u omiljene kafiće. Odluka Stožera od ponedjeljka vrijedi za šire dubrovačko područje, odnosno Grad Dubrovnik te općine Janjina, Ston, Dubrovačko primorje, Župa dubrovačka i Konavle, gdje je čini se prošao vrhunac oboljevanja od COVID-a i dozvoljava se rad otvorenih terasa u ugostiteljskim objektima, ali se radno vrijeme ograničava od 7 do 19 sati.

image
 Ante Vlašić
Božo Radić/cropix

- To je najvažnija stvar da se ponovno osjećamo kao ljudska bića s pravom na rad, na kretanje i druženje. Konačno osnovna ljudska prava i slobode. Drago mi je da u u Stožeru razmislili o kritikama i sugestijama koje smo im upućivali i nadam se da biše nikada nikome neće pasti na pamet donositi ovakvu odluku. Ugostitelji objekti nisu mjesta širenja zaraze! Zatvaranje ugostiteljskih objekata čista je politička odluka da se nešto kao radi. Nikada nitko nije dokazao da su ugostiteljski objekti mjesta širenja zaraze niti je predstavljeno ikakvo istraživanje o tome. Postoje samo istraživanja koja pokazuju suprotno. Mi ne bismo trebali biti uopće dovođeni u taj kontekst – govori Vlašić. Ugostitelji još nisu dobili upute o tome kakve će biti epidemiološke mjere za ugostiteljske objekte ali očekuju da će biti kao u ostatku Hrvatske, s maskama u zatvorenom.

Dosta je kolega u međuvremenu i trajno zatvorilo objekte, no oni koji rade i imaju tarace otvorit će. Očekujemo kako će kao i zadnji puta kroz nekoliko tjedana otvoriti svi koji mogu. Također i restorani koji rade cijelu godinu će sigurno otvoriti.

- Nadamo se također kako će se što skorije ukinuti odluka o radnom vremenu do 19 sati jer kako produljuje dan to bi nam također puno značilo - dodaje Ante Vlašić.

Nikolina Farčić, predsjednica dubrovačkog Ceha ugostitelja također pozdravlja odluku stožera o otvaranju taraca ugostiteljskih objekata te ističe razloge zašto je ona nužna:

image
Nikolin Fračić
Tonci Plazibat/Cropix

- Za Uskrs smo imali prvi let iz Madrida sa 170 putnika, sljedeći je bio već na 40 s obzirom na okolnost zatvorenih ugostiteljskih objekata i činjenicu da se ta informacija brzo komunicira dalje. U smislu ujednačavanja uvjeta sa ostatkom zemlje u kojem je epidemiološka situacija isto tako nestabilna mislim da je to bilo nužno i prije budući da je to odavno prestala biti suvisla argumentacija za našu županiju. Dobra vremenska prognoza u koju ulazimo u budućnosti mogla bi druženja ostaviti na taracama, a izbjeći privatna okupljanja, posebno u zatvorenim prostorima koja potencijalno generiraju lošiju epidemilošku sliku budući da su socijalni kontakti, a ljudi su ih željni, u stvari neizbježni – obrazlaže predsjednica Ceha.

Nove mjere će stupiti na snagu u ponedjeljak 12. travnja i trajat će do nedjelje 25. travnja kada će se ponovno razmatrati s obzirom na epidemiološku situaciju u kojoj ćemo se tada nalaziti. Za zapadniji dio Županije područje doline Neretve, kao i općine Orebić, Trpanj te na Korčuli zabrana rada terasa ostaje na snazi. Otoci Lastovo i Mljet ni do sada nisu bili obuhvaćeni ovim epidemiološkim mjerama.

10. lipanj 2021 10:08