StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoDVANAEST VELIČANSTVENIH

Dubrovački hoteli puni za Silvestrovo, pripremaju se bogati zabavni i gastro programi. Gosti stižu sa svih strana

Piše Kristina Filičić
23. studenog 2022. - 12:55

Uspješna sezona je iza nas, dobro je i produljila, pa nam se blagdansko vrijeme nekako brzo ‘skoturalo‘. U subotu počinje Dubrovački zimski festival, nastupa najljepše doba u godini. Festival niže koncerte poznatih estradnih zvijezda, sve miriše da bi mogli biti i dobro posjećeni. Samo da vrijeme ide na ruku. A hoće li kapaciteti dubrovačkih hotelskih kuća, onih otvorenih, a takvih je 12 u predstojećem blagdanskom vremenu, biti dobro popunjeni?

U Turističkoj zajednici Grada Dubrovnika potvrđuju kako će za novogodišnje blagdane biti otvoreno 12 hotela: Royal Princess, Royal Palm, Excelsior, Rixos Premium Dubrovnik, Dubrovnik Palace, Pucić Palace, Park, Lero, Adria, Porto, Petka i Berkley.

U Hotelu Lero, koji tradicionalno radi cijelu godinu, osim u vremenu korone, a i tada samo za lockdowna, imaju razloga za zadovoljstvo. U danima oko nove godine u tom hotelu nema slobodne postelje.

image

Hotel Lero

Božo Radić/Cropix

- Ima već 20 dana da smo se popunili, tako da smo zatvorili prodaju u tom novogodišnjem periodu. Dosta hotela će biti zatvoreno pa je i to malo pripomoglo. Svi su se koncentrirali na otvorene hotele tako da se ove godine sve odigralo ranije – kaže direktor prodaje hotela Lero Ivan Galov i dodaje:

- Naš kapacitet je 180 soba, znači u hotelu ćemo za novogodišnje blagdane imati oko 400 gostiju. Dosta je domaćih, a najviše je Slovenaca i gostiju iz Bosne i Hercegovine. Nismo u ponudi imali neke specijalne cijene, ostale su iste. Imamo naše tradicionalne partnere s kojima radimo već duže vrijeme tako da smo njima dali malo veći kapacitet a što se tiče ostatka to su naši tradicionalni gosti. Imamo čak goste od ovog ljeta koji su prilikom boravka u sezoni bukirali smještaj za Novu godinu.

U prosjeku u vremenu oko Nove, gosti u hotelu ostaju tri noći, a ima i onih koji su bukirali četverodnevni smještaj. Sukladno ustaljenoj praksi proteklih godina, ovaj hotel nema organiziran klasični Doček. Nakon što uživaju u bogatom buffet stolu uz živu glazbu, gosti Lera oko 22 i 30 sati navečer, ‘standardno se spuste do povijesne jezgre na Doček‘.

Što se tiče božićnog vremena, tu su na 50 posto kapaciteta.

- Imamo nešto grupa iz Albanije, s tržišta BiH i naravno, domaći gosti. To je naša zimska baza. Zadovoljni smo i za studeni i prosinac, odradili smo vrhunski posao kako stvari sad stoje. Čak i početak godine će biti dobar, siječanj i veljača. Vraćaju se tržišta koja su bila zatvorena. Imamo najave s tržišta Dalekog istoka, pa Grčka, Albanija i Rumunjska – kaže Galov i najavljuje adventski program hrane i pića u Lerovom piano baru od 5. prosinca sve do Nove gdje su svi dobrodošli.

Hoteli tvrtke Adriatic Luxury Hotels u Dubrovniku koji će biti otvoreni tijekom novogodišnjih blagdana su hoteli Excelsior i Dubrovnik Palace. Očekuju popunjenost sličnu predpandemijskim godinama. Proslava novogodišnje noći i ove se godine organizira u kultnom dubrovačkom Excelsioru.

image

Excelsior

Alh/

- Pripremljen je bogat i sofisticiran program za goste koji planiraju Silvestrovo provesti u Dubrovniku. Svečani novogodišnji jelovnik sastavljen je od vrhunskih delicija koje je specijalno za ovu prigodu kreirao Petar Obad, chef kuhinje Excelsiora – ističe Zrinka Marinović, glasnogovornica ALH i dodaje:

- I ovoga adventa, naši hoteli zasjat će u punom duhu božićnih blagdana te će Dubrovčani i njihovi gosti imati prilike uživati u blagdanskom okruženju naših hotela uz prigodnu ponudu pića i tradicionalnih slastica. Program započinje paljenjem blagdanske rasvjete 27. studenog, a nastavlja se svake večeri tijekom prosinca uz prigodnu blagdansku ponudu – odgovaraju iz ALH.

Hotel Rixos Premium Dubrovnik otvoren je kao i obično cijele godine. U ovom se visokokategorniku organizira doček nove godine uz nastup Dina Merlina.

- Ponosni smo što se možemo pohvaliti koncertom velike regionalne zvijezde – Dina Merlina. Kao što je bilo za očekivati, koncert je već sada skoro rasprodan. Na koncertu mogu pristustovati samo gosti s rezervacijom smještaja u hotelu. Obzirom da je pjevač s našeg govornog područja najviše rezervacija imamo iz Hrvatske, te susjednih zemalja - kaže direktorica prodaje u Rixos Premiumu Sandra Urlić te dodaje:

- Kao i svake zime, a pogotovo ove obzirom na ograničenu avionsku povezanost, najveći broj dolazak za vrijeme zimskih mjeseci bilježimo iz srednje i sjeverne Dalmacije, te Zagreba i naravno Bosne i Hercegovine.

U ovom dubrovačkom hotelu organiziraju i dječji doček uz animacijski program kao i novogodišnju lutriju. Sve to dio je glazbeno-zabavnog programa tijekom zime koji se organizira u Rixosu.

image

Rixos Premium Dubrovnik

Cropix

- Operativni troškovi u Valamaru za prvih devet mjeseci 2022. godine rasli su 19 posto u odnosu na 2019. godinu s obzirom na značajno povećanje troškova energenata i rast ostalih troškova poslovanja pod utjecajem inflacije. Troškovi električne energije porasli su za 89 milijuna kuna, dok su ostali troškovi porasli za ukupno 126 milijuna kuna u odnosu na 2019. godinu. Najveći utjecaj na povećanje troškova ima trostruko povećanje cijene električne energije, zbog čega je skraćen rad smještajnih objekata u posezoni. U destinaciji Dubrovnik ne planiramo otvarati hotele za novogodišnje praznike – odgovor je iz hotelske grupacije Valamar Riviera d.d. na pitanje koji će od dubrovačkih hotela ostaviti otvoren tijekom zime.

Hotel Hilton zatvara se 5. prosinca a s radom počinje dogodine, početkom veljače.

07. svibanj 2024 18:38