StoryEditorOCM

Dubrovački mesar o Vladinoj mjeri zamrzavanja cijene miješanog mljevenog mesa: ‘Nemamo gotovo mljeveno meso nego samo po želji!‘ Mušterije složne: ‘Bolje pojesti bokun nečeg kvalitetnog nego, da oprostite, smeća!‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
29. rujna 2022. - 09:26

Vlada je nedavno, kunući se u socijalni momenat donesenih ograničenja, ograničila cijene devet prehrambenih proizvoda među kojima su ulje, brašno, šećer, svinjsko, pileće i miješano mljeveno meso, i to za više od 30 posto, ‘u cilju očuvanja kupovne moći građana‘.

I NAJSIROMAŠNIJI GA IZBJEGAVAJU

Ograničene su cijene mesa koje u pravilu ljudi previše i ne kupuju, barem ne za vlastitu prehranu jer je riječ o mesu najniže kategorije. Naime, ograničene su cijene svinjske lopatice, svinjskog vrata s kosti i cijelog pileta, kao i miješanog mljevenog mesa za koje nitko nije objasnio na koje se meso odnosi to ograničenje - većina pretpostavlja ono pakirano.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Za svinjsku lopaticu bez kostiju najviša cijena utvrđena je u iznosu od 24,99 kuna (3,32 eura) po kilogramu, kao i za svinjski vrat s kostima, a za miješano mljeveno meso 32,99 kuna (4,38 eura) po kilogramu. Marža trgovaca ograničena je na najviše jedan posto.

Da je riječ o pakiranom mljevenom mesu kojemu je Vlada ograničila cijenu mišljenja je i dubrovački privatni mesar, koji svojim mušterijama također prodaje miješano mljeveno meso, ali naravno, ne ono pakirano.

- Pa znate li vi što je to..? - kaže, skanjujući se nad kvalitetom takvog pakiranog mesa. Svojim mušterijama izmelje odabrani komad mesa pred njima i takvoga ga prodaje, pa i pomiješa s drugom vrstom mljevenog mesa, ako tako traže.

- Ako naš kupac želi mljeveno meso u kojem je 60 deka junetine i 40 deka svinjetine, mi izmeljemo i naplatimo napose juneću plećku i svinjski but. Nemamo gotovo mljeveno meso nego samo po želji - ističe.

image
Marko Miscevic/Cropix

Kilogram mljevene juneće lopatice  je oko 75 kuna, a kilogram svinjskog buta oko 55 kuna. Cijene su to značajno skuplje od mljevenog mesa kojemu je Vlada ograničilia cijenu, ali s velikim i nezanemarivim razlogom:

- Bolje je pojesti bokun nečeg kvalitetnog nego, da oprostite, kilogram smeća - slažu se neki Dubrovčani slabije platežne moći, a to su gotovo svi oni koji rade za plaću i nemaju drugih prihoda.

NE ISPLATI SE HRANITI SVINJE

- Svinjski vrat imamo u ponudi samo bez kosti - nastavlja dubrovački mesar.

- Taj svinjski vrat s kosti je uvozni i dolazi iz Austrije, a kilogram je koštao 30 kuna. To mi ne držimo - kazuje naš sugovornik, potvrđujući da je za tu cijenu to meso vrlo vjerojatno ‘žnj‘ kategorije.

- Danas je kilogram domaće svinjske polovice 24 kune jer je cijena kukuruza sa 70 lipa skočila na 4 kune, znači skoro šest puta, to je katastrofa gore u Slavoniji, a prazne im štale. Tako da predviđam da će ove zime biti veliki problem sa svinjetinom jer je neće biti nikako, a kamoli ta cijena - govori dubrovački mesar.

image
Ivan Peric/Cropix

- Rekao mi je jedan dobavljač da su u Danskoj, u najvećoj tvornici svinja koja je dnevno prerađivala 5-6 tisuća komada, otpustili 350 radnika jer nema više materijala za radit‘. Nema svinja. Nikome ih se više ne isplati hraniti na ovu cijenu kukuruza, koji je njihova glavna hrana - obrazlaže.

- Zasad mesa ima, iako non-stop cijena skače, pored toga što je Vlada spustila porez na meso pet posto. Ali bitno je to što seljak diže cijenu jer svinje ne može hraniti s takvim poskupljenjem kukuruza - podatak je dubrovačkog mesara.

- Cijelu sezonu je cijena junetine i teletine bila ista, a kako je sad dosta manja potražnja, čini se da neće značajno rasti sve do Božića - njegovo je predviđanje.

02. svibanj 2024 02:41