StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoDIVLJANJE CIJENA

Dubrovački ugostitelji i obrtnici do zadnjeg trena odgađaju poskupljenja, ali kad krenu kažu nam, odjeknut će k‘o atomski udar!

Piše Ahmet Kalajdžić
2. veljače 2022. - 17:55

Oporavak svjetske, pa i hrvatske ekonomije od posljedica pandemije COVID-a krenuo je koncem jeseni s povećannjem cijena brojnih sirovina i energenata, a posljedice su se odrazile i na porast maloprodajnih cijena te sve slabiju kupovnu moć građana. Najveće posljedice već osjećaju sugrađani koji kuhaju na plin, a mnogi su u "laganoj panici" pri pomisli na ono što nas čeka od travnja kad je najavljeno poskupljene električne struje koje će, posljedično, "isati" sve ostale prodajne cijene koje uveliko ovise o eklektroenergiji kao najčešće korištenom energentu.

image
Interijer frizerskog salona
Ahmet Kalajdžić

Cijene će se neminovno odraziti na obrtnike i malo gospodarstvo, a razgovori sa sugrađanima – obrtnicima otkriva nemalu zebnju i strah od o nog što slijedi kao lančana reakcija. Toga su posebno svjesni ugostitelji koji ukazuju na posljedice klimatskih promjena i poskupljenje kave na svjetskom tržištu, što će se ubrzo "preliti" na maloprodajne cijene u trgovinama i uzgostiteljskim objektima. Ali, nitko od njih ne spominje konkretne iznose, nego tek postotke mogućeg poskupljenja do kojeg će, naglašavaju, najvjerojatnije doći tek nakon međusobne konzultacije vlasnika ugostiteljskih objekata unutar Ceha ugostitelja. Jer, poskupila su alkoholna i bezalkoholna pića, živežne namirnice, od ožujka poskupljuju meso i mesne prerađevine. No, zbog snažnog pada prometa uslijed pandemije mnogi obrtnici maksimalno odlažu neminovna poskupljenja usluga.

image
Postolar Mark Šiljeg već punu godinu plaća skuplji repromaterijal
Ahmet Kalajdžić

Obućar Mark Šiljeg zadnjih mjeseci pa i cijelu godinu plaća skuplji repromaterijal: Porast životnih troškova je evidentan, a postolarske usluge ću vjerojatno povećati 5- 10 kuna po "intervenciji". Tek kad dođe poskupljenje struje, vidjet ću kako će se to odraziti na sve ostalo, iako već sada djeluje deprimirajuće i zabrinjavajuće po cijeli sustav, ne samo obrtnike. Pitanje je ima li kraja tome, dokle to ide? Ulazne cijene materijala su već skočile po par kuna, a tek ću vidjeti kak oće se odraziti na kupovinu većih količina jer se repromaterijal tako nabavlja.

image
Frizerka Marija Đorić kaže:- Vjerujem, lakše ćemo preživjeti zahvaljujući vlastitom poslovnom prostoru
Ahmet Kalajdžić

Frizerka Marija Đorić je nakon 43 godine rada u zsluženoj mirovini i radnju je preuzela kćer Nadica kojoj majka sad pomaže da lekše prebrodi krizu:- Bit će joj lakše jer imamo svoj poslovni prostor, ali je posla manje od početka pandemije. Prije se puno čekalo a sad čekanja skoro i nema. Ulazni su troškovi svugdje porasli, ali ne znam kako će se to odraziti na cijene lakove i kemikalije s kojima radimo. Već dugo poslujemo s istim brandom i stoga ium je odnos prema nama drugačiji. Čula sam se s kolegicama u Zagrebu gdje najavljuju najmanje 20 posto veće cijene. Zbog smanjenog opsega posla o tome još nismo razmišljali jer nas je strah da će ga biti još i manje. Ali, do većih cijena vjerojatno dolazi i prije uvođenja eura.

image
Jeidni dubrovački urar Ante Šarić
Ahmet Kalajdžić

Jedini još preostali durbovački urar Ante Šarić kaže da se svi pripremaju za poskupljenja koja će kao atomska bomba odjeknuti ove godine u rujnu te siječnju 2023. godine:- Ovo sad je priprema za ono što slijedi! Baterije za sat su primjerice 40 kuna već 6- 7 godina, a koliko će poskupiti, vjerujte da još ne znam! Osobno još nisam poskupio cijene usluga jer najviše radim s umirovljenicima za koje znam kako im je teško. Ipak, morat ću se ravnati prema kolegama iz Splita, Zagreba, Karlovca i nakon toga odlučiti.

27. travanj 2024 06:08