StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoAPARTMANSKI SMJEŠTAJ

Dubrovački iznajmljivači koji su bili strpljivi, u srpnju i kolovozu postići će višu cijenu noćenja nego rekordne 2019.

Piše Silvia Rudinović
16. lipnja 2022. - 20:28

Za goste koji se odluče za last minute putovanje i provod ovog vikenda u Dubrovniku, prosječna cijena noćenja preko platforme Airbnb je 100 eura. Ponuda je šarolika, pa se s lakoćom može naći noćenje do 50 eura, uglavnom u privatnim sobama ali i apartmanima od Zatona preko Rijeke dubrovačke do užeg  gradskog područja. Gotovo četvrtina smještaja istaknula je cijenu do 70 eura za noćenje ovog lipanjskog vikenda.

image

Sustav upravlja cijenama noćenja na tjednoj razini

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Privatni smještaj u srcu sezone bit će nešto skuplji nego lani, ali u šarolikoj ponudi velikog raspona cijena, od hostela do luksuznih vila, teško je govoriti o prosječnom povećanju. Koliko iznajmljivača, toliko 'direktora' i svaki vodi svoju politiku, kažu turistički stručnjaci. U Dubrovniku je registrirano preko 5.800 smještajnih jedinica u 3.800 objekata u privatnom smještaju.

image

Nino Dubretić iz Direct Bookera: "Travanj, svibanj, lipanj, rujan i listopad su po cijenama ispod 2019."

Tonći Plazibat/Cropix/Tonći Plazibat/Cropix

- U 2022. godinu smo ušli s cijenama iz 2019. i taj se korporacijski plan pokazao jako dobrim do ukrajinske krize kad smo odlučili krenuti s ranijim popustima za travanj, svibanj i lipanj. Treba znati da sustav upravlja cijenama na tjednoj razini pa imate slučajeva gdje se smještaj u ranoj fazi dobro prodavao pa je slijedom toga došlo do korekcija. Tržište cijena je toliko živo, i kad se tome pribroji veliki broj iznajmljivača, uistinu je teško realno i uopćeno govoriti o prosječnom poskupljenju. Travanj, svibanj, lipanj, rujan i listopad su po cijenama ispod 2019., a tko je bio strpljiv tome je cijena noćenja u srpnju i kolovozu sigurno veća nego te godine – komentira Nino Dubretić, predsjednik Sekcije Zajednice obiteljskog smještaja HGK za regiju Dalmacija – Dubrovnik.

image

Miro Drašković, novoizabrani direktor TZ Dubrovnik: Cilj je 80 posto rezultata sezone 2019.

Ahmet Kalajdžić/

Miro Drašković, novoizabrani direktor Turističke zajednice grada Dubrovnika kaže kako u lipnju raste broj noćenja u odnosu na svibanj te da je Dubrovnik blizu 70 posto prometa u odnosu na isto razdoblje pretpandemijske 2019. godine.

- Cilj je postići 80 posto noćenja iz 2019. Nadam se da je taj cilj ostvariv – kaže Drašković. Nino Dubretić na to kaže kako se slaže s tim ciljem, ali da je realnost bliža 70-posto rezultata te rekordne turističke godine.

01. svibanj 2024 17:27